Ribolov štuke na jerk

13 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Moj prvi susret sa jerkovima je bio kod Dok-a u Varaždinu, no, u njegovoj trgovini i od samih varalica, puno zanimljivije su mi bile njegove fotografije sa ulovima ogromnih štuka u Švedskoj.

Piše: Marko Klarić

Objašnjavao mi je kako jerk radi, kako ga treba voditi, te, iako njegov prvi TNT nije bio baš prevelika varalica, nisam bio previše optimističan po pitanju lovnosti iste, već sam umislio da to radi samo na vodama bogatima ogromnim štukama, poput Baltika npr. Kasnije je Dok održao zanimljivu prezentaciju ribolova jerkovima na Koprivničkoj Šoderici, te donio novi model TNT-a, koji je postao malo veći i puno je ljepše radio, a i predstavio je potpuno novi model Hecht Killler, koji je bio izduženiji od TNT-a i par centimetara dulji, sa dosta drugačijim radom. Na toj prezentaciji je bilo dosta ribolovaca i svi su iskazali oduševljenje viđenim, ali, isto kao i kod mene, nakon par pokušaja bez uspjeha, svi su redom odustajali od jerkova.

Drvena klipa (ali radi)

Ja sam potpuno povjerenje u lovnost jerkova dobio sasvim slučajno. Bili smo na jednoj vodi u Podravini, i to dosta kasno, u prosincu, kada je već sva vodena vegetacija nestala i voda je bila vrlo hladna, a štuke vrlo slabo aktivne. Kada na svoj dotadašnji klasični repertoar, u vidu metalnih varalica, voblera i silikona nismo imali niti griza, ja sam stavio novonabavljeni TNT jerk, više iz namjere da pokažem prijateljima kako lijepo radi, kada me griz štuke na par metara od mene totalno iznenadio, srećom, iako iznenađen, nisam ni kontrirao, dobro se zakvačila na velike i oštre trokuke i uspješno sam ju izvukao van. Nakon toga, ostatak dana sam bacao samo jerkove i ulovio još dvije krasne štuke, te dobio potpuno povjerenje u te varalice. To je rezultiralo sa još nekoliko ulovljenih štuka na istoj vodi u idućih nekoliko dana. Napominjem da tada u Hrvatskoj nije niti postojao bilo kakav pribor namijenjen jerkovima, ja sam uspješno lovio svojim štapom od 2.75m, kojim i inače lovim štuke ostalim vrstama varalica. Godinu dana kasnije, imao sam sreću da sa Dokom otputujem u Švedsku na ribolov štuke. Niti tada nisam imao jerk pribor, već sam i dalje lovio priborom, nazovimo ga neprimjerenim za jerkove i tek kada me nakon par dana počela boljeti šaka od jerkanja, uzeo sam jedan od Dokovih Jerk štapova sa multićem i shvatio da je tako puno lakše i bezbolnije (po zglobove) loviti. Ulovili smo brdo štuka, gotovo isključivo na jerkove, iako sam se svim silama trudio uloviti nešto na (dotada omiljene) žlice i leptire. Nakon te nezaboravne avanture, stekao sam potpuno povjerenje u jerkove, a da bi se isto dogodilo i vama, pokušat ću vam prenijeti svoja iskustva, stečena u prvih pet godina lova jerkovima.

Što su to jerk varalice?

Jerk varalice su se počele raditi u Americi, a vjeruje se da su ih prvi koristili američki Indijanci (koristili su malo drugačiju tehniku). Od tada su ih ljudi usavršavali, kako bi postale onakve kakve poznajemo i danas. Jerk varalice mogu biti različitih oblika, no zajedničko im je da naprijed nemaju pločicu koja bi im, kao voblerima, dala akciju. Sama akcija varalice ovisi najviše o pokretima štapom. Najslikovitije rečeno, jerk ima akciju sličnu površinskim zarama, samo to radi ispod površine, cik – cak, lijevo – desno. Po samoj akciji, jerkovi se dijele na glidere, koji imaju navedenu cik-cak akciju sa manjim ili većim otklonima u stranu, i divere, koji plutaju na površini, a prilikom energičnog trzaja štapom, zaranjaju na određenu dubinu i ponovo izranjaju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Glideri prevladavaju na tržištu i u kutijama ribolovaca i puno je lakše njima loviti. Kod nas se najčešće mogu kupiti Monarch Dok: TNT, Hecht Killer i HK Mom, Salmo Slider, Prologic Deviator i Freestyler, Rapala glidin` rap, te neki od Fox-ovih modela.

Ako imate mogućnosti, pokušajte nabaviti modele od Strike Pro-a, iznimno su lovni, vrlo lako ih je voditi i nisu preskupi. Diveri su prosječno puno veći od glidera, i za razliku od njih, traže specifičan pribor, te se stoga puno manje koriste, a kod nas se može kupiti Salmov Jack, koji je također vrlo lovan.

Način vođenja jerkova

Jerkove (glidere) nije nikakav problem voditi. Svi oni koji imaju iskustva u ribolovu sa zarama, neće imati problema sa vođenjem jerkova, jer je i način vođenja i princip rada isti. Dakle, da bismo jerku udahnuli akciju, potrebno je raditi kratke trzaje vrhom štapa, a to radimo samo iz zgloba šake. Trzaje radimo u pravilnim intervalima, sa kratkim pauzama ili bez njih, ili dva trzaja pa pauza. To su sve učinkovite tehnike, a treba ih isprobavati prvi put sa jerkovima koji imaju besprijekornu cik-cak akciju, poput Salmovog slidera, a poželjno je da to radite sa plivajućim modelom kričave boje u bistroj vodi, kako biste mogli vidjeti reakciju jerka na vaše različite pokrete. Znači, ako ste uspjeli slideru podariti cik-cak akciju, svladali ste osnovnu tehniku jerkanja, i sve dalje je stvar prakse. Svaki ribolovac sa iskustvom dođe do nekog svog načina vođenja jerkova, a svaki je lovan u određenoj situaciji. Kada ste svladali ovo osnovno, tada počinjete primjećivati i razliku između određenih modela jerkova. Iako je slider lovan, meni nije favorit, baš zbog svoje monotone, uvijek iste akcije (što je odlika veliko-serijskih modela), već me puno više privlače modeli koji imaju još nešto dodatno, a to je belly roll, ili, po naški, bljeskanje bokovima (svi smo puno puta vidjeli kako riba u vodi bljesne bokovima, kada se hrani, kada je ranjena, ili je i sama u lovu). Baš taj trenutak bljeska bokovima je dodatni okidač za grabežljivca poput štuke.

Postoje modeli jerkova koji oponašaju baš to bljeskanje bokovima, i baš zbog takve akcije, meni je jedan od najlovnijih modela Dokov TNT, koji nakon trzaja i pauze nakon toga, obično dva puta bljesne bokovima. U tom trenutku se događa većina grizeva. Isto tako, tonući TNT, dok tone, radi bokovima i treba biti koncentriran, jer i tada se događa dosta napada na jerk. Druga razlika kod glidera je u samom načinu rada, neki se daju voditi gotovo u mjestu, dok drugi imaju dulje ili kraće otklone u stranu. Strike pro big bandit npr., može kod jačeg trzaja štapom imati otklone i po 1 m u stranu, dok neki modeli skoro rotiraju u mjestu oko svoje centralne osi, i opet love i jedni i drugi. Svaki od nas ima svoje favorite, a to je najvažnije, kada se stekne povjerenje u neku varalicu i ono što radimo njome, tada ni uspjesi ne izostaju.

Kada savladamo tehniku i doživimo prvi griz, tada treba biti sabran i snažno kontrirati, jer, jerk je komad tvrdog drva ili plastike kojeg štuka drži stisnutog u ustima i uskoro će ga uspješno ispljunuti, ako ga prije kontrom ne pomaknemo u tvrdim štučjim ustima i zabijemo debele trokuke u njih.

Chris standing up holding his daughter Elva

Pribor za jerk-bait ribolov

Pribor za jerk-bait ribolov, uvjetuje sama tehnika vođenja jerkova iz zgloba šake, a to je najlakše raditi što kraćim i lakšim, dobro uravnoteženim štapovima. Isto tako, kako su jerkovi dosta velike gramaže (od 40 g na više), da bi ih se trzajem štapa pomaklo u vodi, štap mora biti što krući, sa vršnom akcijom. Većina jerk štapova su baitcast, sa trigerom (okidačem), namijenjenom montaži multiplikatora, jer prilikom svakog trzaja teških jerkova dolazi do velikog opterećenja role, koje multiplikatori podnose bez poteškoća, dok prosječna stacionarna rola kod intenzivnog lova težim jerkovima neće dugo izdržati. Najbolje je da jerk štap bude jednodijelan, duljine od 1.80 – 2.10 m, težine bacanja od 40-80gr. Kod nas je na tržištu od baitcast štapova, najzastupljeniji, a samim tim i najkorišteniji, Prologicov štap Butch light od 15-40 grama. Multiplikatori postoje okrugli (round) i ovalni (low profile), ovi okrugli su puno izdržljiviji i primjereniji jerkanju, ali treba paziti kod kupovine na njihovu veličinu, da nam stanu u šaku, jer, većina ih je namijenjena za morski ribolov, gdje je štap i rola u držaču na brodu, a ne cijelo vrijeme u šaci. Kod okruglih multiplikatora će nam i oni jeftinije serije, zbog svoje robusnosti, trajati jako dugo, bez obzira kako teške jerkove bacali. Kod nas se od okruglih multiplikatora mogu nabaviti Abu ambasador, Shimano calcuta i cardiff. Low profile multiplikatori su većinom namijenjeni ribolovu bassa, no, kod ribolova jerkovima je problem njihova trajnost, pogotovo ako bacamo jerkove teže od 40gr, a kod njih je jako izražena razlika između jeftinih plastičnih modela, ili onih najskupljih od lakih legura.

Postoje i jerk štapovi, namijenjeni montaži klasičnih stacionarnih rola, isprobao sam one balzerove i za svoju cijenu su jako dobri. Većina su dvodijelni modeli, tako da nećete imati problema sa transportom, a ako najčešće koristimo lagane modele jerka, poput TNT-a i slidera, možemo bezbrižno loviti i najkorištenijim rolama srednje klase, poput Spro blu/red arca, koju sam i sam dugo koristio, bacajući i one teže jerkove.

Ostali potrebni pribor

Jerkove prvenstveno koristimo za lov štuka, a za štuku je uvijek potrebno koristiti sajlu. Zbog specifične akcije jerka, najbolje je koristiti što kruće sajle, jer se, prilikom trzaja, meka sajla savije i jerk ju prestigne, pa, ako u tom trenu zagrize štuka, velika je vjerojatnost da će pregristi špagu iznad sajle. Najbolje sajle su one titanijske, koje kod nas na tržištu postoje samo gotove i dosta su skupe. Izvana se mogu naručiti titanijske sajlice na metre, a tada nam trebaju i puškice za spajanje i kliješta za krimpanje (za stisnuti puškicu). Alternativa su im štangice od krute žice, koje možete kupiti (Prologic), ili ih izradite sami od nehrđajuće žice, ili od najjeftinije sajle, sa termo bužirom, i to one najveće nosivosti (najkruće su). Kopča je po meni najvažnija karika u cijelom sistemu, i kada sam radim sajlice, koristim samo one cross lock oblika od Ownera ili Berkleya. Ako kupujete gotove sajle, pazite da je kopča ili cross lock oblik, a ako je obična, mora biti napravljena od što deblje i kruće žice, kako se ne bi dogodilo da se prilikom trzaja i udara jerka po kopči, ona otvori. Ovo su mnogi naučili na teži način, izgubivši ili ribu ili varalicu (ili oboje). Zbog tehnike ribolova, uvijek treba koristiti špagu, i to od 15-30lb, jer ona nema istezanja do kojeg bi došlo prilikom trzaja jerka, ako bismo koristili najlon.

Savjeti za početnike

Ako želite upotpuniti svoj uobičajeni arsenal varalica za štuku i jerkovima, najbolje je da za početak nabavite ranije preporučeni Salmov slider od 10cm ili Dokov TNT. Oni nisu preteški (30-40gr), možete ih bacati i sa svojim priborom, kojim i inače lovite, bez straha od posljedica po rolu ili štap. Tek kada savladate tehniku vođenja i ulovite nekoliko štuka, tada odlučite da li vam je potreban i jerk štap i multić. Mnogi su se razočarali kada su krenuli obrnutim redom, kupivši prvo štap i multić, a zatim su pokušali loviti. Druga dvojba je, ako lovite klasičnim štapom za štuku od 2.70 – 3.00m, tada možete bacati sve varalice koje ste i inače bacali za štuku (leptiri, žlice, spinerbaiti, vobleri), a možete bez problema bacati i jerkove, te tijekom ribolova mijenjati sve varalice. Za razliku od toga, jerk štapovima i multićem je problem bacati lagane voblere, žlice i leptire, te stoga, ako hoćete u ribolovu mijenjati sve nabrojane varalice, potrebno je imati dva štapa, što je vrlo nepraktično kod lova sa obale. Moj savjet je da svakako jerkovima prvo pokušate loviti vašim standardnim priborom, pogotovo ako se lovi sa obale. Naravno, ako često lovite iz čamca po vodama bogatima štukom, tada svakako nabavite jerk štap i multić. Inače, jerkovima je najljepše loviti iz čamca, a još jedna prednost ribolova iz čamca je ta da je gubljenje jerkova nakon zapinjanja svedeno na minimum, za razliku od lova sa obale, kada je nakon zapinjanja neminovan gubitak ne baš jeftinih jerkova.

Na kojim vodama je jerk najučinkovitiji ?

Po mom dosadašnjem iskustvu, najviše uspjeha sam imao na plićim vodama, od 0.5 – 1.5 m, a ulovio sam i na dubinama od 3-4 m.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Jerkovi su vrlo osjetljivi ako trokukama pokupe komadić trave ili list i slično, i zbog toga, na obraslim vodama moramo birati plivajuće jerkove, koji rade blizu površine, dok na dubljim vodama, sa čistim dnom, koristimo tonuće jerkove, koje puštamo da potonu blizu dna i tada krećemo sa privlačenjem. Meni su za jerk ribolov, prilikom kojeg skoro isključivo i koristim jerkove, najdraže mađarske vode, Rinyaszentkiraly, Bugaszegi i Potrete, zbog toga jer je dozvoljeno korištenje čamaca, vode su male, prosječne su dubine i štuke nisu baš vidjele puno jerkova, pa ih agresivno napadaju. A kod nas jerkovi vrlo uspješno love po svim podravskim grabama i šodericama, Blatu, Bundeku, Rakitju kod Zagreba, Vranskom jezeru, Peruči, Dunavcima i starim Dravama u Slavoniji i Baranji, starom toku Drave u Međimurju i Varaždinu i u okolnim barama. Jerkovi se, osim na mirnim vodama, mogu uspješno koristiti i na rijekama, pogotovo onima sporijeg toka, a na onim bržim, tražimo područja mirnije vode (zatone, limane), ili jerk vodimo nešto bržim pokretima, nizvodno niz struju, na mjestima gdje znamo (ili pretpostavljamo) da ima štuke.

Najčešće zablude u vezi jerkova

Najviše se razočaraju u jerkove oni koji su, potaknuti slikama kapitalnih štuka (ulovljenih na vodama bogatima štukom), umislili da su jerkovi neke magične varalice, kojima će i oni najneiskusniji uloviti kapitalne štuke na svim vodama, te, nakon par pokušaja, razočarani odustaju i od jerkova i od jerkanja. Jerkbait ribolov treba doživjeti samo kao još jednu od mnogobrojnih tehnika ribolova, kojom ćemo, ako ju savladamo, moći uloviti ribu više u određenim uvjetima. Druga zabluda je da na jerkove grizu samo kapitalne štuke, no, prava istina je ta da grizu onakve kakvih ima u vodi. Tako sam na jerkove od 20 cm ulovio štuke od 35 cm, teško je, naime, uloviti kapitalnu štuku u vodi u kojoj je nema. Većina smatra (i ja sam u početku), kako jerkovi kod nas ne love uspješno, no, opet je riječ o zabludi koju sam razriješio kod mnogih, ulovivši štuku njima pred nosom. Ponavljam, jerkovi su još samo jedna vrsta varalica, čije korištenje treba kombinirati sa našim dosadašnjim asortimanom varalica za štuku. Nekad ćemo imati više uspjeha na jednu, nekad na drugu vrstu varalica. Da nije tako, ribolov ne bi bio zanimljiv.

Par savjeta za one iskusnije

Tehniku jerkanja prilagođavajte godišnjem dobu i temperaturi vode. Ljeti, kada je štuka izrazito aktivna, ona rano ujutro ganja kedere. Jerkove tada treba voditi dosta brzo, bez pauza, na taj način sam ulovio par krasnih štuka. Takva ih prezentacija privuče sa velike daljine ili dubine. Kako se bliži zima i voda se rashlađuje, tako treba usporavati i prezentaciju, sada, u prosincu, kada su vode na par stupnjeva, jerk treba voditi vrlo sporo, sa dugim pauzama, u kojima se dogodi većina grizeva, stoga treba biti vrlo koncentriran i na svako čudno ponašanje treba snažno kontrirati. Tako ćemo, u kombinaciji sa tankim i oštrim trokukama, povećati realizaciju grizeva. A mnogi zimski grizevi pipkanjem, završe kvačenjem sa vanjske strane usta, poput ovih ulova na slikama, za razliku od ljeta, kada se često dogodi da cijeli jerk „nestane“ u ustima.

Nabavljajte određeni model jerka u više različitih boja, jer ponekad boja igra presudnu ulogu i kod toga stvarno nema pravila, lovio sam i u iznimno mutnoj i u bistroj vodi na sve moguće dezene. Uvijek je najgore kada neko lovi na boju koju ja nemam, iz tog razloga sam u Švedsku i nosio 10-tak boja u spreju, jer nisam znao koje će boje „raditi“, pa sam ih bojao na licu mjesta. Jerkove možete „tjunirati“, mijenjati im akciju i plovnost, tako da im mijenjate trokuke, teže za lakše ili obrnuto. Isto tako, probajte kombinirati sa težom i većom prednjom i lakšom i manjom zadnjom trokukom, po njima se mogu lijepiti i olovne naljepnice, ako radom nekog nismo zadovoljni, ili ako želimo dobiti neku dodatnu, „čudnu“ akciju, tzv. freestyle.

Osim boja, treba imati i jerkove sa različitim vrstama kuglica, od onih sa jednom debelom kuglicom, do plastičnih modela sa puno različitih kuglica, koje zveckaju poput dječjih zvečki, jer, nekad rade one sa kuglicama, a nekad „gluhi“ modeli, poput slidera.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Treba koristiti jerkove najrazličitijih akcija, jer neke, za koje sam ja smatrao da su totalno ne-lovni, kod drugih su to favoriti. Po tom su me pitanju najugodnije iznenadili Prologicov Freestyle i Rapalin X Subwalk, jer oni nemaju cik – cak pravilne akcije, već idu samo ravno naprijed ili ponekad izvedu neki nenadani pokret, ali imaju dobar belly roll, a nekad štukama, baš takva „neuobičajena“ akcija, zna biti vrlo privlačna.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana