Muhe od paunovog perja

8 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Varijacije muha napravljenih od paunovog perja možda su jedne od najstarijih i najlovnijih muha ikad napravljenih. Mogu loviti uvijek i svugdje, iako svojim fantastičnim izgledom u principu ne oponašaju niti jednu pravu vrstu insekta. Svojim atraktivnim izgledom s crvenim repom i zelenim odbljeskom punašnog tijela u stanju su pokrenuti i inače neaktivnu ribu da ih pokupi iz čiste znatiželje, ako ništa drugo. To nam uopće ne smeta, zar ne?

Piše i snima: Praktični ribolov

Fantastične muhe za fantastičan ribolov! Kako drugačije opisati ove jednostavne imitacije koje su nam puno puta promijenile tijek ribolova na pozitivan kraj i guštanje u drilovima na kraju dana. Muhe navezane od paunovog perja love uvijek, radilo se o ribolovu kalifornijskih ili potočnih pastrva na plićim preljevima gdje se dižu na suhu muhu, ili se radilo o nimfarenju lipljana u dubljacima ispod slapova. Najbolje su se pokazale u uvjetima slabe vidljivosti kad do izražaja dolazi njihov zelenkasti odsjaj koji se pokazao kao izuzetan okidač za ribu.

Osim u predvečerje, tijekom ljetnih mjeseci često se dogodi slučaj masovnih rojenja raznih vrsta insekata usred popodneva. U takvim slučajevima zna se dogoditi da riba neće zagristi niti na jednu prirodnu imitaciju koju joj ponudite. Svejedno da li se tu radilo o raznim jednodnevkama, sedževima, kamenjarkama ili mravcima, riba se jednostavno neće pokrenuti na prirodne imitacije koliko god one savršene bile.

Paun palmer

„Palmeri“ su muhe gdje se krila ili nožice ne vežu kod glave, tj. ušice udice, nego se ravnomjernim, širim ili gušćim namotajima, vežu duž cijelog tijela željene imitacije. To se radi tako da pero koje se montira na kraju luka udice štipaljkom (hackle pliers) ili prstima primimo za sam njegov vršak, te ga namatamo tik uz sama rebra mušice sve do kraja ušice, gdje ga učvrstimo koncem. Palmeri mogu biti suhe ili mokre imitacije, ovisno o tome hoćemo li ih dodatno otežavati ili raditi rjeđe ili gušće namotaje nožica. Također su vrlo lovna fantastična imitacija, odlična za pastrve ali i lipljane, ako ju navežemo na vrlo male brojeve udica, od broja 18 do 20.

U takvim situacijama znaju proraditi razne fantastične imitacije koje djeluju kao atraktor muhe, tako da jedan obični Red tag može u nekim situacijama nadmašiti bilo koju drugu prirodnu imitaciju. To je možda i najstarija verzija mušice ovog tipa. Vrlo se jednostavno izrađuje, a posebnost kod tog tipa imitacije je crveni repić napravljen od svile ili običnog vunenog konca, te tijelo napravljeno od isperaka iz paunovog pera. Želite li dodatnu atraktivnost u obliku jačeg odsjaja, uvijek možete dodati rebra napravljena od zlatnih lametica ili Crystal flash srebrnih trakica. Dodavanjem isperka iz skalpa kokota dobiju se nožice i krilca koje ovoj muhi daju dobru plovnost. Ako se odlučite za lov pastrva, navežite ih na udicama broj 12 do 16, dok se za lipljane ipak koriste manji brojevi, od 16 do 20.

Red tag

Većina mušica napravljenih od paunovog perja ne imitiraju neku određenu vrstu insekta, nego se baziraju na izazovnoj zelenoj boji sa odsjajem pauna, koji zna pokrenuti i inače neaktivne ribe. Red tag ili crvena guza, najpoznatija je od varijanti muha napravljenih od paunovog perja. Vrlo se jednostavno veže, a nije selektivna, tako da vam se u ciljanom ribolovu pastrva može dogoditi da se lipljani počnu dizati na tu imitaciju ili se dogodi obrnuta situacija. Može se vezati na svim veličinama udica, ali nekako je najlovnija na udicama od broja 16 do 20. Ovoj imitaciji ne mogu odoljeti niti klenovi, kako na tekućicama, tako i na jezerima, a sve varijante Red tagova obožavaju i crvenperke i žutooke svih veličina. To je muha fantastičnog izgleda koju treba imati u kutiji i probati ju kad ostale imitacije zakažu.

Osim u površinskoj – suhoj verziji, Red tagove možete napraviti i loviti njima kao i mokrim muhama. Palmer verzije se rade na većim brojevima udica od broja 10 do 14 i dobro love pastrve, kao svojevrsna imitacija gusjenica palih u vodu, uz dodatak crvenog repića kao atraktora. Najrjeđe korištene verzije mušica napravljenih od paunovog perja su nimfe i tonuće imitacije sa zlatnom glavom. Na vodama poput Kupe i Curka u Gorskom kotaru, ali i na Klokotu i Uncu u Bosni, našoj su ekipi često bile favorit te muhe na koje smo znali uloviti dosta pastrva, ali i krupnih lipljana, koji su odbijali dotad ponuđene mikro-sedževe ili kućice. Verzija koju smo vam predstavili u ovom broju je dodatno otežana, za razliku od klasičnih nimfi, dodane su joj i nožice, što se odlično pokazalo za pliće dijelove rijeke, gdje se riba aktivno hrani iza preljeva stvorenih malim stijenama i sedrama u vodi.

Paun golden

Muhe napravljene od perja pauna ne imitiraju neku posebnu vrstu insekata, osim eventualno neke zelene bube iz porodice tvrdokrilaca, tj. kornjaša. Neki mušičari koji su provjeravali sadržaj želuca ulovljenih pastrva kažu kako se često u njima mogu naći crne ili zelene sjajne bubice, čiji odsjaj najviše podsjeća na isperak iz pera pauna. Koji god razlog bio, muhe napravljene od pauna lovne su u svim uvjetima i to svejedno da li su prezentirane kao suhe, tj. površinske, mokre ili tonuće imitacije. Nimfica sa zlatnom glavom koju vam predstavljamo u ovom broju samo je jedna od brojnih varijanti koje se mogu vezati, a sve mogu dobro loviti u određenim uvjetima. Vrijedi isto pravilo kao i kod dvije prethodne imitacije – najbolji rezultati postižu se muhama vezanim na manjim brojevima udica, od broja 14 do 20, što posebno vrijedi za lipljane.

Za dublje dijelove slobodno dodajte otežanje na nimfe a možete ih i porebrati lameticama zlatne ili srebrne boje te vezati na većim udicama, od broja 10 do 14. Mušice navezane od paunovog perja su se, među ostalim, odlično pokazale i za ribolov ostalih vrsta, osim pastrva i lipljana. Klenovi svih veličina na tekućicama ali i na jezerima, jednostavno im ne mogu odoljeti. Veći Red tagovi navezani na udicama 12 do 14 prava su im poslastica, ali se mora pripaziti na prezentaciju. Ne smije se previše pljuskati žnorom po vodi jer se tad često dogodi da uspijete uloviti samo jednog iz jata, dok se ostali jednostavno razbježe. Osobni favorit nam je lagana šetnja zaraštenim jezerima i traženje jata crvenperki i žutooki koje se sunčaju na površini. Za njih su palmeri svih veličina pravi „penicilin“. Kombinirajte crnu i smeđu boju kokota, ali rep i tijelo ostavite u originalnom Red tag dezenu. Ako dosad niste isprobali takve fantastične imitacije, sad u ovim vrućim ljetnim mjesecima dolazi pravo vrijeme za lov muhama napravljenim od paunovog perja.

Nekoliko savjeta o tome kako zaštititi muhe da vam duže traju

Svejedno da li kupujete muhe ili ih radite sami, svima je u interesu da traju što duže, pogotovo ako se radi o favoritima na koje ste ulovili puno riba i čuvate ih kao adut za prilike u kojima druge imitacije zakažu. Ako se pridržavate nekoliko osnovnih pravila o čuvanju materijala i gotovih muha u kutijicama, muhe će vam dugo trajati, čak i nakon puno ulovljenih riba koje ih inače jako znaju oštetiti.

  • Svoju kutiju s mušičarskim potrepštinama i materijalima uvijek držite što je više moguće urednu
  • U vrećice s perjem ili dabingom stavite naftalina ili lavande kako biste odbili moljce koji vam mogu uništiti skupocjene materijale
  • Mušice nemojte pikati po šeširima ili prsluku, nego ih uvijek uredno vratite na njihovo mjesto u kutiji
  • Mušice dobro osušite prije vraćanja u kutiju kako vam ne bi zahrđale udice
  • Nemojte gurati mušice u preuske kutijice kako se krilca ili nožice ne bi oštetili zatvaranjem iste
  • Isto vrijedi i za suviše gusto slaganje mušica jedne uz drugu, zbog čega često dolazi do trajne deformacije pažljivo navezanih osjetljivih krilaca ili nožica
  • Nosite sa sobom peanke kako biste mušicu što pažljivije neoštećenu izvadili iz usta ribe
  • Kad se vratite s ribolova, otvorite kutiju sa muhama kako bi se sve one dobro posušile i tek ju onda spremite na mjesto gdje će vas dočekati slijedeći put kad idete na vodu

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana