Teška panula zubaca na ljetno – jesenskom terenu

11 min read

PRM / Broj 6 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2014.

Zubatac često ne napada silovito nego sve što čete osjetiti na početku neće biti ništa jače nego lagano kvrckanje po vrhu štapa. E sad, ukoliko vi usporite tj. stavite motor u ler popratite griz spuštanjem štapa prema površini, zubatac, nakon što spakira lignju u usta krene silovito izvlačiti i vi tek tada kontrirate…

Piše: Luka Mrvičić Mrva

…i ljeto je završilo, došla nam je jesen, a sa njom i –„jesenske radosti“. Kako je cijela ova godina prošla kišovito i temperature mora nisu dosezale maksimume kao prošlih godina, ljetne pozicije na kojima sam lovio zubace i dalje su aktivne, te se riba na njima još uvijek zadržava. Inače se zubatac kao i gof, nadolaskom jeseni i manjih temperatura mora povlači u dublje djelove. Uzevši u obzir ovogodišnje okolnosti odlučio sam prije početka fakulteta – šmrc , vratiti se na more i malo provozati lignje (koje su napokon krenule) ljetnim poštama u nadi da zubati majstori čekaju samo mene i da ih drugi nisu pokupili- slučajno!!

Ješka

Ješka- najvažnija stvar uz naravno dobru poštu, kako biste ulovili zubaca ili gofa je održati svoju ješku (lignju, iglicu, kneza i sl…) živom. Istina je da zubaca možemo loviti mrtvom lignjom, no ona mora biti friško uginula i imati one lijepe boje koje ju čine neodoljivom. Takvu lignju je potrebno „tunirati“, tj. doraditi. Potrebno je odrezati ona dva lovna kraka koja se prilikom povlačenja vuku za njom i na taj način odaju zubacu da je uginula (makar je i to nekada od manje važnosti, kada zubatac zaista ne bira). Isto tako živa lignja, dok ju povlačite, lagono leluja „kao da pleše zubi“, za razliku od mrtve koja se okreće , a i jedna od meni najdražih stvari kod lignje jest reakcija na predatora. Naime čim spazi nevolju počinje divljati na panuli i puštati crnilo što osobno smatram brutalnim trigerom. Da bismo spriječili uvrtanje tj. nepravilno kretanje uginule lignje potrebno ju je balansirati. To ćemo napraviti vrlo jednostavno…sve što nam je potrebno jest torpila (olovo) cca. 5g i udica za parangal (br.1) duljeg vrata kojoj klještima odrežemo dio na koji vežemo najlon kako bi taj kraj udice mogli ugurati u torpilu, te zatim klještima jako stisnuti. Taj se dio „sistema“ špic kliještima nježno ugura lignji u tijelo s donje strane, te sa udicom pričvrsti/zakvači za donji dio trbuha. Da ne dođe do ugibanja potrebno je imati kvalitetan spremnik za živu ješku.

Bazen za živu ješku

Veličinu bazena se određuje individualno, ovisno o tome u kakve se muke želite upustiti. Osobno koristim bazen volumena cca 60 l kojeg puni kaljužna pumpa. Stvari na koje biste trebali obratiti pozornost kod izrade ili kupnje bazena (ovisno o financijskim mogućnostima) su: što veća površina ravnog dna bez dodataka(raznih cijevi od upusta/ispusta, brazdi, ispupčenja i ostalog zanimljivog reljefa) jer se lignja tada zaglavi u ta čudesa i ugiba, regulator dotoka vode (bilo kakav) koji sprječava prejaki dotok morske vode, a i zatamnjene strane unutar bazena su vrlo poželjne.

Pribor

Ako ste uspjeli da vam lignja preživi noć ili ste ju uspjeli uloviti ujutro u dovoljnoj količini (nikad ih nije dovoljno ), valjalo bi se pozabaviti priborom koji će upotpuniti ovu sliku. Predložio bi kraće i žilave štapove do cca. 2.1m i težine bacanja 450 g. Univerzalni su mi se pokazali štapovi za jiging kao što je Okuma Andros jig 40-60 lb-a, 1,98 m. Uz takav štap ide naravno i robusna rola, sa pristojnim kapacitetom špule i jakom kočnicom (osobno koristim Penn Slammer koja će vam biti i više nego dovoljno). Kod odabira špage, uz pristojnu debljinu (0.35mm), poželjno je imati i oznake u obliku različitih obojenja (multi color/svakih 10 m) kako biste znali na kojoj vam se dubini nalazi panula. Na kraju špage stavljam/vežem obični najlon za parangale (0.8-1 mm). U ljetnim mjesecima 15 m, a nadolaskom jeseni i hladnijih dana (mora) ta duljina se smanjuje do 8 m i manje zbog većih dubina na kojima tako lakše lovim uz bolju kontrolu. Na takvim dubinama zubatac ne zamjera čak i lov na direkt špagi kao što sam imao priliku vidjet kod nekih. Za predvez koristim fluorocarbon od 0.8 do 0.9 mm debljine sa tri udice ili umjesto zadnje udice nekad stavljam trokuku koja u većini slučajeva naglog napada zubaca završava svugdje po njegovoj glavi, a i tijelu. Od udica koristim Mustad ili Maruto 8832 u veličinama od 2/0 do 6/0 – ovisno o veličini i vrsti ješke koju koristim. Predlažem vam da si navežete nekoliko predveza sa raznim veličinama udica i debljinama najlona kako za iglicu (montaža sa bužirom za na kljun) tako i za lignju jer prilikom zbilja aktivnog ribolova nečete imati vremena vezati, a ura od griza vam prolazi. Te sisteme možete uredno složiti u nekakav etui ili teku za herbarij kako bi bili što pegledniji i dostupniji.

Montaža ješke

Iglicu montirate na četiri udice od kojih prva ima ulogu fiksacije kljuna na koji stavljate i gumeni bužir kako se prilikom vožnje nebi otvarao i iglica ugibala, a ostale montirate na donji dio tijela (prva klizna malo iza prsnih peraja, druga fiksna na sredinu tijela, a zadnja kroz analni otvor na podrepnu peraju van). Lignju montirate do glave kroz ispušni aparat (sifon/ljevak) montirate zadnju udicu ili trokuku, drugu kliznu u gornju trećinu tijela i prvu kliznu kvačite lignji u kraj tijela (špic od korneta ). Taj dio koji montirate na lignju (u duljini gdje se nalaze udice) možete pojačati upredenicom (ako koristite tj. imate tanji predvez) zubi to neče nimalo smetati, a vas može spasiti od gubitka ribe. Jednom prilikom, panulanja sa 0.70 mm fluorokarbonom prijatelju Paviću, je zubo od 1,8 kg ostao visiti na kliznoj udici dok je trokuku na kraju ispljunuo u podmetaču. Na pozicijama gdje znate da će vam lignju unakaziti kantri, a želite im nauditi, predlažem da stavite kantaruše. Kantaruše su obične tanke i oštre udice šireg luka (npr. Chinu) veličine 4 ili 6 koje špagom pričvrstite na zadnju udicu lignji u krakove. Na taj način ćete barem smanjiti to jato napasti. Otežanje tj. olovo čuvar moniram na spoj špage i najlona na omčicu koju ostavim prilikom vezanja čvora tj. spoja (osobno vežem Tony Pena knot), a kako prilikom panulanja i zapinjnja ne biste ostali bez cijelog sistema, olovo vežite na tanji najlon – 0.30 mm koji će prilikom nemogućeg zapinjanja puknuti, a vas spasiti od gubljenja cijelog sistema. Samo otežanje određujete po dubini tj. sloju mora i jačini kurenta na kojem panulate. Da biste odprilike dobili neku smjernicu – koristim 280 do 320 grama (ovisno o jačini kurenta ili vjetra) za dubine od 25 do 35 metara.

Montaža lignje

Teren

Dva tipa terena kod mene (oklica otoka Pašmana i Žuta) tj. dna na kojima tražim zubaca su pjeskovita dna prošarana sa otocima posidonije koji moraju biti tj. nastaviti se uz stme prijelaze oko otoka ili pličih brakova. Takav teren je tipično ljetni sa obzirom da vrijeme kada zubatac radi tj. kada je aktivan na takvim mjestima je rano ujutro, a kasnije se povlači dublje. Drugi tip su kamenita dna sa usjeklinama i kojekakvim divotama gdje zubaca tražim na skalama prijelazima uz otoke, uske prolaze između otoka i punte samih otoka pa i izlaza iz uvala (pogotovo ako su uski i strmi), te na našim divnim brakovima i hridima (također rubovi, strmi zidovi i nagli prijelazi-varijacije dubine). Ako se odlučite panulati uz otok ono na što trebate obratiti pozornost je reljef samog otoka i uzeti u obzir da ono što vidite na otoku isto to se nastavlja pod morem. Tako da ukoliko otok ima usjekinu/kanjon ili uzdignuče vani ima ga i pod morem , a to su mjesta gdje je se od vas očekuje maksimalna koncentracija kako biste takve pozicije odradili što kvalitetnije. Ako su usjekline u pitanju zubatac se najčešče nalazi na samim rubovima okrenut prema vani i na taj način vreba pljen ili vašu nesretnu lignju (nalazi na onom rubu sa koje strane „tuče“ kurenet okrenut u kurenat).

Usporite kad se nađete na početku kanjona da vam olovo takne dno, a lignja prođe bljizu ruba okrenite ručicu par puta da namotate 2-3 metara špage i odignete olovo malo sa dna pa lagano krenite (ovisno o veličini kanjona i strmini njegovih rubova koji se obično sa povečanjem dubine sužavaju) tako da vam se ješka što više zadrži u zoni griza, a i kako biste što bolje popratili zid/spust samih strana, na izlazu iz kanjona tj. zidu podignite opet malo olovo i ubrzajte kako ne biste ostavili lignju na tom zidu – očekujte griz!! Kod uzdignuća ili brežuljaka volim odraditi obje strane (također se sužuju u dubinu poput korijenja i u pravilu se zubo nalazi na onoj strani od koje dolazi kurenat) , a to radite tako da brod zavedete u dubinu i krečete opet kad vam olovo takne dno, namotate par metara da ga odignete i krenete prema pličaku –griz može usljediti odmah!! Isto to uradite i sa druge strane. Jako je bitan stalan kontakt sa dnom kako biste znali gdje ste, drugim riječima da vam lignja ne leluja ko zna gdje i u kojem sloju. Tako da je vrlo važno odrediti točno otežanje i način vožnje kreni-stani koje omogučuje taj kontakt, a i brzinu povlačenja (od 0.8 do 1.5 milja ovisno o kurentu) koja mi se pokazala kao krucijalna u preživljvanju ljignje i kvalitetnoj obradi terena. Nastojte, kako obalu tako i brakove obraditi pravocrtno uz rubove prijelaza, a ne cik-cak jer tada se ponovo dešava da ne znate gdje vam se nalazi panula s obzirom na dno i to što vam sonar očita nema veze sa položajem vaše panule koja uvjek kasni. Imajte to u vidu!! Kod obrade brakova nakon što ste saznali oblik pokušajte odrediti kojem geometrijskom znaku sliči, pa tako ako je to pravokutnik, trokut ili romb nastojte odraditi tj. obraditi te strane pravocrtno. Opet krečite iz dubine prema pličem dijelu prateči taj prijelaz/rub. Zubatac se može nalaziti na bilo kojoj strani braka, no češće je to opet na strani sa koje dolazi kurenat ili je kosina jača.

Kako prepoznati i reagirati na griz

Za razliku od siline napada gofa i lice, zubatac ima specifične načine uzimanja ješke koje se vjerojatno razikuju zbog brzine vođenja ješke i terena sa kojeg zubatac napada. Pa tako ako lovimo na relativno ujednečenom terenu uz predpostavku da imate stalan kontakt sa dnom i da se lignja nalazi blizu dna, zubatac ne napada silovito nego sve što čete osjetiti na početku neće biti ništa jače nego lagano kvrckanje po vrhu štapa. E sad, ukoliko vi usporite tj. stavite motor u ler popratite griz spuštanjem štapa prema površini, zubatac, nakon što spakira lignju u usta krene silovito izvlačiti i vi tek tada kontrirate. U protivnom, ako kontrirate odmah kod prvog „grickanja“ lignje, možete vrlo vjerojatno izvaditi kornet tj. obezglavljenu lignju koju ste otuđili zubi iz usta dok ju je on tako slasno želio smazati. Ima dana kada primaju vrlo osjetljivo tako da vam zubo krene „grickati“ (tupi udarci po vrhu štapa) pa stane unatoč tome što ste vi sve odradili kako spada. Nemojte odmah vaditi panulu nego si dajte truda i sačekajte malo te lagano na ler-gasu krenite pa opet stanite – zubo nakon što prozvče glavu često dođe po ostatak . Opet s druge strane ima dana kada vam se čini da je ljut na vas i da vam želi isčupati štap na prepad iz ruke agresivnim silovitim napadom. To je često ljeti kada ih lovite plitko gdje efekt dubine ne uspije doči do izražaja gdje ga naglim odvajanjem od dna i promjenom tlaka doslovno uništite i ugušite u vlastitom mjehuru koji mu na usta izleti. Na tim „pličacima“ će vam pružati lijepi dril. Isto tako ukoliko vučete panulu na kosini, naglom prijelazu ili skali od zida prilikom sletavanja iz dubine zna biti vrlo zanimljivo kada vas trgne iz laganog drijemanja jer ste cijelu noć lovili lignje, a dolaskom jutra niste do tad imali akcije. Predlažem da ne stavljate štap (naravno ako ne panulate viškom panulom) u nosač nego ga držite u ruci i na taj način pratite sve što se dešava na dnu – tako da uz vaš sonar dno „čitate“ i štapom, a i reakcija prilikom griza je puno bolja i brža, a kad kažem brža mislim na odrađevanje svega gore navedenog.

Još za kraj, ukoliko vam se desi da vam zubo zaista odluči napasti ješku koju ste mu vi tako lijepo prezentirali i vi ste ga pravovrameno i kvalitetno kontrirali nemojte nipošto stati sa brodom, a ni slučajno još krenuti u plitko jer kao nasukat čete ga zajedno sa brodom na obalu, nego okrenite brod u dubinu i vozite u tom smjeru tako da ga uz snažno namatanje uspijete odvojiti od dna i mogučih zadjeva i kojekakvih čudesa njegovog kraljevstva. Kada ste to odradili kralj će se vrlo vjerojatno predati bez daljne borbe. Poštujte njegovo visočanstvo i ukoliko je to moguče nedorasle princeze i prinčeve puštajte nazad da vas u budučnosti kada preuzmu prijestolje svojih roditelja mogu razveseliti svojom snagom i ljepotom. Mirno more.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana