28. SVJETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE U LOVU RIBE NA PLOVAK

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : INTERNET

Slavlje Francuskinja

GRAVELINES (20. i 21. 8. 2022.) – Već je na treningu bilo jasno da rijeka – kanal Branche kod mjesta Gravelines u Francuskoj nimalo ne odgovara hrvatskim reprezentativkama. Teško je opisati ovu vodu na kojoj je održano ovogodišnje, 28. po redu svjetsko žensko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak. Jednostavno takve vode kod nas nema. Branche se odmah pokazala kao iznimno zahtijevna voda na kojoj će ulovi iznad tisuću grama značiti i osvajanje medalje. Branche malo teče, malo ne teče, vodostaj i brzina protoka ovisi o plimi i oseci, a uz slatkovodne vrste, na dnu ima i onih morskih, pa su najbolje ribolovke svijeta na udicama imale i ponekog lista. Od ribljih vrsta lovila se sitna bodorka, deverika i grgeč. I to u skromnim količinama, pa su samo najvještije i najumješnije ribolovke, super preciznim hranjenjem pole cupom i ultra finim sistemima uspijevale uloviti stotinjak grama sitne žućke i deverike za četiri sata.

Takav ribolov bio je prava enigma za našu žensku reprezentaciju, koja je prvog dana nadmetanja u konkurenciji dvanaest reprezentacija bila pretposljednja jedanaesta. Sektorski plasmani naših reprezentativki (11-6-12-12-7) govore sve. S nešto boljim plasanima iskočile su Sara Strbad s osvojenim šestim mjestom i Ivona Majsec koja je bila sedma u svom sektoru. Prvog dana dominirale su Mađarice, Francuskinje i Poljakinje. Domaće Francuskinje i Mađarice su bile najbolje i drugog dana natjecanja, prvoplasirane i drugoplasirane, dok su treće mjesto osvojile Španjolke. Hrvatska ženska reprezentacija drugog je dana malo popravila svoj nastup osvojivši deveto mjesto. Sektorski plasmani su bili kudikamo bolji od prvog dana (10-5-11-9-10). Sara Strbad je ponovo, s petim sektorskim plasmanom bila najbolja u reprezentaciji.

Poslije dva dana natjecanja u konačnici su slavile Francuskinje sa 31 bodom. Domaći teren i njegove specifičnosti znalački su iskoristile. Prvog dana imale su sektorski skor: 2-3-1-4-4, a drugog dana 5-3-6-2-1. Drugo mjesto na svijetu, za bod razlike, osvojile su Mađarice, dok su treće mjesto uspjele izboriti Poljakinje. Hrvatice su na kraju osvojile predzadnje, jedanaesto mjesto.

-Teško mi je bilo što reći. Mi jednstavno nemamo takve vode u Hrvatskoj na kojoj se lovi tako sitna bodorka i deverika. Ne znam gdje u Hrvatskoj imamo takav ultra fini ribolov, sistemima s 0,07 mm najlonom, udicama 22-24 i gdje se lovi na jednog vedera, kaže Dražen Štajduhar trener reprezentacije.

U pojedinačnom poretku, naslov svjetske prvakinje osvojila je Nizozemka Anja Groot s 3 boda i ukupnim ulovom od 3352 grama ribe. Prvog je dana bila druga, a drugog prva u sektoru. Naslov svjetske prvakinje uspjela je izboriti s 47 grama boljim ulovom, koliko je bila razlika u ukupnoj kilaži od drugoplasirane Mađarice Diane Walter Barna, koja je također osvojila 3 boda (1-2), ali s ukupnim ulovom od 3304 grama ribe. Treće mjesto na svijetu osvojila je također reprezentativka iz Mađarske, Hajnalka Savanyo Kovacs s 4 boda (2-2) i ukupno ulovljenih 4440 grama ribe.

Najbolje plasirana Hrvatica je Sara Strbad na 29. mjestu na svijetu. Sara je ukupno osvojila 11 bodova (6-5) i 1229 grama ribe. Ostale hrvatske reprezetativke su: 38. Ivona Majsec 16 (7-9) 1498 g, 47. Sanja Oreški 21 (11-10) 1056 g, 49. Natalija Žganec 22 (12-10) 965 g, 63. Tatjana Štajduhar 11 bodova (sektorski plasman) s 238 grama – lovila samo drugi dan i 66. Lea Kramar 12 bodova s 279 grama – lovila samo prvi dan.

U vodstvu reprezentacije na ovom 1500 kilometara dugom putu u Francuskoj bili su Dražen Štajduhar (trener) i Dejan Majsec (kapetan), koji su besprijekorno odradili svoj dio posla. Svakako treba pohvaliti i logistiku koja je odradla velik dio posla, „tate“ Strbad, Žganac i Kramar.

Što reći na kraju. Ovogodišnje žensko svjetsko prvenstvo lovilo se na vodi koja nam nipošto ne odgovara. Rijeka na kojoj se lovi, malo i teško ultra finim sistemima, uz ultra precizno hranjenje pole cupom, gdje se treba izboriti za svaku žućkicu ili dverikicu, bila je veliki zalogaj i za reprezentacije u čijim se zemljama lovi na sličnim kanalima (Nizozemska, Belgija). Nizozemkama i Belgijankama nije pomoglo što su ove godine bile na ovoj vodi na treninzima tri odnosno pet puta. Na kraju su Nizozemke bile sedme, a Belgijanke osme.

Dogodine svjetsko žensko prvenstvo bit će održano u Srbiji, u Apatinu, na tamošnjem kanalu, gdje će se isto loviti uglavnom sitna riba, ali to je voda koja je već jedna druga priča, koja nam odgovara i gdje naša mlada ženska reprezentacija bolje može pokazati svoje kvalitete. Zato cure: Dobro ste odradile posao. Nemate si što zamjeriti, ali zaboravite Francusku!

TABLICA

  1. Francuska 31
  2. Mađarska 32
  3. Poljska 42
  4. Engleska 58
  5. Španjolska 59
  6. Italija 60
  7. Nizozemska 61
  8. Belgija 65
  9. Finska 85
  10. Portugal 92
  11. Hrvatska 93
  12. Njemačka 102
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana