Ribolov orada na kavezima

7 min read

PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Piše: Ivo Begović

Samo deri! Na prvu! Ako joj pustiš da žvače gotovo je… ode ona! Precizne upute koje nam je dao Vlado, redovni posjetitelj kaveza i dobar poznavatelj ribolova na njima. Sada zimi dan je kratak, noći su duge, a cijeli se ribolov obično svodi na onih par sati od kada plivarice koje hrane tune odu pa do mraka. Dva do dva i po sata aktivnog ribolova. Ako ih znate iskoristiti desetak lijepih orada trebali biste uloviti. Oni najbolji love i dvadesetak. No za to morate biti savršeno uvježbani i brzi te imati dobru ješku. Ribolov svakako nije lagan, ali da se savladati. U ovom tekstu prenijet ću vam moja saznanja. No ribolov nije egzaktna znanost, mnogo se tu parametara brzo promjeni pa se treba brzo prilagođavati (stalna samo mijena jest). Pa krenimo redom…

Predvezi

Za ribolov na kavezima obavezno slažem predveze sa Stonfo križnim perlama. No iako sam počeo od vrlo finih gotovo natjecateljskih predveza iskustvo je pokazalo da se pretanki fluorocarboni previše petljaju. Dubina od 60-65 metara znači mnogo dizanja i spuštanja i mnogo rotacija sistema bez obzira da li imate ili nemate ribu. Nema ništa gore kad vam riba napokon proradi, a vi morate otpetljavati ili mijenjati predvez. Dakle, osnova od 0.35 -0.38 mm, a predvezi 0.30 mm su optimalni. Nakon dugog traženja i isprobavanja raznih udica ostao sam vjeran samo jednoj – Sasame Super X veličine 1. Lagana, tanka, optimalne veličine i sposobna uz malo pažnje izvaditi zaista velike ribe. Ako pogledate oglase u ovom časopisu shvatit ćete da se uvoznik Sasame-a nikada nije oglasio, pa time tvrdnja dobiva na težini – ne reklamiram nikoga nego vam pokušavam prenijeti iskustvo da i vi ne potrošite gomilu novca tražeći najbolju udicu. Naravno, to opet ovisi i o štapu i o ribolovcu.

E sad, dužina predveza (rekli bismo dužina pica) između osnove predveza i udice ovisi o vašem načinu ribolova, o tome koristite li upredenicu ili najlon, lovite li dugim ili kratkim štapom. Ono što je za vas najbolje morat ćete sami otkriti. Ja lovim štapom Artico Dinamite 400 koji gotovo uvijek koristim tako da mu ne izvučem zadnji segment (razvučen do kraja je težak kao kamen).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Na roli (Shimano Ultegra 5500) imam namotanu upredenicu PE 1.2, a sam predvez s upredenicom spajam FG čvorom tako da on može imati i dužu osnovu jer nesmetano ulazi kroz provodnike. Mekani indikacijski vrhovi su Artico Gregg i to je to. Famozna dužina piceva kod ribolova na kavezima mi je obično 80 cm. Obično lovim sa dvije udice na predvezu i zadovoljan sam time. Moj prijatelj Vlado u zadnje vrijeme lovi Quantum feeder štapom dužine 3.6 m. Njegova debljina predveza i udice su iste, ali dužinu piceva on obično skrati na svega 30-tak centimetara. Također koristi upredenicvu na roli (Shimano Twin Power 4000). Kaže da mu kraći picevi daju bolju kontrolu što se događa s ješkom i da mnogo prije detektira griz orade. Moram priznati da me u zadnjih par ribolova „oderao“ što se broja ribe tiče pa ću morati pokušati loviti s kraćim picevima.

Mamci

Na kavezima se tune hrane svježom ili smrznutom srdelom. Dakle, za sav ribolov oko kaveza na koju god ribu krenuli svježa srdela je ješka No1. Iza nje ide srdela očišćena od ljuski, lagano posoljena i u novinski papir zamotana te smrznuta u najlon vrećici (ponosan sam na sebe kako sam u jednu rečenicu stisnuo cijeli recept za soljenje srdele za ješku).

Kad nema svježe, Vlado i ja vrlo često napravimo filete od ulovljene lokarde ili skuše (koje su također redovan ulov na kavezima). Ribu nakon ulova treba obavezno iskrviti (dovoljno da joj potrgate jedan škržni luk), a tek zatim filetirati. Otkrili smo da je meso iskrvljene ribe mnogo kompaktnije i tvrđe te da bolje drži udicu. U praktičnom savjetu vidjet ćete na koji način to radimo. Ješkamo tako da filet dva puta probodemo i to tako da krenemo od mekog prema koži i zatim kad vrh udice prođe kožu okrenemo udicu i probijemo kroz kožu u meko. Tako vrh udice ostaje sakriven u mekom mesu ribe.

Fileti skuše ili lokarde su zakon!

U vrijeme kad plivarice ne izlaze u ribolov moguće je loviti ili na usoljenu smrznutu srdelu ili na svježe ulovljenu lokardu ili skušu (što prije ulovite). Moram priznati da mi je skuše uvijek žao jer je prava delikatesa, no kad je jedini izbor… Pokušali smo loviti sa otkrvljenom ili neotkrvljenom ribom i rezultati su isti, samo je meso otkrvljene skuše ili lokarde kompaktnije i duže traje kao ješka.

Chris standing up holding his daughter Elva

Filo elastico, da ili ne?

Elastičan konac ili filo elastico uvijek se preporuča kad želite da vam meki mamac dočeka veću ribu. Ja sam motao, a Vlado nije. I na kraju se ispostavilo da ih je on ulovio više (orada naravno). Na kavezima ima mnogo ribe. I orada i ostalih. Ako je jato orada dolje ispod vas one ne dopuštaju drugoj ribi da priđe (već sam više puta spomenuo njihovu agresivnost prema drugoj ribi kad se hrane) onda motanje elastičnim koncem nema smisla jer orada uzme cijeli mamac u usta i krene. Zategnete i vaša je. Ako su pak ispod vas bugve ni tri tone konca ih neće spriječiti da vam unište ješku u sekundi. Dakle, ne gubite vrijeme nego brzo ješkajte i spuštajte.

Samo deri! Na prvu!

Da se sada vratimo savjetu kojeg smo dobili više puta. Ješka je meka, ribe imaju čvrste čeljusti. Čim orada stisne komad srdele iz škrga joj izleti oblak samljevenih čestica. Ako niste zategnuli – udica je čista, a orada nahranjena. Idemo sve ponovo! Ješkanje, spuštanje, lagani griz, dizanje prazne udice… No ipak se griz orade po nečemu razlikuje od ostale sitneži. Ona uzme kompletan mamac u usta (usiše ga) i lagano napne špicu. To traje sekundu dvije dok ga ne samelje i zatim pljune udicu. Dakle, kad napne i zadrži špicu, pa makar to napinjanje bilo samo pet milimetara pomaka elastičnog vrha – snažno zategnite.

Bugve, bokadori, pauci, psi, golubi, skuše , lokarde…

Nitko nije rekao da ćete doći, usidriti se uz kurenat od kaveza (tako da vam ješka ide pod kavez i dovlači ribu) i da ćete loviti samo orade. Iako su one glavni cilj u ove zimske dane (a trebalo bi tako ostati barem do kraja veljače) uz kaveze se zbog stalnog brumanja motaju svakakve ribe, od onih neželjenih iz podnaslova koje će vam bjesomučno proždirati ješku i boriti se sve do površine ili vam pak trgati predveze pa sve do kovača ili zubataca. Zbog toga uvijek pustite jedan štap sa živom bugvom ili girom na balon par metara od broda. Dignite ju malo od dna i možda vam se posreći.

Poštujte koncesiju

Zakon kaže da se ne smijete zadržavati niti sidriti 300 m od vanjske granice koncesije omeđene vanjskim bovama oko kaveza (najčešće velikim žutim). Pokušajte biti toliko uviđavni i ne ulazite unutar zamišljene linije koje omeđuju vanjske bove i vjerujem da vam ni jedan čuvar neće prigovoriti (nama nikad nije). Bezobrazluk, ulazak u koncesiju, vezanje brodom za kaveze (da, svašta smo imali prilike vidjeti) samo izaziva probleme i vama i čuvarima, a tada se ribolovni dan i užitak ribolova pretvara u nešto sasvim drugo. Budite uviđavni, pratite kurente i ubrzo ćete shvatiti da riba nije samo ispod kaveza nego će za dobrom ješkom bez problema zaplivati i do vaših mamaca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hraniti ili ne, pitanje je sad

Zadnja stavka ovog ribolova je hranjenje. Čini se uputno čim dođete na poziciju spustiti kilu-dvije rastrganih komada friške srdele da pusti mirisni trag i brže vam dovuče ribu pod brod. Moram priznati da smo se na mnogim mjestima koristeći tešku Stonfo hranilicu odlično nalovili. No na kavezima ovakav pristup često zna izazvati dolazak svih bukava iz okoline kojih se nemoguće riješiti. Zbog toga s hranjenjem oprezno! Nekad je dovoljno spustiti samo pet srdela nanizanih kroz mekano meso na udicu i naglije zategnuti pa vidjeti kako će se to odraziti na ribolov nego spustiti odmah punu hranilicu.

I za kraj, imajte mjere. Kad vas na kavezima krene ribolovi znaju biti zaista fantastični. No sjetite se da ćete htjeti loviti i drugi dan i druge godine…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana