Zastavni, zastavni sa štipom i dupli zastavni čvor

2 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

Piše : Andrea Ferlin

Kako ne bismo preskočili članak samo zato jer ne vješate zastave po brodu tako često, recimo tek da se zastavni čvorovi koriste za povezivanje dvaju konopaca istih ili različitih promjera, a odlikuju se dobrom pouzdanošću. Ovaj čvor svakako spada u kategoriju onih koje bi bilo dobro poznavati jer ga odlikuju jednostavnost i brzina vezanja kao i praktičnost upotrebe.

Prilikom vezivanja ovog čvora pažnju treba posvetiti tome da se krajevi oba konopca nalaze na istom kraju formiranog čvora.

Zastavni čvor sa štipom zadržava sve karakteristike običnog zastavnog čvora, ali se brzo i jednostavno odvezuje pa ga je praktično koristiti u situacijama u kojima je potrebno odvezati dva spojena konopca koji su zategnuti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Postupak vezanja je identičan kao kod običnog zastavnog čvora, a razlikuju se samo u posljednjem koraku koji je prikazan na slici 6.

U slučajevima kad se spajaju dva konopca različite debljine bolje je koristiti dupli zastavni čvor, ne iz razloga što je dupli čvor čvršći nego iz razloga što je sigurniji, odnosno, tanji konopac će teže prokliziti i razvezati se. Dupli zastavni čvor se vezuje vrlo slično kao i obični zastavni čvor :

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana