Tajna muha

5 min read

PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Vezanje mušica je jedno, a ribolov mušicama drugo i trebate to razumjeti. Da biste znali izabrati mušice za lov, onda vam treba mušičarsko iskustvo na vodi, a ne za stegom. Riječ iskustvo je ključ za mušičarenje, a iskustva nipošto nema na brzinu.

Piše: Boško Klarić

Nedavno sam čuo jednu, ne baš hvale vrijednu kritiku, na račun mušica koje se daju vidjeti po ribičkim časopisima. Rečeno je nešto u stilu da su to mušice kojima ne love ni oni koji ih potpisuju, dok one prave kojima love kriju od svih, kao zmija noge. Ma molim vas lijepo… takvo što mogu reći samo oni koji niti love niti vežu mušice. Ovo nisam doživio osobno, ali, kako kažu, svako zlo za neko dobro, pa tako i ovako neslana kritika. Nikad se nemojte zakačiti za ovako sirov način razmišljanja, jer smo rekli, a i znamo da nitko ne može znati koja će mušica i gdje najbolje profunkcionirati. Priznajem, okvirno se znaju rojevi koji daju rezultate na vodi, no precizno ne. To je jedna stvar, a druga je skrivanje istine. Zar zaista mislite da netko od mušičara može na predvezu posjedovati „skriveno oružje“ za koje samo on zna i više nitko? Ne samo da se zna za svaku mušicu koja nešto znači, već se zna i za inačicu njene inačice! Što ja to imam sakriti, a da to što krijem nisam „prepisao“ od drugih ili što to drugi ima sakriti od mene, a da nije moja kopija? Smiješno, zar ne?

Računa se da danas postoji oko 2 500 različitih mušica koje imaju svoje različite inačice. Osim toga, postoje i mušice koje funkcioniraju po vodama nekih regija, a iste nisu medijski eksponirane, već se nalaze samo po kutijicama lokalnih ribiča.

Vezanje mušica je jedno, a ribolov mušicama drugo i trebate to razumjeti. Da biste znali izabrati mušice za lov, onda vam treba mušičarsko iskustvo na vodi, a ne za stegom. Riječ iskustvo je ključ za mušičarenje, a iskustva nipošto nema na brzinu. Dug je to period učenja, padanja i dizanja na raznim vodama i u raznim uvjetima. Teško je to pojasniti na ovakav način jer nemamo prostora, mogao bih vam pisati tisuće stranica o mušičarenju, no opet bi ostalo „ono nešto“, ona sumnja da ipak od vas krijem neku „opasnu tajnu“. Vjerujte mi, nema se tu što kriti, jer mušice su samo jedni od brojnih pastrvskih mamaca s kojima samo mi mušičari lovimo.

Ono što u mušičarenju trebate savladati do kraja nije vezanje mušica, već serviranje mušica i njihova pravilna uporaba na površini ili pod njom. Uglavnom, trebate umjetnoj mušici dati život, a pritom ničim ne pokazati da stojite iza toga. Tako se vara riba i ovo je najjednostavnije i najbolje kratko pojašnjavanje pustih mudrosti o bacanju mušičarske špage i izboru „fatalne mušice“. Fatalne mogu biti samo vaše ruke. E sad, hoće li biti fatalne za ribe ili za vas, to ćete vi odlučiti ili naučiti. Što se tiče pastrvskih napada na mušicu izabranu iz vaše kutijice, budite sigurni da vas ona neće iznevjeriti ako je pravilno uporabljena. A to je li mušica ovog ili onog imena, je li ovakvih ili onakvih nožica ili tijela je vezački, a ne pastrvski problem.

Nadam se da ste shvatili što je pjesnik htio reći, a za travanj se držite mušica čija su tijela u žutoj, narančastoj ili crvenoj boji. Evo, ja ću na mušice koje ovdje vidite loviti cijeli mjesec, a sa ovom smotanom na krivoj udici lovit ću pod vodom. Druge ne trebam, jer i te ostale jednako dobro love kao i ove koje vidite.

ALEXANDRA

Udica: > 6
Glava: crni najlon konac
Noge: crni pijetao
Tijelo: srebrna lameta
Rep: isperci crveno obojanog pijetla i tri isječka iz repa pauna
Krila: svord isperci pauna i dva crvena perca pijetla

Ne znam kad sam ju vidio u nečijoj kutijici , no ova polu-potezanka je odličan izbor za blago zamućene vode te za sumraka ili noći. Osobno mi je jedna od najdražih mušica koje ne imitiraju ništa a izuzetno su lovne.

PROFESOR

Udica: >10
Rep: isperci iz crvenog pijetla
Tijelo: žuta svila
Rebra: srebrna lameta
Glava: smeđi najlon konac
Noge: smeđi ili crveni pijetao
Krilo: pero prepelice

Ja ga vežem sa ovakvim krilima i čini mi se bolji od verzije sa krilima iz divljeg patka. Ne možete promašiti ni da hoćete jer boje na njemu su pastrvske boje. Ovakvim mušicama treba uvijek pokušati loviti na bilo kojim vodama jer su prvi izbor iz kutijice.

JEDNODNEVKA (B. Klarić)

Udica: > 8
Glava: crni najlon konac
Noge: žuti grizly pijetao
Krilo: dlaka srne u sivoj boji i par komadića prizmatik trake
Tijelo: narančasta svila
Bok: žuta svila
Rebra. Žuta svila
Rep: crveni pijetao

Meni je dobra imitacija za rojenja jednodnevki, još ih vežem u crvenoj boji i u boji trule višnje. Ova na slici je klasična boja do polovice lipnja.

CRNI PAUN

Udica: > 10
Glava: crni najlon konac
Tijelo. Paunovi isperci
Rep: narančasta vunica
Noge: crni pijetao
Krila: metalizirajuće zeleno pero crnog pijetla

Nije crveni rep, no nije ni lošija od njega. Ipak, ovo je mušica za doba sumraka i neće vas izdati na vodi.

PUPA

Udica: >10
Glava: zlatna glavica
Krila i krilni pup: perje iz krila divljeg patka
Opršje: sivo perje noja
Tijelo: svila boje zelene jabuke
Bok: crni najlon konac
Rebra: najlon 0.16

Ova zelena pupa je imitacija tulara (Silo Palipes). Meni je odlična sa ovim krilcima vezanim pod tijelom. Do kraja srpnja je suverena na vodi u odnosu na druge mušice zelenih boja tijela, što je vrlo važno za ribiče kojima je lipljan prioritet.

GOBICA

Udica: >10
Glava: crni najlon konac
Opršje: dlaka sa prsiju divljeg zeca
Krilni pup: pero iz boka šljuke
Tijelo: ovdje sam koristio badrljicu pijetlova pera, ali možete vezati boju tijela kakvu želite, štos je u zlatnoj kuglici po sredini mušice. Ona je ta koja pastrvi „kopa“ oči. No svakako eksperimentirajte sa pastrvskim bojama (žutom, crvenom, narančastom). Opršje i krilni pupoljak nema potrebe tražiti u „pravoj“ boji jer zeko ide na sve.

Do vrhunskih lovnih muha možete doći ako ih sami zavežete ili ako ih kupite. Ukoliko vam je ova druga opcija draža kontaktirajte autora na 091/939 7923.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana