GENERALKA ZA ZRAKAČU

7 min read

PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Za razliku od laštikača, puške na komprimirani zrak zahtijevaju redovito servisiranje, čak i kada sve štima kako treba. U protivnom može vam se dogoditi da vas vaša komprimirka iznevjeri baš kada vam to najmanje bude trebalo. Tada ćete najbolje naučiti da vas je povremeni odlazak serviseru mogao poštedjeti brojnih muka i gubitka dobrog ulova. Naravno, ni vaša puška ništa neće imati protiv, jer to će se itekako osjetiti na njezinoj dugovječnosti…

Napisao: Petar Prkić
Snimili: Petar Prkić, arhiva Mares (A.Balbi)

Druga polovica zime oduvijek je, barem u ribolovnom smislu, bila vrijeme letargije koje ponajmanje obiluje bogatim ulovima i ugodnim vremenskim prilikama. Sve se nekako priprema za dolazak proljeća s kojim će one prave pošte opet procvasti od obilja podmorskog života. No, do tada treba izgurati zimu uz ne baš izdašan repertoar lovine koja vam je na raspolaganju. Dobro je poznato da će plitki lov šuljanjem u narednim danima davati sve manje rezultata. Naime, lubin je odavno obavio mrijest, pa o nekom izdašnom lovu na morskog vuka i ne treba previše računati. Ništa bolje nije ni s ostalom letećom lovinom iz plićaka. Preostaje vam jedino pretraživanje rupa u kojem ćete ponajviše loviti ugora koji je taman sada u pravom stađunu. Neće manjkati ni hobotnica, jer one će u ovom periodu biti omiljena lovina za veliki dio podvodnih ribolovaca. Uostalom, klasično ruparenje je dobar uvod u lov na šarga, koji bi početkom ožujka trebao biti glavna lovina. Naravno, sve to znači da će u arsenalu vaše ribolovne opreme najveći dio posla odraditi kratka artiljerija. U svemu tome neki će preferirati uvijek aktualne laštikače, dok će sigurno biti i onih koji će prednosti dati podvodnim puškama na komprimirani zrak.

Redovito servisiranje

Svima je dobro poznato da puške na komprimirani zrak posljednjih godina i nisu baš u trendu, i to s razlogom. U većini tehnika podvodnog ribolova ne mogu parirati moćnim laštikačama koje su gotovo dovedene do savršenstva, kako po dizajnu tako i po performansama. Puške na komprimirani zrak kao da su nekako gurnute u drugi plan, pa su postale dio uobičajene opreme početnika ili, što je još gore, krivolovaca kojima je takva artiljerija kao stvorena za za noćno pustošenje podmorja. Bez obzira na takvo stanje, još uvijek je veliki broj onih koji u svojoj opremi posjeduju poneku zrakaču ili komprimirku, kako ih podvodnjaci u žargonu najčešće nazivaju. Takva koncepcija puške i dalje je zlatni standard u lovu na neke vrste riba. To je posebno važno za natjecatelje koji za zmijoliku lovinu poput ugora i murine uglavnom koriste kratke komprimirke i dobre osti. No, kao i sva ostala ronilačka oprema tako i spomenute puške treba održavati. Neodržavanje i nestručno rukovanje podvodnim puškama na komprimirani zrak može izazvati brojna oštećenja, a ponekad i ozljede. Redovitim servisiranjem sigurno ćete produžiti vijek vaše komprimirke koja će ubuduće biti pouzdan partner vaših ribolovnih podviga.

Generalka za komprimirku

Od prvih pušaka na komprimirani zrak, tehnologija njihove izrade je poprilično uznapredovala, pa se na tržištu nude i neke suvremenije koncepcije zračnih pušaka. Sve one bez obzira koliko bile sofisticirane i kvalitetne zahtjevaju minimum održavanja kako bi mogle ispuniti sve ono što se od njih i očekuje. I dok kod laštikača to i ne dolazi toliko do izražaja puške na komprimirani zrak zahtjevaju vašu pažnju i redovito servisiranje. Nemojte da vas zavara to što sve štima kako treba, jer redoviti servis treba obaviti i kada puška savršeno radi. U protivnom može vam se dogoditi da vas vaša komprimirka iznevjeri baš kada vam to najmanje bude trebalo. Tada ćete najbolje naučiti da vas je pravovremeni odlazak serviseru mogao poštedjeti brojnih muka i gubitka dobrog ulova. Naravno, ni vaša puška ništa neće imati protiv, jer to će se itekako osjetiti na njezinoj dugovječnosti. Nažalost, ponekad za “generalku” nemate vremena, ponekad zaboravite, a ponekad vas jednostavno nije ni briga. Zbog toga vaša komprimirka nerijetko prezimi odbačena u kutu nekog potkrovlja ili garaže.

Stručna pomoć

Za redoviti servis najbolje se obratiti stručnim osobama. Ne zato što se radi onekakvoj nuklearnoj fizici, već zato što će pravi serviser u najkraćem roku riješti sve vaše probleme i prepoznati eventualna druga oštećenja koja bi vam mogla predstavljati poteškoće. Osim toga, imat ćete i jamstvo da je vaša ljubimica sigurna za upotrebu. Tako ćete za ne baš preveliki financijski izdatak na najbolji mogući način svoju komprimirku ponovno vratiti u akciju.

  • Svaka će zračna podvodna puška uz redoviti servis bez većih problema potrajati i do desetak godina. Ukoliko je sa puškom sve u redu dovoljno ju je svake dvije godine očistiti, zamijeniti komplet brtvi, promjeniti ulje u cilindru i puška je spremna za more. Vrlo je važno da to napravi osoba koja za to ima znanje i prilagođen alat. Ljudi često pokušavaju sami rastavljati pušku praveći time redovito više štete nego koristi – pojasnio nam je Miro Vukoja, dugogodišnji ovlašteni serviser podvodnih pušaka i druge ronilačke opreme iz Splita. Kako i sam naglašava najveći problem održavanja zračnih pušaka je morska voda koja ipak tijekom korištenja uspije ući u unutrašnjost cilindra. Bez obzira koliko pušku čistili i prali nakon ronjenja prije ili kasnije mora ju se servisirati.
  • Nema tu prevelike mudrosti. Morska voda pomiješana s uljem stvara štetnu emulziju koja u početku neće praviti veće poteškoće. S vremenom ona će se zgusnuti i početi stvarati oštećenja na unutrašnjosti cilindra i ostalih dijelova. Prilikom servisiranja mora se koristiti kvalitetno ulje za podmazivanje koje se u dodiru s morem neće tako brzo zgušnjavati. Loše ulje zna biti izuzetno agresivnoi prema materijalu od kojeg su puške izrađene, ali i prema brtvama. U svojoj praksi znao sam viđati svašta. Ljudima svakojake gluposti padaju na pamet. Često na servis dobijem puške podmazane WD-om i sličnim sredstvima. Neki su umjesto pravih ulja u cilindar znali stavljali i razna mašinska ulja, pa čak i maslinovo – objašnjava kroz smješak Vukoja rastavljajući jednu od oštećenih pušaka.

Precizna uputstva

Većina spomenutih problema lako se može izbjeći. Naime, prilikom kupovine sa puškom kupac dobija uputstva za uporabu. No to mnogi zanemaruju, pa nastaju brojne komplikacije. Kao i obično, svatko je samozvani majstor za sve, a što se uputstava tiče ionako vlada mišljenje kako su ona rezervirana za budale. Zbog takvog načina razmišljanja nerijetko se pretjeruje s uljem, jer stavi li ga se previše nepotrebno se smanjuje iskoristivi volumen cilindra. Naravno, u uputstvima je točno naznačena količina za svaki pojedini model. Pretjeruje se i sa pumpanjem puške, pa najčešće strada klip. Bez obzira koliko to suludo zvučalo, ipak ima onih koji podvodnu zračnu pušku koriste i na suhom što je strogo zabranjeno. Mnogi znaju koristiti i neadekvatan konus na dnu strijele. Prilikom natezanja takva strijela će jednostavno isklizniti iz puške. Ako se tada opali puškom gotovo je sigurno da će klip bez otpora strijele vrlo lako stradati.

Procjena štete

Ukoliko postoji neko oštećenje valja najprije procijeniti kolika je šteta. U većini slučajeva stradaju klip i ublaživač udara čija zamjena i ne košta previše. Ukoliko je oštečena ručka ili cilindar popravak bi bio preskup, pa se pušku ponekad uopće ne isplati ni popravljati. U čak 90% slučajeva oštećenja su posljedica nestručnog rukovanja. Vrlo često strada cilidar i to na samom njegovom vrhu. Iako nešto rijeđe oštećenja nastanu i po njegovoj unutrašnjoj stjenci. Najčešće je to zbog izgrebanog konusa koji će lako ostaviti tragove na mekanom aluminiju. To se također može dogoditi zbog zaostalih zrnaca pijeska ili ugibanja strijele u samom cilindru prilikom natezanja velikih komprimirki. Dovoljno je da na unutrašnjosti cilindra nastane i jedna ogrebotina i puška će na tom mjestu ispuštati zrak i postati neupotrebljiva. Razlog neispravnosti može biti i sasvim jednostavan kao npr. dugogodišnje neodržavanje. To će uzrokovati popuštanje brtvi pa će puška na tim mjestima ispuštati zrak. Zbog toga je tijekom dužeg perioda nekorištenja najbolje da komprimirka bude lagano napumpana i u uspravnom položaju s otvorom cijevi prema gore. Tako će se spriječiti nepotrebno curenje ulja.

Dodatna oprema

Pored servisa svaka zrakača treba i dodatnu opremu. U prvom redu trebate kontrolirati osti čiji vrhovi uvijek moraju biti oštri. Povremena promjena ostiju nije ni preskupa, pa na tome ne treba žaliti. Tu je i konopac koji se često zna pohabati, a to biste najmanje željeli u situacijama kada neletite na punu šargeru. Ne bi bilo loše ni da pozornost obratite na konus koji može stvarati poteškoće o kojima smo prethodno govorili. Plastični klizač na koji se veže konop također treba periodično provjeriti. Sve u svemu, uz malo volje, truda i pokoju kunu vaša komprimiraka će vas besprijekorno slušati, a to je ono što vam je potrebno. Uvijek morate imati na umu da dobar podvodni ribolovac velikim dijelom vrijedi koliko i pouzdanost njegove opreme.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana