PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Jezero Vukovina je za ribolov nešto zahtijevnije od popularnih šaranskih voda u blizini Zagreba no osim u ljetnom periodu ono je lovno cijele zime zbog dubina koje prelaze 18 metara ono se nikad ne smrzava a ribe u njemu ostaju aktivne i hrane se i kad su sva ostala jezera smrznuta.

Piše: Tomislav Kotarski

Na Vukovini sam odlično lovio ovog ljeta i ulovio stvarno lijepe i velike šarane. Ova specifična voda oduševila me svojom ljepotom, velikim ribama i mirom, naime većinu vremena bio sam sam na vodi. Ovdje vrijedi strogi režim „ulovi i pusti“, sva ulovljena riba nakon vaganja i fotografiranja uz maksimalnu brigu i uporabu odgovarajuće opreme (meki podmetači i prostirke) da se ne bi ozlijedila se ponovno vraća u jezero. Ovakav pristup ribolovu doprinosi i stalnom porastu interesa, kako domaćih tako i stranih ribolovaca, za boravak na jezeru. Pristup ribolovu je nešto zahtjevniji nego li na drugim popularnim šaranskim vodama no zbog toga je svaka riba i veća nagrada.

ZRD – Zagrebačko Ribolovno Društvo

ZRD je najstarije ribolovno društvo u Hrvatskoj, osnovano je davne 1894. godine. ZRD je i prvo društvo u Hrvatskoj koje je imalo izrađenu Ribolovno – gospodarsku osnovu za jezero “Staro Čiče-Vukovina“ još 2001. godine. Osnovu su izradili i ZRD-u donirali stručnjaci Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na jezeru vrijedi režim “Catch&Release“ (ulovi i pusti). Shodno smjernicama iz ribolovno – gospodarske osnove, jezero je poribljeno trofejnim primjercima šarana, a organizirana je i pojačana ribočuvarska služba – vodi se evidencija izlazaka na vodu i ulova. Uspješno gospodarenje se ogleda i u sjajnim ulovima ribolovaca, članova ZRD-a. Prema evidenciji, tijekom proteklih godina u jezeru je ulovljen veliki broj trofejnih šarana između 15 i 20kg. ZRD- Zagrebačko Ribolovno Društvo, nalazi se na adresi Kranjčevićeva 11 (preko puta nogometnog terena), Zagreb. Kontakt osoba: Miro Kos 098/ 836 642. Dnevna karta stoji 100,00 kuna i kupujete ju od jednog od ovlastenih ribočuvara društva i to nakon sto se ribočuvar uvjerio da posjedujete svu potrebitu opremu i nakon što vas je upoznao sa pravilima ponašanja na jezeru Vukovina. Pristup jezeru je onemogučen na cca 50% njegove obale (ograđena je). U ograđeni dio vas propušta ribočuvar. Svaka nepotrebna vožnja eventualnih posjetitelja ili izletnika onemogučena je ogradom, a sve u cilju stvaranja ugođaja mira i tišine za sve ribolovce na jezeru. Ključeve ulaznih vratiju u gore navedeni dio jezera imaju svi stalni članovi ZRD. Svaka zlouporaba se sankcionira. Svi koji poštuju režim ribolova ulovi – pusti su dobro došli na jezero, naravno uz prethodnu najavu i preporuku nekog od članova društva. Za sve upite vezane za jezero i mogućnosti ribolova možete kontaktirati ribočuvare na broj 099/2295 390 Josip ili 091/6606 038 Marko. Ribolov bez najave i bez unaprijed kupljene dnevne karte je zabranjen (naravno ako niste član društva).

Ribolov

Da bih vam dočarao koliko je Vukovina bogata opisat ću vam jedan ribolov koji sam doživio ovog ljeta. Kampanja je trajala četiri dana. Ukupno sam imao šesnaest poteza od kojih sam realizirao trinaest. Najteža ulovljena riba je bila teška 21 kg, a ostale ribe su bile između 6,5 kg do 17 kg. Ovo je priznat ćete zavidan rezultat za bilo koju šaransku vodu u hrvatskoj. Na Vukovini (kao i na svim šaranskim vodama) jedna od najbitnijih stvari je dobar odabir pozicije za ribolov. Naime događalo mi se da sam koristeći provjerene mamce uporno lovio na nekoj poziciji danima bez poteza jer se riba na tom mjestu jenostavno niije hranila niti prolazila. Pravilan odabir pozicije na jezeru Vukovina je izuzetno bitan i zbog toga što je ovo jezero nastalo intenzivnim kopanjem šljunka pa su neravnine na dnu velike. Postoje mnogi sprudovi koji se naglo uzdižu sa dna, a pronaći mjesto koje riba redovno obilazi nije nimalo lako. Dakle nakon raspakiravanja stvari i postavljanja šatora te markiranja pozicije za ribolov pronašao sam dugački sprud između 90 i 110 m udaljen od mjesta ribolova na dubini od 12 m. Radilo se o sprudu ravnog vrha „podvodni plato“ dužine nekih 10 m i širine po mojoj procjeni 3-5 m. Oko spruda na kojem sam odlučio hraniti i loviti dubine su varirale između 15-17 metara.

Druga bitna stvar je dobar odabir prihrane i mamaca za ribolov. Ovdje na Vukovini sjemenke su se pokazale kao odlični mamci kukuruz, tiger nuts, kikiriki itd. Naravno iza toga dolaze boile. Meni su se na prijašnjim ribolovima ovdje dobro pokazale ne previše aromatizirane boile, no moraju biti napravljene iz kvalitetnih komponenti jer bez toga nema dobrog ribolova. Uslijedilo je hranjenje (partikl, pelete, tiger nuts, konoplja, kukuruz i boile prepolovljene na pola) (vidi sliku). Boile su domaće izrade (Fish, Bird). Za izradu boila sam koristio samo kvalitetne komponente poput Sluisa, Lt-a, Predigesta i sl.

Boile

Na Vukovini sam u mojem ljetnom ribolovu koristio dvije boile. Naravno sada u hladnijoj vodi trebat će „zeru“ više kemije no ne treba pretjerivati.

RECEPTI:

Kivi glm

20% Riblje brašno haringe
35% Krupica (pšenična i kukuruzna)
15% Ptičja hrana
10% Sojino brašno
10% Vitamelo
5% Robin red
5% Proteina
5 gr betaina (Nutrabaits)
10 Jaja
10-30 ml Nutramino
6 ml GLM
4ml KIVI
2-4ml Spice Cajouser
20ml Fish oil

Jagoda, bergamot & cream

30% Ptičja biskvitna hrana (crvena)
10% Riblje brašno LT Fish
15% Sojino brašno
25% Krupica (pšenična i kukuruzna)
10% Mlijeka u prahu za telad
10% Biskvita slatkog
5gr Betaina (Nutrabaits)
10 Jaja
10-20 kapi eter.ulje bergamot
10-30ml Multimino
6-10ml Aroma jagode
2-4ml Cream Cajouser
20ml Hemp oil
10-20ml Sladila

Prva noć prolazi bez poteza, no nisam bio previše opterećen time. Na većini voda je tako, riba još nije stigla na hranilište, ali polako se bližila druga noć i počeo sam razmišljati negativno. Sto pitanja su mi se vrtila po glavi, a odgovora nigdje. Već sam odlučio mijenjati poziciju da ako do drugog jutra nemam potez. Napokon oko 22 h druge noći dogodio se dugo očekivani bip i prva riba kampanje golač od 12 kg bila je u prostirci. Pomislim tada: „Krenulo je!“. I imao sam pravo. Pred jutroje zagrizao predivan vretenac od 9 kila, a iza njega je uslijedio mir sve do podneva. Tada sam već zaključio da riba radi samo po noći i nisam očekivao nikakvu akciju prije večeri no prevario sam se. Dok sam pripremao prihranu uslijedio je griz oko pola sata nakon podneva. Uskoro je u podmetaču bio šaran golač od 17 kg. Predivno! Prva velika riba na ovom ribolovu i još u sred dana. Nakon ove ribe sam poziciju obilno nahranio, ali sada uz svu ostalu prihranu stavljam i boile u komadu bez rezanja. Nakon toga nastupa zatišje i mali popodnevni odmor. Petak navečer me zove kompić Marko sa pozicije 9. Hoće da ga slikam. Ulovio je golaća težine između 14 i 15 kg. Nakon kratkog slikanja i priče o ribolovu žurim se natrag na poziciju jer dolazi noć, a sa mrakom će vjerujem početi i grizevi. I nisam se prevario oko 20 h i 30 minuta imam dugi „run“ bez prethodnog upozorenja. Zatežem, i riba je gore! Osjećam da je riba moćna i vrlo pažlivo ga vadim. Nakon 20 minuta drila prekrasan ljuskaš od 17 kg našao se u karp saku. Sačuvat ću ga za jutarnje za slikanje.

Sistemi kojima sam lovio na Vukovini

Voda na Vukovini je izuzetno bistra pa sam na samom početku ribolova odlučio probati tri prezentacije u nadi da će mi ribolov otkriti koja će najbolje varati šarane.

Koristio sam slijedeće montaže i prezentacije:

  1. Helikopter montaža
  2. Inline montaža s klasičnim predvezom.
  3. Safety bolt montaža

Za izradu predveza sam koristio:

  1. Korda fluorocarbon 10LB
  2. Sufix predvezi Magician 25 LB, Super skin removable coating 25 LB, Carplinq 25lb Moss green
  3. Udice Gamakatsu specialist veličine 4 i 2, Korda Kurv shank veličine 4 i 6, Iseama Owner veličine 2, Carplinq d-rig i classic veličine 2 i4, Prologic C-4 veličine 4.
  4. Quantum leadcore 35 LB i 45 LB

Odmah nakon uspješnog drila kobrom izbacijem cijele boile gađajući poziciju u mraku. Noć je i nikakvo raketiranje nema smisla no friške boile mogu donijeti još koju lijepu ribu. Do jutra sam dočekao još dva poteza, najmanju ribu kampanje golača od 6.5 kg i jednog ljuskavog od 10 kg. Naravno poslije svake ribe kobrao sam po 50 boila. U toku te druge npoći došlo je do promjene vremena. Jak vjetar je ohladio zrak pa je jutro bilo malo prohladno, ali ugodno nakon ljetne vrućine. Promjena vremena na Vukovini pokreće ribu i nadao sam se da će mi to još dodatno poboljšati ribolov sa kojim sam i sad bio zadovoljan. Kao što sam se i nadao noćno nevrijeme je pokrenulo ribu i u 9 sati ujutro u kratkom razmaku dobivam dva griza i još dvije ribe. Zadovoljan sam. Uspio sam dobiti ribe i po danu. Naime moj šogor je član na ovoj vodi već par godina sjećam se kad mi je rekao: – Ako uspiješ dobivati ribe konstantno kroz cijeli dan napravio si odličan posao i priskrbio si sebi ribolov života. Izgleda da je to to. Naime kroz cijeli dan sam imao potez za potezom, jednostavno nisam se smio maknuti sa pozicije. To je trajalo skroz do večeri a onda je uslijedilo zatišje do nekih 22 h.

Tek tada iz stolice me pokrenuo kratki „bip“ pa još jedan, doletim do štapova i gledam swinger. Jako lagano se penje prema gore! Sam sebi govorim: – Čekaj „run“ i evo ga još jedan bip i swinger je na vrhu i kreće bi,bi,bi… To je to! Kontra! Riba lupa na drugu stranu prema zaljevu izuzetnom snagom. Prisiljen sam otpuštati rolu, pokušavam ribu okrenuti prema sebi. Nakon trećeg pokušaja okrenem ribu i nakon pola sata vrhunskog drila napokon u podmetač ulazi veliki tamno smeđi golač. Vidim da je dug i ne mogu izdržati čekati vaganje do jutra pa zovem kompića Hrvoja sa pozicije dvanaest da mi pomogne oko ribe. Vaga pokazuje 21kg i 800 gr do 22 kg i 200gr to je moj osobni rekord i prva riba preko 20kg na Vukovini ove godine. Ribu spremam u sak za jutarnje slokanje. Naime na Vukovini možete držati šarana u karp saku za slikanje do jutra, a poslije fotke slijedi puštanje. Znači pravila su slična onima sa natjecanja što je rijetkost na ostalim vodama u Hrvatskoj. Do jutra sam dobio još jednu ribu od 17 kila i dva poteza sa kojih su mi se ribe jednostavno otkvačile.

Kako doći

Do jezera Vukovina se dolazi jednostavno – kad prođete grad Veliku Goricu na cesti prema Sisku prvo selo je Vukovina. Ako ste došli do table Vukovina – onda ste fulali! Naime skretanje je neposredno prije ulaska u selo Vukovina, tu skrenite desno i nakon nekoliko stotina metara ste na jezeru.

Eto tako je završio moj četverodnevni ribolov ovog ljeta. No najbolje vrijeme za jezero Vukovina su ovi kasno-jesenski dani. Voda se počela hladiti i šarani se intenzivno hrane sakupljajući mast za nadolazeću zimu. Vjerujem da bi sad i u kratkom ribolovu sa pažljivim odabirom pozicije mogli lijepo loviti. Prije samog ribolova treba koje svitanje ili sumrak provesti na vodi i zapamtiti na kojim sa mjestima riba javlja. U ovo vrijeme često se da dobro loviti i pod samom obalom na prvoj „stepenici“ koju šarani redovno oblaze kružeći jezerom. Eto toliko za ovaj put. Posjetite jezero Vukovina i nalovite se lijepih i borbenih riba. Bistro.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana