Ribolov u Fažanskom kanalu

11 min read

PRM / Broj 6 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2014.

Okolica Fažane i kanal koji to mjesto dijeli od najpoznatijeg otočja u Hrvatskoj – Brijuna, pruža bogat i raznolik svijet koji niti jednog ribolovca neće ostaviti ravnodušnim. Krenuvši od jata jesenskih orada koje se love po cijelom kanalu pa sve do palamida, brancina i zubataca koji se najbolje love panulom u tom prekrasnom akvatoriju. Oko granice s nacionalnim parkom varalicom se love velike lice i strijelke koje se u jutarnjim satima mogu vidjeti kako glasnim raubovima progone svoj plijen, a prisutnost Brijuna nudi i svu ostalu plemenitu morsku ribu koju možete loviti ukoliko imate barku…

Piše: Željko Vedernjak
Snimili: Željko Vedernjak i Miroslav Vodopija

Sve to bogatstvo i raznolikost ribljeg fonda Fažanski kanal prije svega duguje otočju Brijuni koji su prije dosta godina proglašeni Nacionalnim parkom koji je jedan od najljepših i najočuvanijih dijelova Hrvatske kako tada tako i danas. Fažana je mali gradić na istarskoj obali koji se smjestio točno nasuprot Brijuna i poznat je po dugoj ribolovnoj tradiciji i mještanima koji se redom, uz turizam, bave i ribolovom. Ono što je interesantno i što nas je najviše zaintrigiralo je da većina lovi na sportski način, iako se u okolici Fažane i dalje može vidjeti nešto sinjala od postavljenih mreža. Slučajno stupivši u kontakt s jednim od fažanskih starih morskih vukova, Čedomirom Kostešićem, dobili smo poziv da posjetimo taj akvatorij s njim kao vodičem. Tko bi odbio takav poziv! Već sljedeći vikend Miro i ja smo se zaputili put Fažane i sa Čedom se našli već u četiri sata ujutro. Nakon kratkog upoznavanja ukrcali smo pribor na brod i u roku od par minuta smo već bili na izlazu iz fažanske luke. Prošli smo pozicije oko najvećeg mola bacajući varalice za brancine oko ruba mola i prema položenom rubu plaže. Nakon pola sata bez akcije, osim par praćenja nedoraslih brancinića, odlučujemo krenuti dalje prema desnoj strani i Rovinju, gdje se po riječima našeg domaćina redom nižu dobre pozicije za ribolov na postavu. Čedo se pokazao kao prava enciklopedija i vrhunski poznavatelj ovih terena opisujući nam konfiguraciju dna i vrste koje se tu najčešće love.

Lignje i dentali

Kombinacija blago položene obale i dna na kojem se izmjenjuju kamene ploče prošarane oazama pijeska i trave pravo je carstvo arbuna koji se cijelu jesen i zimu odlično love klasičnim pridnenim sistemima, a sada grizu i po danu i po noći. Nisu zahtjevni i napast će sve mesne vrste ješke koje im ponudite. Favorit je, naravno, veliki morski crv, ali dobro će poslužiti i obična smrznuta lignja iz obližnjega dućana. Na daljim i dubljim pozicijama prema otvorenom dijelu kanala i desnom rubu nacionalnog parka koji je obilježen malim svjetionikom, nalaze se odlični tereni za lignje zbog kojih smo i krenuli toliko rano ujutro. Pik pada na rub braka koji se sa nekih 20 m diže na 9 m gdje su odlične pozicije za lov lignji, a voli se zaletjeti i sipa kojoj jako odgovara ovaj teren. U ovo doba godine vjetra uvijek ima, a posljedica je stvaranje kurenta koji obično vuče prema van. U takvim uvjetima Čedo nam je predložio da lovimo „u driftu“ puštajući se niz struju i to tako da krećemo s vrha braka spuštajući se do podnožja u dubljem dijelu jer se tako najbolje mogu pronaći raspoložene lignje.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tu smo odlučili loviti samo s teškim skosavicama koje brzo tonu „sječući“ kurenat. Ako stavite lakše modele, struja će ih prebrzo odvući u stranu zadržavajući skosavicu previsoko. Zbog manjeg zapinjanja (umjesto olovnih „peškafonda“ s rozetom) koristili smo u bijelo pofarbana olova od 30-40 grama. Pred samu zoru počele su se javljati i prve lignje koje smo uspjeli iščupati na pješčanom dnu na podnožju braka. Na vrhu gdje je obala položenija i plića, bez previše zadijeva na dnu, dobili smo svega dvije, ali te su bile znatno veće, u prosjeku oko 30-40 deka. Kad se digao dan, u kanti smo imali šest živih lignji i još toliko u jaceri i pod punim gasom smo krenuli na kontra stranu koja sa Brijuna gleda na otvoreno more. Ispred Malog Brijuna, uz rub granice parka, proteže se kosina duga nekih petstotinjak metara čiji se vrh nalazi na nekih 18 i sa strane pada do 30 i više metara. Idealno! Sonar je pokazivao sitnu ribu na samom prijelazu, a grizeve smo očekivali kada bi nam panula s lignjom došla iznad kraja braka na velikoj dubini. Tu se zubaci drže rubova i vrebaju plijen koji će im kurenat donijeti preko ruba braka. Puštajući se u ler-gasu, držali smo se pravila da držimo mamac uz dno kako bi bio u vidokrugu raspoloženih riba. Pribor koji smo koristili za spuštanje panule na tu dubinu bio je klasičan Okumin štap za jiganje i velika stacionarna rola na koju smo kao osnovu namotali 150 metara špage 0,35 milimetara. Špagu smo čvorom direktno spajali za dvadesetak metara najlona debljine 0,70 milimetara te vezali za vrtilicu s tri metra fluorocarbona 0,70 mm na kojemu se nalazila montirana lignja. Čak ni takva idealna kombinacija pribora, ješke i dobre vožnje nije urodila plodom, najvjerojatnije zbog delfina koji su razigrano plivali i skakali oko broda (tu se još jednom potvrdilo pravilo da je televizija jedino mjesto na kojem ribiči vole vidjeti flipera koliko god umiljati i dragi bili). Inače, na tome, ali i na okolnim brakovima, ulov zubataca je ove sezone bio normalna pojava, a najčešći su bili primjerci od 2- 4 kg. Kako se dizao dan, Čedo je u hodu predložio da se bacimo na lakšu panulu i odemo do poznatog otočića Sveti Jerolim sa kojega se ne smije loviti s obale, ali uz posebnu dozvolu koja košta 20 kn kao dodatak smije se loviti iz čamca.

Mamci

Kao mamac, na mjestu broj jedan u Fažani je veliki morski crv, a nakon toga svakako srdela. Svojim specifičnim mirisom i kvalitetnim mesom odlična je ješka koju uvijek možete nabaviti jer je ima na svakoj tržnici ili u velikim robnim centrima. Jedina joj je mana što je dosta mekana pa ju sitna riba vrlo brzo skine sa udice. No i to se može riješiti omatanjem silikonskim koncem – filo elasticom. Od ostalih mamaca tu su i volci ili bibiji, a kao alternativa, uvijek se može koristiti lignja, s naglaskom na to da je jadranska broj jedan ali, u pomanjkanju iste, može se koristiti i zamrznuta patagonica.

Lakom panulom oko Svetog Jerolima

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Laka panula je tehnika koju iz svojeg Refula Čedo s velikim uspjehom prakticira cijelu godinu pa i ljeti kada je more prepuno turista i raznih jahti, glisera i skutera koji jure na sve strane onemogućavajući pravi ribolov po danu. Idealno vrijeme za panulaše je jesen i početak zime, kada se može loviti cijeli dan, iako je najbolji odlazak na more u cik zore ili u mirno predvečerje kada se sunce počinje micati za obzor. U tih sat ili dva na ovim poštama može se uloviti sasvim pristojna količina ribe koje ne spadaju u super kapitalce ali često vas mogu iznenaditi i ulovi poput kapitalnog brancina koji je čest gost u priobalju. Standardne vrste riba koje se love lakom panulom u Fažanskom kanalu su iglice, ušate i brancini, a česti gosti znaju biti i paukovi ili pirke. Odmaknete li se malo dalje od obale, prije svega ćete loviti šarune i lokarde – plavice, dok se često na varalicu zna zaletjeti i palamida, lica ili strijelka kojih u ljetnim mjesecima ima duž cijele obale. Laganu panulu Čedo obično vuče bez dodatnih otežanja – ispod same površine, a najčešći mamci su mu varalice- vobleri koji imitiraju gavune ili sitnu plavu ribu.

Zato bira varalice izduženog tijela i uskog profila svjetlijih boja, poput klasičnog Rapalinog Originala ili Savagear 3D Preya koji je ispao favorit ovog izlaska jer je upisao najviše riba koje je prevario svojim izazovnim teturanjem. Pri prvom prolasku oko najisturenije punte Sv. Jerolima prvo je udario jedan a u sljedećem điru i drugi mali zubatac koje smo s veseljem pustili. Mrijeste se i ima ih, to je najvažnije. U slijedećih nekoliko obilazaka na Preya je došla samo jedna ušata, a onda se Mireku štap savio do mora i voda je zakuhala na površini. Riba se dobro borila izvlačeći dosta upredenice a Čedo ju je majstorski vukao van hridi usmjerujući barku prema van. Ubrzo se pred podmetačem zabijelio veliki brancin kojega sam usačio iz prve, a onda je tek uslijedilo pravo veselje na brodu! Takvi kapitalci se u ovom akvatoriju obično love u studenom mjesecu i pred Božić, a u ranu jesen se ipak u prosjeku love puno manji primjerci. Nakon foto sessiona zaključili smo da je polako vrijeme za podnevni predah i kavicu. Ono što je vrlo praktično je što su pošte u ovom akvatoriju vrlo blizu i začas se može promijeniti i taktika ribolova kao i promjena pozicija ako određena vrsta ribe ne radi. Kao informaciju nam je Čedo najavio i da se tek očekuju velike palamide koje u jesen posjećuju ove krajeve u velikim jatima.

Kome se obratiti za ribolov u Fažani

Ako se želite upustiti u avanturu ribolova u Fažanskom kanalu i oko Brijuna, slobodno se možete obratiti našem domaćinu Čedomiru Kostešiću – Čedi koji ima registrirani ribarski obrt i vodi ljude u ribolov, a, ako ništa drugo, uvijek će vam dati informaciju o tome gdje i koja riba radi te pomoći u nabavi mamaca do kojih je zimi dosta teško doći.

Čedomir Kostešić – Čedo 098/131-6434

Chris standing up holding his daughter Elva

Bulentinom na oboritu ribu

U popodnevnim satima smo se posvetili tradicionalnom istarskom bulentinu koji je možda i najzastupljenija tehnika ribolova na ovim položenim terenima bez puno zadjeva gdje obitavaju krupni sparidi od kojih je najzastupljenija kraljica – orada. Nakon sidrenja na terenima neposredno ispred grada, Čedo nam je objasnio kako je tu najbolje koristiti klizne sisteme. Za osnovni najlon koristi monofil debljine 0,30 do 0,35 koji provuče kroz ušicu olova s vrtilicom u obliku suze te kroz obaveznu gumenu perlu koja štiti čvor koji veže za još jednu vrtilicu na čijem drugom kraju se nalazi predvez. Debljinu i vrstu predveza bira ovisno o dobu dana ili noći i ciljanoj lovini ali osnova uvijek ostaje ista, a podložna je mijenjanju samo u slučaju korištenja manje ili veće gramaže olova s vrtilicom. Ono na što dosta obraća pažnju je i dužina predveza. Kada je kurenat jak koristi vrlo duge predveze kako bi mu ješka što više lelujala iznad dna potjerana jakom strujom i obrnuto – što je struja slabija i predvez i otežanje su mu kraći i manji. Lovili oradu ili arbune i fratre, kada zabacite takvu montažu naješkanu bibijem, volkom ili komadima velikog morskog crva, ostavite rolu otvorenu ili s uključenim slobodnim hodom špule. Ako je rola otvorena, stavite malo najlona pod običnu kuhinjsku gumicu na špuli kako kurenat ili vjetar ne bi nekontrolirano izvlačili najlon sa špule. Na takav način riba koja primi mamac neće osjetiti otpor i s manje opreza će progutati mamac. To je naš način ribolova. Čedo još uvijek najviše voli loviti iz ruke i poprilično je dobar u tome jer nas je bome i namazao sa skoro duplo više ulovljenih riba. Na poštama ispred grada ulovili smo par krasnih fratara i dosta arbuna, orade ovaj put nisu htjele gristi iako su okolne brodice ulovile par komada. Njihovo vrijeme tek dolazi i vrlo skoro će se početi pojavljivati u velikim jatima oko Brijuna skupljajući se pred mrijest. Inače se ispred Fažane uvijek motaju velika jata lica bilizmi koje se na ovom području uspješno love i do dvadesetak kilograma težine. Na panuli se kao najuspješniji mamac pokazala živa iglica ili šarun koji su puno bolji izbor nego umjetni mamci.

Panulom do dentala

U ovom akvatoriju se pravi ulovi zubataca tek očekuju a, kao što vidite na slikama, do liganja nije teško doći jer se dobro love čak i po danu na rubovima brakova ispred grada kao i sa druge strane Brijuna. Mi smo ih lovili ujutro i žive držali u kaci te krenuli s panulom s olovom čuvarom čim se razdanilo.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Noćni ribolov

Svejedno da li se odlučite za ribolov unutar kanala ili s vanjske strane iza Brijuna, po noći se na ovim terenima skoro svi okreću lovu liganja. Ovisno o godini, kada u jatima uđu na ove terene, tu ih zna biti u izobilju, a kada se to dogodi, u sumrak se u svakom spuštanju skosavice dogodi udarac. To je najviše povezano s promjenama vremena i fazama mjeseca. Dobra je informacija da su, za razliku od srednjeg i južnog dijela Jadrana, u Istri lignje već poprilično velike i da se dobro love i sa obale kao i iz čamca. Ako ne poznajete terene, ne morate se puno truditi kako biste odgonetnuli gdje su najbolje pozicije za ribolov liganja. Primijetit ćete to po svjetlima sa brodica koje se uvijek koncentriraju na istim mjestima i svi složno love po istim „štraftama“ puštajući se niz kurenat.

Proveli smo puna tri dana na ovim terenima i nismo stigli sve obići i sve loviti ali znamo da se tu isplati ponovo doći kada malo zahladi jer će se tada početi stvarno sve događati. Prije svega, sada se očekuju orade, a nakon njih stižu brancini i palamide. Mi ćemo se ponovo javiti Čedi pa očekujte nove izvještaje već u idućem broju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana