Finess fishing prezentacije

11 min read

PR / Broj 49 / Travanj / 2012.

Staro i novo jiganje – Na sam spomen silikonaca/gumica kroz glavu nam prolazi shad ili twister na jig glavi… Kada malo dublje promislimo, eto ga i worm na weedless udici… A kad uz kompjuter zasjednemo do pola noći, eto ga kaos, što od šefice koja ne podnosi do podne krmeljive radnike, što od 17 novih sistema koje na netu vidimo za samo jednu noć. I ajd’ što ih je 17, no što se i na svaki od njih dobro naloviše. Ne morate biti lijeni i držati se svega striktno, guma je bogom dana za kreativce pa možda jednog dana neka luda montaža bude nosila vaš naziv!

Piše: Marko Ivanković – KOmar
Vladimir Ristić -vd

Pribor

Tko je čitao pretprošli broj, čitao je. Tko nije, pročitat će.
Za ovu temu dajemo na znanje da nam treba štap za „finess“, tb. 7 do 10 g, fast i/ili ex.fast akcije. Za najlakše varijante trebamo bilo koji „rockfishing“ štap.
Rola, bitno je samo da je lagana i da ima finu kočnicu. Veličine 2000 do 2500, da može fino slagati fluorocarbon ili špagu. Ukoliko se odlučite za ribolov fluorocarbonom preporučamo samo proizvode renomiranih firmi (Toray, Sunline, Seaguar, Varivas…) u nosivosti 3-6 lb. Važno je da obratite pažnju da je model kojeg si želite nabaviti namijenjen za spinning. Verzije namijenjene za casting role su dosta kruće pa se često spetljaju na stacionarnim rolama.
Ako ste pak ljubitelj upredenica, posebno japanskih PE, tankih kao paučina, savjetujemo da obavezno koristite predveze od fluorocarbona ili najlona. Te tanke, mekane kao svila „paučine“, imaju sve naj naj karakteristike za dugačak i precizan zabačaj, bešumno prolaženje kroz provodnike, odličnu nosivost… i samo jednu manu – skoro pa nikakvu otpornost na abraziju.

Jig Head

Ovo je osnovna škola svakog tko je ušao u svijet silikona, shad ili twister silikonac naboden na jig udicu cupka tamo negdje po dnu ili pliva iznad samog dna…
U kojem ritmu kucka, koliki put prelazi između dva kuckanja, koliko dugo traje pauza između dva podizanja i slične finese, teme su koje su razrađene do detalja, ma do najsitnije sitnice. Toliko su ti problemi bili obrađeni da je djelovalo da se na temu „jig glava“ više nikada neće napisati niti jedna rečenica.
Tako je i bilo sve dok se nisu pojavile neke nove gume, a i jig glave. Prošle godine sam prvi put probao gume tipa Flash J , O.S.P. Mylar Minnow i PDL Shape Shad.
Montirao sam ih na jig glave 1.5 do 3 g u veličini 2 do 2/0, ali ne „klasično“ kroz sredinu tijela, već sam im udicu provukao plitko ispod leđa. Sve je bilo isto kao i kod klasike, samo je balans cjelokupnog sistema bio „nešto“ drugačiji. Te gume, same po sebi „bez akcije“, vođene ravnomjernim povlačenjem pod samom površinom uz pokoji cim ili zastajkivanje da samo malo bljesnu bokovima bile su moj br. 1 za ribolov bolena.

Kad je bass u pitanju, još je bolje kada jig glavom gumu probodete samo kroz glavu. Tako joj dajete i više slobode u propadanju i kasnije prirodniji rad u prezentaciji. Bodljikava braća, smuđ i ostriž, ljubitelji su nečega što se zove Shaky Head. Sljedeći put kada pronađete mjesto gdje obitavaju bodljikavi, prisjetite se ovog ribičkog časopisa. Zatim sebe počastite nekim shadom izduženog oblika tipa Reins Rockvibe Shad, Keitech Shad Impact i/ili nekim „stvorom“ tipa Berkley Nymph ili Keitech Hog Impact ili…
Kada vam to donese gospodin poštar, sve ubacite u ribičku torbu pa pravac na gore pronađeno mjesto. Kada stignete na hot spot, razmotrite još jednom uvjete na vodi te u skladu s njima odaberite potencijalnog favorita. Bitno je da odabrani bude neki od novo prispjelih picaboca. Kada s teškom mukom presudite tko je pobjednik, montirajte ga na foodball jig ili specijalan shaky head jig. Zatim ga tako namontiranog zafitiljite u vodu i pustite da laganini tone. Potrudite se da i dalje budete maksimalno koncentrirani te gledajte u špagu/najlon. Hladni kao špricer utvrdite da je favorit na dnu. Pružite štap blago ispred sebe i nježno napnite sistem. Obrišite znoj s čela. Suptilnim potezima iz zgloba učinite da se štapu trese vrh. Vodite računa da se u toj drhtavici jig što manje pomiče po dnu. Potrudite se da mu samo rep titra… i … i obavezno nam javite što se na kraju dogodilo.

Chris standing up holding his daughter Elva

Wacky Rig

Kao mali sam se puno puta pitao zašto se neki strani izrazi nikada ne prevode. Kada sam odrastao i sam počeo prevoditi neprevedeno, sve mi je postalo jasno. Zamišljam da se ovaj podnaslov zove „Šašava montaža“ i već vidim čitatelje kako kolutajući očima pitaju koja li je budala pisala ovaj tekst…
Šalu na stranu, definicija je uvijek neumoljiva i kaže:
„Ova je montaža šašava zato što je worm montiran „nepravilno“, udicom proboden negdje oko sredine. U ribolovnoj literaturi može se naći i pod imenom „Senko Style“. To drugo ime je posljedica praktične primjene po kojoj se minimum 70% svih šašavih prezentacija odradi s nekim od Yamamotovih Senka…“
Izgleda stvarno šašavo, da li je i komplicirano?
Kako se uzme. Ovaj sistem je jako lako montirati i ne baš lako prezentirati.
Za montažu je potrebna udica kraćeg vrata i šireg luka + neki izduženi mamac u obliku štapića. U početku, prije no što steknete rutinu, sve varalice montirajte na pola, kasnije ćete skužiti da je neke bolje piknuti bliže glavi zbog nesimetričnog tijela.
Za prezentaciju… Znam, o štapovima je sve rečeno još u prvom dijelu, ali… tko ovdje promaši štap, promašio je sve.

Pravilo jedan: radi se isključivo spinning varijantom.
Pravilo dva: premekan vrh znači i nedovoljno snage potrebne da se mamac animira (otpor je iznenađujuće velik), dok prejak vrh znači i nemogućnost da se, obično neotežan mamac, zabaci dovoljno daleko/precizno, tj. da se ostvari kontakt s mamcem na zadovoljavajućem nivou.
Uz sve specifičnosti štapa, u prezentaciji se javljaju problemi i s ritmom, osjećajem na kojoj je dubini mamac i realizacijom udaraca.
Montaža je izmišljena za ribolov bassa i to joj je bez prigovora i glavna namjena. Ja ju također najčešće koristim u te svrhe. U protekloj sezoni sam eksperimentirao i u ribolovu ostriža te imao polovične rezultate. Uz prilagođenu veličinu mamca, do max 3.5“, rezultate vrijedne pažnje sam ostvario u četvrtom i petom mjesecu. Taj podatak je i vrlo logičan ako se uzme u obzir da je wacky u biti dosta spora prezentacija i da je ostriž tada bio u post-mrijestnoj fazi.
Pored gore opisane „klasične“ varijante prakticiraju se i weedless wacky (vrh udice je zaboden u tijelo mamca) kao i otežana varijanta sa specijalnom wacky jig udicom (jig glava specifičnog oblika).
U kojem god izdanju rabite ovu montažu imajte na umu da je ovo sistem prvenstveno plitkih terena i bistre vode.

Neko Rig

Iako se iz naslova to ne može naslutiti i ova je montaža prilično šašava. Praktično, ovo je nova tehnika, a zvanično ničeg novog nema u njoj. Po koncepciji, ovo bi bio čist hibrid. Shaky Head+ Wacky Rig. Otežanje gurnuto u glavu mamca, a mamac zakvačen negdje između trećine i polovine dužine.
Udica je ona ista kao i za wacky, kratak vrat i širok luk. A otežanje je ništa drugo nego olovna glava „s navojem“ kako bi se spriječilo ispadanje iz tijela mamca.
Normalno, to specijalno otežanje s navojem je moguće kupiti, ali ne i kod nas. Zato ja radim malu improvizaciju, starim jig glavama cvikam vrh ili jeftina drop shot otežanja od 0.5-1gr fiksiram ljepilom u glavu silikonca.
Dosta spora tehnika, koristim ju samo ukoliko sam siguran da na nekom mjestu ima ribe, jer cilj je sitnim pokretima vrha štapa čim duže animirati mamac na pojedinom mjestu.

Weightless Rig

Ni ovaj dio neće proći bez kontradiktornosti. Kombinacija snova su „neotežana montaža“ i teški mamci puni soli. Sve je isto kao i kada lovite bassa, samo sada lovite ostriža. Mala šala, ali i velika istina. Stvarno je sve isto, samo su mamci manji. Umjesto 5“ Senko – 2“ Senko, umjesto 4.5“ Shape Shada – 2“ Yamaminow, umjesto 5“ Ika – 3“ Ika, …
Moj osobni favorit je Jackall 2“ Cover Craw i to montiran „naopako“ (ušica udice je na strani gdje su kliješta). Tako montiran, Jackall-ov rak u propadanju ide od vas, što je idealno za podvlačenje pod panjeve, oborene grane ili podlokane obale ispod kojih uvijek čuči pokoji ostriž.
U toplijem dijelu godine sa shad-olikim mamcima možete imati pravu top water akciju. Gume tipa Flash J, PDL Super Shape Shad ili Jackall Super Cross Tail montirate na tanku offset udicu te twitchate njima po površini.

Ova igra na površini je bez dileme aktivna prezentacija, no imajte na umu da je vrlo često presudno napraviti pauzu pa makar bila i djelić sekunde. Primijetio sam u posljednje vrijeme da posebno mlađe kolege pretjeruju u twitchanju te zbog njih i pišem ovu napomenu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Drop Shot

Kako sistem izgleda, kako se montira i koja mu je logika prezentacije, nema nikakvog smisla opisivati. Ovo je također stara prežvakana tema, stoga odmah prelazim na par UL detalja.
Prvi i po meni presudan detalj je težina otežanja. Primijetio sam da kolege često koriste teška otežanja i tako fiksiraju sistem više no što bi trebalo. Po mojim iskustvima najbolje rezultate sam imao onda kada bih pogodio najlakše otežanje za zadanu dubinu i mamac. Prezentaciju sam izvodio tako što sam istovremeno animirao mamac i podizao otežanje s dna. Hvatao bih takav ritam da mi mamac konstantno poigrava, a otežanje kucka po dnu. Logika takve igre je ništa drugo nego da i zvukom privučete grabež. Kada znamo da to pali kod woblera, nema nikakvog razloga da ovdje zakaže.
Kada procijenim da mi je taj efekt primaran koristim tungsten otežanja okruglog oblika, koja „glasnije“ kuckaju o dno (zaslugom tungstena) i podižu puno više mulja i pijeska (zaslugom okruglog oblika). Udice moraju biti lagane i nešto šireg luka, slične onima za wacky. Izbjegavajte udice koje se prodaju u Njemačkoj pod nazivom „Stand Out“. Dosta su glomazne pa je i realizacija s njima primjetno lošija u odnosu na običnu udicu. Od mamaca najčešće koristim worm-olike i fins-olike gume. Možete ih montirati tako da ih probodete ili kroz glavu ili na pola ili na trećinu ili…Uglavnom, nema nekog pravila, a opet se u specifičnim situacijama neki sistemi pokazuju uspješnijim. Npr. u ribolovu ostriža krajem jeseni dosta je efikasniji sistem u kojem je mamac proboden kroz glavu nego kroz trećinu ili sredinu. U zaključku, bitno je ne biti lijen i stalno eksperimentirati.

Texas Rig i Carolina Rig

Otkad sam nabavio prve offset (worm) udice, ovaj način ribolova mi je postao najdraži zbog svoje univerzalnosti. Mamac ima više slobode nego kad je fiksiran na jigu. Mogućnost zapinjanja je gotovo svedena na minimum pa zato možete loviti i na čistom terenu, ali i u najvećem kršu spuštajući mamac uz potopljene krošnje, panjeve… Praktično je nabaviti kvalitetne udice u odgovarajućim dimenzijama za vas. Najbolje sam pronašao kod kompanija Gamakatsu, Decoy i Gran Nogales. Kako biste uštedjeli koju kunu, važno je da birate modele udica koji su tanki i oštri tako da je dovoljna kontra iz zgloba.
Otežanja bullet oblika u težinama od 0.75 do 3.5 g pokrit će sve što trebate. Ako ste spremni dodatno investirati u ovaj način ribolova, bez ikakve dileme bih vam preporučio otežanja od tungstena. Oni imaju veću gustoću od olova na istoj težini i manjih su dimenzija te time bolje prolaze kroz prepreke. Pored toga, njihova prednost je „klikavi“ zvuk dok dodiruju šljunčanu podlogu. Dodatan plus u prezentaciji ćete dobiti ako tungsten otežanja iskombinirate sa staklenim perlama. Što se zvuka tiče – sada ste na vrhuncu.
Koliko je popularan Texas Rig govori činjenica da se svaki mjesec na tržištu pojave neki novi shadovi koji su prilagođeni toj tehnici (čisto ilustracije radi, do prije par godina Texas i Carolina su bili isključivo rezervirani za ribolov wormovima).
Prilikom kupovine posebnu pažnju posvetite odabiru mamaca s dodatkom raznih dipova (anis, kozica, srdela, …) te dodatkom soli. Sve to iz razloga što će ostiži i smuđevi takve mamce dosta duže držati u ustima nego one što mirišu/smrde na industrijska otapala i plastiku. Obavezno prosurfajte po katalozima Berkley-a, Yamamoto-a, Reins-a, Keitech-a, Sawamura-e….U njihovom programu ćete naći bukvalno sve što vam treba.

Ako imate promašaje na Texasu, probajte Carolina Rigom i to tako što ćete umjesto shada staviti Berkly Nymph te uz pomoć gumenog stopera otežanje udaljiti 15-30 cm od mamca. U dobrom broju slučajeva to je pun pogodak za situacije kad ostriž pipkavo uzima. Mana ove metode je primjena na teškom terenu. Primjetno više zaglavljivanja ćete imati nego s Texas Rigom, zato s Carolinom uvijek oprezno tamo gdje ima potopljenih krošnji i granja.

Split Shot

Montaža najsličnija Carolina rigu, samo što se kod Split Shota koristi fiksno olovno otežanje i to ono koje koriste plovkaroši. Udica, ovisno o terenu, ili je neka „obična“ slična drop shot udici (čist teren) ili klasična offset udica (teren s preprekama). Olovo fiksirajte 20 do 50 cm od udice. Prezentacija je takva da nakon zabačaja pustite sistem da padne na dno, zatim napravite twitch ili shake te lagano namotajte desetak centimetara. Sve ovo ponovite, samo sada dok laganini namotavate twitchnete dva-tri puta. Budite koncentrirani i dobro gledajte špagu. Staro je pravilo da onaj tko ne vidi špagu ne vidi ni mamac. S puno koncentracije pratite i strukturu dna. Vrlo često riba samo zaustavi sistem i djeluje kao da ste zakvačili.
Pravi trenuci za ovu prezentaciju su kada je previše vjetrovito za weightless, kada lovite na napadnutom terenu ili kada vam treba spora i prirodna prezentacija za lov u plitkoj vodi, …
Na ovaj način lovim većinom u ljetnom periodu kada je riba u plićim dijelovima jezera, jer se koriste lakša otežanja od 0.3-1 g. Od mamaca su to uglavnom mali creature baitovi (1“ Nymph, 1“Hairy Hawg, 1“ Cover Craw) ili mali shadowi (Ecogear Grassminnow SS, Reins Aji Met, …)
Eto, toliko za ovaj put. Uživajte u ultra light spiningu i lovu malih (i ne tako malih) grabežljivaca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana