Vikendom do mora

11 min read

PRM / Broj 12 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2016.

Vikend svaštarenja nekolicine zagrebačkih moreljubaca

Piše: Zdravko Šavor

Naši jesenski, zimski i ranoproljetni vikend ribolovi svode se uglavnom na odlazak do najbližih morskih destinacija gdje lovimo lignje i sipe. Varalicom pokušavamo prevariti brancina, a u krajnosti utjehu tražimo u šarunima, bugvama ili strijelkama (ako ih nađemo). Uglavnom lovimo s obale, a ako nam vremenski uvjeti dozvole otisnemo se i kajacima nedaleko od obale. Naravno, ponekad s više ili manje uspjeha zabacimo i na “grunt”. Ulove se arbuni, fratri, a rijetko i pokoja orada. Kad ništa ne grize dobrodošao gost na udici je i ugor.

Vikendom do mora

Dok su ribolovci koji žive kraj mora i na otocima vezani uz ribolovne pošte u njihovom kraju, mi s kopna u periodu izvan godišnjih odmora često mijenjamo ribolovne destinacije i nerijetko putujemo sve od Istre pa do ušća Neretve. Za kratkotrajne vikend ribolove obično biramo pošte “nadomak” našeg polazišta, Zagreba. U njih ubrajamo destinacije u dosegu od maksimalno dva do tri sata vožnje, vodeći se ekonomskom računicom (broj ribiča u autu koji dijele troškove prijevoza), a i vremenskim ograničenjima. Drugi važan čimbenik kod planiranja vikend ribolova je prognoza vremena, a ona nam često ne ide na ruku. Kada je dobro vrijeme za ribolov, zaposleni svakodnevnim poslovima obično nismo u mogućnosti odjuriti na more, a zimske vikende često obilježavaju obilna kiša i jak vjetar.

Zato se odlazak do mora svodi na jedan do maksimalno dva vikenda mjesečno. Izleti uključuju jednu do dvije noći koje obično provedemo u ribolovu ili lignjolovu, svega nekoliko sati odmaramo i odspavamo u autu, rijetko u nečijoj vikendici ili apartmanu. Sjedalo u autu ne pruža najbolji komfor za spavanje, ali tako smo blizu mora, vrijeme je efektivnije iskorišteno i ne gubi se na put do nekog apartmana, a vrlo brzo nakon buđenja udica ili skosavica je u moru u iščekivanju prvog ranojutarnjeg griza. Da bi ribolov, a i odmaranje u autu u zimskom periodu bili ugodni, posebnu pažnju posvećujemo kvalitetnoj i toploj odjeći. Moderni paropropusni i vodonepropusni materijali od koji su izrađena termo odijela i kabanice, uz obavezno višeslojno odijevanje, donji veš, tople zimske čarape, rukavice i kape, tople cipele ili čizme te Buff marame obavezan su dio pribora, možda i važniji od štapova, rola i inih varalica i skosavica. Kada smo dobro odjeveni, ni česte bure nisu toliki problem, a svi dobro znamo da riba bolje grize kada vjetar malo zapuše i namreška površinu mora. Pravilo kaže da nema loših uvjeta za ribolov, već samo loše odjevenih ribiča. Mi nismo u toj skupini. Za spavanje i odmor rijetko nosim vreću za spavanje, već uglavnom Pelzerov nepromočivi pokrivač. S vanjske strane je nepromočiv, a s unutarnje presvučen debelim slojem flisa i jako je topao te ne dopušta pothlađivanje kada ste prekriveni. S njime jednostavno nema zime pa sam nekoliko puta svjedočio prijateljevom spavanju pod vedrim nebom usred najhladnijeg doba godine, naravno, uz pomoć tog čarobnog pokrivača i termo odijela. I na kraju da spomenem da obavezno nosimo rezervnu odjeću i obuću. Nikad se ne zna hoće li nas smočiti kiša ili slučajan pad u more pa je dobro biti spreman na sve situacije.

Chris standing up holding his daughter Elva

Pribor koji nosimo na vikend ribolove pokušavamo reducirati tako da nam što više mjesta u autu ostane za putnike, a i za odmor. Obično zimi nosim samo tri štapa. Dva light spin štapa koje koristim za lagani spin i lignjolov te jedan štap u klasi 40 grama kojeg koristim za teži spin, a po potrebi s njime zabacujem i srdelu „a volo“ ili s lakšim otežanjem. Često na taj štap pokupim kakvog ugora, brancina ili palamidu, onako usput kada mi spin dosadi i zabacim mrtvu ribu poput srdele ili malog šaruna u more. Od ješke ponesemo možda kilu srdele tek toliko da se nađe, a sparidima nudimo ješku koju ulovimo na licu mjesta. Trakice svježe ulovljene sipe, lignje ili još bolje lovni krak jadranske lignje isproban su i dobar mamac za arbune, fratre pa i orade. U autu nam je obavezan dio opreme i mala Icey-Tek ledenica od 25 litara koja odlično služi kao hladnjak za hranu i piće, a i ono malo ulova kojeg poželimo ponijeti kući.

Najbliže pošte

Ribolovne pošte koje posjećujemo najčešće su one bliske u Podvelebitskom kanalu i Istri, a ponekad odemo i na neki od obližnjih otoka (Krk, Pag ili Cres).

Najbliža dobra pošta realno gledajući je cijeli Bakarski zaljev. To je stvari odlična destinacija kako za ribolov s kraja, tako i iz kajaka. Naš prvi morski ribolov iz kajaka 2010. godine Crni i ja smo upravo tamo odradili loveći arbune i orade. Pošte u blizini mnogobrojnih vrulja dobre su za brancine, moguće je uloviti i pokoju manju licu na varalicu, a s mola u Bakarcu zadnjih godina rano ujutro i kasno navečer dobro se love strijelke, doduše ne u najhladnijem dijelu godine. Strijeke tamo dolaze u jatu i imaju svoj krvavi pir rano ujutro i kasnije predvečer u kojem udaraju po jatima sitne ribe i tada ih je lagano locirati. Problem je što se jato vrlo brzo udalji izvan dometa varalice pa bi vam čamac ili kajak omogućili da ostvarite bolji ulov. U zaljevu blizu grada Bakra možete imati dobar ribolov, no tamo obično ne lovimo. Lignje se u cijelom zaljevu dobro love, kada ih ima.

Ako se poželimo preseliti na neku drugu poziciju u blizini, u opciji su uvala Scott koja je solidna pošta za lignje ili pak cijeli potez oko Krčkog mosta i otoka Sv. Marko kojeg znamo obilaziti kajacima pa sve do rta Oštro i Kraljevice. Kajak doduše u dijelu najžešće zime ne bih preporučio, ali od proljeća do jeseni on nam je redovito na krovu automobila. Problem s kajacima je što je to sport samo za dvojicu po jednom autu. Kada u auto natrpamo sve potrebno, ne ostaje mjesta za dodatne putnike. Vratimo se u blizinu Krčkog mosta. Prolaz između otoka i obale s priličnom dubinom i s jakim strujama pruža dobre mogućnosti za ribolov oborite, a i plave ribe koja ovdje često prolazi. Kada u Bakarcu puše jaka bura, odlazak do Jadranova znao se pokazati kao odličan odabir, jer je tamo vjetar bio osjetno slabiji i time uvjeti za ribolov puno bolji. Jadranovo vam nudi mogućnost dobrog ribolova na šarune koji se često kriju tik pod čamcima i u dohvatu su manjih varalica ili pak lignjolova. Ako tamo po noći zabacite srdelu ili kakav drugi mamac ribljeg porijekla na dno, ugor vam je gotovo zagarantiran. Sljedeće dobre i bliske destinacije su Kačjak i Crikvenica.

Podvelebitski kanal

Dobre pošte u podvelebitskom kanalu neznatno su udaljenije od Bakarskog zaljeva, a protežu se uzduž obale od Senja pa do Karlobaga. Godinama najbolja destinacija za lignjolov bila nam je pozicija na desnoj strani mola u Sv.Jurju, no ove zime dosta je podbacila, pa su tamo neki naši prijatelji u nekoliko pokušaja ostajali kratkih rukava. Ako u potrazi za lignjama odemo južnije obavezno stanite u Lukovom jer tamo redovito grizu velike, Kladi koja je odlična pošta za sve glavonošce, lignje, sipe i hobotnice. Stanite u mjestima poput Jablanca, Stinice i Prizne, jer svako koje ima mol odlična je pozicija za lignjolov. Lignje su tu u većem ili manjem broju uvijek prisutne, a na vama je da odaberete hoćete li loviti samo s jedne pozicije ili ćete tijekom večeri i noći obilaziti i po nekoliko pozicija te pokupiti aktivne lignje koje se kriju uz obalu oko gotovo svake isturene pozicije, mola ili ispod usidrenih čamaca. Rijetko se znamo spustiti dalje do Karlobaga i to nam je nekako krajnji domet kada se radi o kratkim vikend ribolovima, iako smo prije par godina pohodili i pozicije oko Lukovog Šugarja u potrazi za odbjeglim kalifornijskim pastrvama koje su pobjegle iz uzgojnih kaveza u more. Te pastrve su se vrlo brzo polovile i danas tek poneka rijetka luta Podvelebitskim uvalama. Cijeli kanal obiluje ponekad teško ulovljivim brancinima, oradama i hobotnicama.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Istra

Plomin je dugo godina najpopularnija zimska vikend destinacija većine zagrebačkih varaličara i pošta od koje možete očekivati sve, od odličnih ribolova pa do totalnih razočaranja. More je ovdje nekoliko stupnjeva toplije zbog tople vode koja dolazi iz Boljunčice i smjera TE Plomin, što u zimskim uvjetima privlači brojne ribe u ovaj zaljev. Zaljev je stoga bogat oradama, brancinima, strijelkama, licama i ostalim morskim nemanima. Dok domaći uglavnom love brancine i strijelke na srdelu, vikend ribiči bacaju varalice, najčešće površince kojima s više ili manje uspjeha love strijelke i lice te ponekog brancina. No i Plomin koji zimi ima osjetno veću populaciju ribe u moru može razočarati ako dođete samo na jedan dan. Voda nakon obilnih istarskih kiša može biti premutna, a riba izvan dometa obalnog ribolova, a kako u uvali može puhati jak vjetar tako vam i ribolov iz kajaka ili čamca može propasti kao opcija. Tada se selimo dalje, prema Rapcu (šaruni i lignje), Dugoj Uvali, Puli, Fažani ili Rovinju. Svakako vrijedi spomenuti i popularnu Brestovu, omiljeno zimsko okupljalište lignjolovaca. Sipe su posebna priča za Istru, jer se rijetko gdje na Jadranu mogu tako kvalitetno loviti. Sezona upravo počinje, a dnevni ulovi ovdje se nerijetko broje u kilogramima. Jednostavno, istarski tereni im odgovaraju, tu se mrijeste i zadržavaju u većim jatima nego na drugim lokacijama. Istra je odlična destinacija i za ribolov orada, a dosta ribolovaca posjećuje područje oko Pule i u Fažanskom kanalu. Otok Katarina kod Pule konstantno je pod opsadom ribolovaca na orade, a većinu dobrih pozicija na jugu Istre posjećuju i ribolovci iz susjednih država, Slovenije i Italije.

Otoci

Krk, Pag i Vir su zanimljivi jer su relativno blizu, mostom su povezani s kopnom pa ne poskupljuju puno ukupan trošak vikend ribolova i nisu loša opcija. Pag već nakon što stupite na njega pruža mogućnosti dobrog lignjolova. Lignji u periodu od listopada do travnja ima posvuda, sada doduše u manjem broju nego početkom jeseni. Često se love krupnije, od pola kilograma na više, a rijetko budu teške blizu ili preko jednog kilograma. Povljana i Paška uvala u toplijem dijelu godine nude dobru šansu za brancina, a sjevernija mjesta poput Novalje pa i lučice na Lunu znaju ugodno iznenaditi. Sipe ovdje ima dosta, iako ne u tolikom broju kao u Istri, a iznimno se ulove i pravi monstrumi. Poznat mi je ulov sipe teške dva kg u Žigljenu. Mogu si samo zamisliti koliko tek ona crnila može ispustiti. Otok Vir je zbog pličine u priobalju dobar za ribolov u onom dijelu godine dok ribe ne odu u veću dubinu. Tada vam ostaje onih par pozicija s molovima s kojih zimi možete uloviti pokoju lignju ili sipu, a u većem dijelu godine dobro se love orade, arbuni i fratri. Naš nedavni zadnji ribolov na Viru neslavno je prošao. Riba se još nije vratila iz dubine pa smo na varalicu jedino uspjeli uloviti desetak paukova. Lignje pak nismo uspjeli uloviti, jer je onih par pozicija na otoku s molovima bilo zauzeto. No povratak preko Paga trajektom do Prizne ipak se isplatio, jer smo tamo u dva sata lignjolova uspjeli dobiti nekoliko lignji i jednu lijepu sipu.

Krk je kao nama najbliži otok česta meta vikendaša. Cijeli otok je zanimljiv za ribolov i ovisno o konfiguraciji terena ovdje možete loviti gotovo sve vrste riba, lignje, sipe i hobotnice. Ako Krk zakaže kao opcija znamo se prebaciti na Cres i Lošinj. Mali Lošinj ne što je skuplja opcija zbog cijene trajekta i dodatnog puta po Cresu i Lošinju, i u principu ga izbjegavamo za vikend ribolove. Sjeverna strana Cresa kod trajektnog pristaništa Merag omiljena nam je destinacija. Ponekad odemo preko autom, ali često odemo samo na poludnevni ribolov trajektom s Valbiske bez auta koji ostaje parkiran na Krku. Merag je uvijek bogat glavonošcima i ribom, samo je pitanje hoće li biti aktivna u tih par sati koliko smo tamo. Ono čega tamo uvijek ima su bugve i ušate, a često u jatima dođu i šaruni. Njih se možete naloviti. Ako se zaželite drilanja i bespoštedne borbe s ugorom, on je ovdje domaća životinja, samo mu morate ponuditi adekvatan mamac na adekvatnom priboru. Zbog velikih “grota” i neravnog dna česta su zapinjanja pa pribor mora biti prilagođen tim uvjetima. Zbog velike dubine odmah uz obalu imate šansu uloviti razne vrste riba koje biste inače lovili na dubinskim brakovima. Tako smo ovdje često lovili kantare, škrpine, a prošle godine ulovio sam i jednu lijepu tabinju. Neki ribolovci ovdje s obale čekaju zubace. Kada se tome dodaju lignje i gotovo neulovljivi brancini, Merag i ta cijela strana Cresa su uvijek zanimljiv izbor kojeg treba uzeti u obzir kod planiranja vikend ribolova.

Svaki vikend na moru se pamti

Naravno da nabrojane nisu i naše jedine vikend ribolovne destinacije, a i da opisane destinacije nisu otkrivene na razini najsitnijih detalja i mikrolokacija. Nekad znamo otići do Karinskog i Novigradskog mora na brancine, a nekad i dalje do Šibenika. Ovisno o mogućnostima znamo se otisnuti brodicom i lovimo dubinskom kančanicom ili povlačimo panulu, no najčešće smo osuđeni na ribolov s kopna. Izbor lokacija u pravilu ovisi o osobnom iskustvu koje skupljamo godinama, ali i o informacijama koje dobivamo od prijatelja s terena. Dobra i provjerena informacija vrijedi i novca i vremena koje možemo potrošiti na krivi način, zaputivši se do mora a da riba uopće ne radi s kraja ili je vrijeme lošije od onog na prognozi. More je u ovom dijelu godine ćudljivo i nepredvidljivo, no svaki odlazak do mora predstavlja nam neopisiv gušt. Ulov je dobrodošao, ali ako i izostane, svaki vikend proveden na moru ostaje nam u lijepom sjećanju. A najljepši dio ribolovne sezone tek je pred nama…

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana