Tai Kabura iz Yamashite

8 min read

PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Ne može Japanac ništa napravit, a da mi to ne bismo mogli… ma znate već…

Piše: Ivo Begović

Krajem listopada prošle godine kako smo najavili u prošlom broju Praktičnog ribolova more održana je prezentacija dviju novih tehnika ribolova: Tai Kabura i Shore Jig Slow. Organizator je bila trgovina „Udica“ iz Zadra i talijanska tvrtka Blue Springs, distributer Yamashita, Maria, Sunline, Tailwalk, Palms i mnogi drugi kvalitetni brendovi. S obzirom da je prezentacija trajala ukupno tri dana mi ćemo ove dvije tehnike predstaviti svaku zasebno te vam pokušati dočarati prednosti svake od njih i dati vam informacije gdje i kako će svaka od njih dati najbolje rezultate.

Tai Kabura sustav

Na prezentaciju Tai Kabure krenuli smo iz Zadra sa dva broda. Na svakom su bila po dva naša talijanska prijatelja iz Blue Springs tima zaduženi da svim prisutnima prezentiraju novu varalicu te način lova s njom. Na mom brodu prezentaciju su održali Massimo Cernio i Tomaso Carrerera. Kao prvo želim spomenuti da Tai Kabura nije samo još jedna varalica u nizu. Radi se o cijelom sustavu pribora s kojim ova varalica postaje lovna. Ako sve napravite kako treba i prezentirate ju na pravi način, ona će vam omogućiti da brzo pretražujete izgledne pozicije i na griz izazovete sve, od arbuna do škarpine, pagra i zubaca.
Dakle, krenimo redom. Kao prvo, treba vam fini elegantan, elastičan štap za multiplikator, po mogućnosti tankog osjetljivog vrha (neki od štapova na prezentaciji čak su imali jarko obojene vrhove da bi se lakše uočilo što se događa s varalicom). Iako su na prezentaciju donijeli i vrhunske (i vrlo skupe) Palms štapove za početak će savršeno poslužiti Crazee! Tai Rubber C69ML dužine 6.9 ft namijenjen za varalice do 120 g, upredenicu do PE1.5 i snage kočnice do 1.5 kg. Massimo ga je upario sa niskoprofilnim multiplikatorom Tailwalk Elan sa brzim prijenosom 7.1:1 i širokom špulom napunjenom multicolor upredenicom PE 1.2 na kraju koje je FG čvorom vezao oko 4 metra fluorocarbona 0.40 mm (dvije dužine štapa).

Na kraju fluorocarbona je vezao veću omču (promjera 5 cm). Sada je na omču prvo išla plastika koja služi kao nosač kabura utega, a zatim je omču proveo kroz glavu silikonske lignjice i provukao ju kroz omču čineći čvor na vrhu glave mamca.
Silikonske lignjice kao najvažniji dio Tai Kabure sastoje se od plastične glave s rupom za vezanje, silikonske suknjice s narebranim nožicama te silikonske trake (tzv. kravate) koja leluja dok se mamac kreće kroz more. Naravno, tu su i dvije super oštre assist udice vezane na čvrstu upredenicu.
Uz opisano lako zamjenjivi utezi težina od 40 do 200 grama u različitim dekorima se mijenjaju ovisno o dubini na kojoj lovite i brzini drifta, no o tom malo kasnije.

Za vrijeme dok su Massimo i Tomaso slagali pribor mi smo stigli do prolaza Maknare gdje je vlasnik trgovine „Udica“ iz Zadra Siniša odredio da se sretnemo i pokušamo loviti.
Nekoliko driftova smo gledali naše prijatelje Talijane kako to rade, a oni su nam pokušali objasniti način na koji se Tai Kabura najbolje prezentira.

Tup tup, gore gore, stani, gore gore…

Dakle, cijela varalica, teška olovna glava koja na plastičnoj tubici klizi po osnovi i silikonska lignjica na kraju sistema vuče se za sobom, dok plovilo drifta preko izgledne pozicije koju ste pronašli na sonaru. Kontakt sa dnom je obavezan, a multicolor upredenica olakšava vam kontrolu varalice. Dakle, pustite ju do dna, gurnete kratko ručicu multiplikatora – klik. Dva, tri puta dignete i spustite Tai Kaburu udarajući njome po dnu – tup tup tup, zatim držeći štap u položaju za zatezanje ručicom role odižete mamac od dna neravnomjernom brzinom. Dignete metar, zastanete na trenutak, pa opet metar… igrate se s njime. Ustvari, pokušavate imitirati škampa, kozicu ili lignjicu koja se nepravilnim pokretima i bježanjem prema površini pokušava spasiti od predatora koji ju goni. Ako mamac dignete 3 – 5 metara od dna (ovisno o dubini na kojoj lovite) i nije se ništa dogodilo, pustite opet na dno i ponovite cijelu radnju.
Massimo nas je upozorio da riba obično zagrize u fazi dizanja. No pravi trenutak za kontru nije kad osjetite prve trzaje. Tada samo morate nastaviti dizati varalicu jer riba prvo obično navlači za silikonsku „kravatu“ probajući prije nego se odluči na napad. Pravo vrijeme za kontru je kad riba napne štap i taj pritisak ne popušta (upozorio nas je da neka jaka kontra i nije potrebna – riba se zakvači već samom težinom varalice). Važno je spomenuti da je varalica (tj. lignjica) vezana direktno za kraj fluorocarbona, olovo je klizno tako da kad riba povuče za lignjicu ili udicu to se direktno prenosi na vrh štapa za razliku od inchikua gdje riba mora povući cijelo olovno tijelo da biste vi to vidjeli kao griz. Tai Kabura je varalica koja lovi sve, od manjih riba teških samo desetak deka (mi smo lovili takve paukove) pa sve do kovača, škrpina, zubataca, pagara…

Što smo mi radili

Kao što sam već spomenuo, prezentacija je bila na dva broda. Nas je naš kapetan odveo na vanjsku stranu Dugog otoka tražeći vanjske rubove na kojima je prije dobro lovio kančanicom, dok je Siniša svojim brodom odveo ekipu u sedamdesetak metara duboki prolaz između otoka Škarde i Ista. Oba su broda imala i po par velikih crvi u pripremi (neka se nađe da ne propadne dan) pa je nakon (pre)kratkog vremena „poštene prezentacije“ počeo lov s dopingiranom Tai Kaburom čije smo udice ješkali komadima crva. Iskreno, nije mi se to dopadalo jer me stvarno zanimalo da li ćemo uspjeti izazvati koju kvalitetnu ribu na napad (a tamo gdje smo lovili svakako ih je bilo). No drift je zbog kurenta i vjetra bio prebrz za bilo kakvu ozbiljnu prezentaciju varalice pa sam se pokorio te počeo i ja ješkati.
Kod Tai Kabure moguće je naime mijenjati težinu utega kako biste se prilagodili dubini na kojoj lovite i brzini drifta. Npr. za dubine od 50-60 m trebate 100-120 g uteg, no ako je drift brži ni 200 grama vam neće pomoći. Ili da prevedem, sve do jednog čvora je lovno. A ako vas nosi dva čvora ili brže možete ili otići doma ili se pokušati usporavati s motorom (idealno je ako imate pramčani elektromotor Minn Kota i-Pilot) koji će vas voziti točno onako kako želite i po ruti koju želite.

Naime, Tai Kabura je vertikalna tehnika koja se ne može kvalitetno izvesti ako se već pri prvom puštanju varalice stvori „trbuh“ upredenice kroz more, a kad prebacite rolu varalica je već zaostala za vama više od dvadeset metara.
Dakle, naš ulov bio je desetak arbuna, par fratara i paukova, jedna hoba i jedan luc ulovljen na slow jig kad je jato pod površinom prošlo kraj nas.
Od tih riba polovica je ulovljena na samu Tai Kaburu, a polovica na dopingiranu.
No ono što je bila glavna zamjerka je što nas je kapetan uporno vraćao po braku koji se diže na svega 25-30 metara dubine. Kao i sve vertikalne tehnike (vertical jigging, kabura, inchiku) u našem bistrom Jadranu Tai Kabura mora imati barem 50 metara mora (a ja ne bih ni pokušavao pliće od 70 m).

Siniša je pobijedio

Drugi brod je loveći u prolazu između Škarde i Ista na dubinama od 60 -75 metara pronašao pagre. Siniša je ulovio najvećeg pagra oko 2 kg na Tai Kaburu sa zelenom suknjicom i bez dopinga, dok je vlasnik Blue Springsa Dan Brauner izgubio jednog sličnog tik pod površinom također loveći samo na varalicu. Osim ovog prekrasnog pagra imali su još desetak lijepih riba od 300 do 700 grama od kojih su sve veće bile ulovljene na varalicu bez dopinga od crva.
Zaključak našeg jednodnevnog ribolova bio je da se na Tai Kaburu, kada se pravilno koristi na dobroj pošti, može lijepo loviti krupna riba. Kako bilo, odlučio sam čim me vrijeme posluži provesti nekoliko dana forsirajući ribolov samo sa ovom zanimljivom varalicom (bez dopinga) i pokušati ju prezentirati na pravilan način na dubljim poštama za koje znam da drže ribu. O rezultatu ćete imati prilike čitati na stranicama ovog časopisa.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana