Amerikano natjecanja na hrvatski način

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ I ŠRD PAZINČICA

PAZIN / BJELOVAR – Zahvaljujući našim prijateljima na privremenom radu u Švicarskoj, Stjepanu Nestiću i Marijanu Abramoviću, imao sam priliku s kolegom iz Hrvatske, godine 1999. nastupiti na natjecanju u lovu ribe udicom na plovak u mjestu Dudingen u Švicarskoj. Poziv, od koji mjesec ranije glasio je: Bilo bi nam drago da posjetie naše ribolovce u Švicarskoj, napišete reportažu o nama (tada sam uređivao mjesečnik „Ribiči & ribe“) i nastupite na ovdašnjem „amerikano natjecanju“, parovnom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak na kojem će nastupiti stotinjak ribolovaca iz nekoliko zemalja. Bio je to moj prvi susret s „amerikano natjecanjem“. Tada sam prvi put i čuo za natjecanje pod ovim imenom, da bih u Švicarskoj otkrio da se tako u zapadnoj Europi zovu natjecanja u lovu ribe udicom na plovak na kojima se lovi u paru, a koja su u to vrijeme bila veoma popularna. Na takvim natjecanjima dva ribolovca love zajedno u „boksu“ na jednom startnom mjestu ili odvojeno u dva sektora. Tako smo kolega Sever i ja odlovili naš prvi „Amerikano“ u Švicarskoj na jednom prelijepom kanalu punom krupne deverike. Amerikano natjecanja organizirala su se (i još se organiziraju) uz kotizaciju i u pravilu s novčanim nagradama na kraju za najbolje.

Amerikano natjecanja egzistiraju i u Hrvatskoj. Godine 2018. upravo pod imenom „Amerikano kup“ parovno natjecanje ribolovaca, koji love u dva različita sektora, pokrenulo je i SRD Česma Bjelovar. Ove godine na svojim ribnjacima u Tomašu, društvo je 16. listopada okupilo dvadeset parova ribolovaca iz četiriju županija, koji su četiri sata lovli na petom, jubilarnom, Amerikano kupu. Natjecanje je počelo po gustoj magli, a završilo je obasjano suncem. Lovilo se uglavnom štekama, a ulov su bile krupne babuške, amuri i šarani. Bilo je čak i pucanja šteka. Na ovom natjecanju za ukupnu pobjedu zbraja se ukupni ulov odnosno težina ukupno ulovljene ribe. Kako je pokazalo kasnije usporedno „sektorsko“ bodovanje, poredak prvih pet ekipa je ostao isti na oba načina računanja. Uglavnom, po drugi put na ovom natjecanju pobjedila je ekipa Garbolino Team Bjelovar u sastavu Dražen Štajduhar i Siniša Slavinić. Dečki su ukupno ulovili 24370 grama ribe. Pobjednik staze bio je Siniša Slavinić sa 13.355 grama ulova, među kojim je bio i šaran od 7,5 kg savladan štekom poslije 35 minuta zamaranja. Drugo mjesto osvojili su Renato Hynek i Željko Kljajić sa 21710 grama, a treće Dejan Opačić i Davor Maroši sa 20925 grama.

Najstarije „amerikano natjecanje“ u Hrvatskoj je Kup grada Pazina. Dvodnevni međunarodni kup grada Pazina, u odličnoj organizaciji ŠRD Pazinčica Pazin, ove je godine održan po 27. put. Lovilo se tradicionalno na Barama u Cerovlju. Na ovom natjecanju lovi se dva dana i također se zbrajaju pojedinačne kilaže za ukupni ekipni i pojedinačni poredak. Natjecanje u Pazinu pamti se i i kao Zimski kup grada Pazina, s obzirom da je prije održavano u prosinu svake godine. No, kako bi se natjecanje održavalo u toplijem dijelu godine i tako omogućio dolazak ribolovaca iz udaljenijih krajeva, a i omogućio bolji ulov, termin natjecanja je pomaknut u kasnu jesen. Ove godine je natjecanje održano 15. i 16. listopada. Poslije dva dana nadmetanja na kojima se lovla babuška, poneki šaran i sitna bijela riba, pobjedu je slavila ekipa Istra Buje u sastavu Kristijan Lušetić i Antal Kovacs sa 7091 grama ulova. Antal Kovacs je bio i pojedinačni pobjednik staze sa 6080 grama ulova. Drugo mjesto osvojila je ekipa MILF (Dean Faško – Nikola Jedrejčić) sa 5965 grama ribe, a treće Nino Grudić i Đildo Drndić sa 5193 grama ulova. Pazinsko natjecanje je poznato i po bogatom nagradnom fondu za sve sudionike natjecanja.

Nisu ovo jedina dva „amerikana“ u Hrvatskoj. Upravo u vrijeme kada pišem ove retke, podravski ribiči najavljuju amerikano parovno natjecanje u nedjelju 23. listopada na Zelenom brijegu u Repašu. Tijekom godine ima još parovnih natjecanja, koja su očito zanimljiva i privlačna našim ribolovcima i na koja rado odlaze odmjeriti snage.

Chris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana