Shore jigging slow / Spori jigging s obale

3 min read

PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Osnovna prednost je u tome što Zetz Slow Blatt jigovi sporije tonu i aktivnije bljeskaju od dosad uobičajenih jigova čak i pri vrlo sporom povlačenju…

Piše: Ivo Begović

Kao što sam spomenuo u prošlom tekstu, prezentacija Blue Springs-a i Udice je treći dan, u nedjelju, održana kod Paškog mosta. Ovaj puta svim prisutnima predstavljena je tehnika ribolova jigom s obale s novim ovalnim jigovima Zetz Slow Blatt koji tonu sporije od dosad uobičajenih i imaju nešto drugačiju akciju te zahtijevaju drugačiju prezentaciju da bi bili lovni.

Tehnika

Kao i većina novih stvari u modernom morskom ribolovu varalicama, i ova tehnika dolazi iz Japana, a brzinom munje se proširila na sva svjetska mora od Australije do Europe. Pa o čemu se tu radi? Kao prvo da biste izveli ovu tehniku kako valja trebate imati odgovarajući pribor. Prvi na redu su dugački varaličarski štapovi nešto mekšeg vrha no brzog i vrlo snažnog srednjeg i donjeg dijela blanka.. Naši prijatelji iz Blue Springsa koristili su Palms Shore Gun štapove dužine 9.6 ft i težine bacanja 15-50 g i 30-90 g. Srednje veličine rola 4000-5000 kod Shimana ili Daiwe veličine 3000 ili 3500. Upredenica na njima je bila naravno Sunline PE 1.2 ili PE 1.5. fluorocarbonski predvez vezan FG čvorom i spremni ste za ribolov. Naravno, ostaju vam samo još zvijezde ove tehnike – Slow Blatt jigovi raznih veličina i dekora.

U čemu je fora?

Ustvari sve je vrlo jednostavno, jig ima veliku težinu u malom volumenu, leti daleko, brzo tone i može ga se prezentirati i njime loviti u svim slojevima mora, od površine do dna. Kada jigate s obale obično zabacite „koliko ide“, otvorite rolu i pustite jig da potone do dna. Zatim počnete s prezentacijom dižući jig od dna trzajima i namatanjem role pa stanete i pustite da kontrolirano tone (sa zatvorenim preklopnikom) pa opet krenete i tako pratite kosinu obale koja se obično diže do mjesta gdje stojite. Dakle, tako radite sa svim vrstama jigova i onim ajmo reć „normalnim“ i ovim novim Slow Blatt jigovima. U čemu je razlika? Osnovna je u tome što Zetz Slow Blatt (ovisno opet o modelu) sporije tone i aktivnije bljeska i pri vrlo sporom povlačenju. To znači da prezentacija ne mora biti divlje namatanje i trzanje od kojeg vas zaboli ruka nego ćete griz izazvati i mnogo suptilnijom prezentacijom. A sporije namatanje i igranje s jigom dok ga dižete kroz slojeve mora prema površini znači i da će on duže biti u vidokrugu ribe i lakše izazvati griz ribe.

Koje se ribe love?

Ovom tehnikom lovi se sve, od zubataca i kirnji, do škarama i palamida, sve do lica, strijelki pa čak i tuna. I već vas vidim kako me pitate može li se Slow Blatt jig prezentirati s mojim već postojećim varaličarskim štapom? Naravno da može, Palms Shore Gun je fantastičan alat specijalno izrađen za ovu tehniku, no i bez njega vaši će jigovi letjeti daleko i u pravim rukama izazvati napad grabežljivca. O ovoj tehnici još ćemo pisati u idućim brojevima, a do tada nabavite koji Slow Blatt jig i zabacite ga na vašoj poziciji (siguran sam da vam je već u glavi koja dobra punta u blizini).

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana