EFTTEX se vraća u Budimpeštu

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

ZAGREB – Poslije tri godine neodržavanja (uzrokovanih COVIDom) najveća europska (i svjetska) smotra novotarija u svijetu pribora i opreme za sportski ribolov EFTTEX održat će se od 15. do 17. lipnja 2023. na poznatom sajamskom prostoru u Budimpešti. Novost je što EFTTEX (European Fishing Tackle Trade Exhibition) „sam“ organizira sajam s obzirom da se je nedavno odvojio od svjetske ribolovne asocijacije EFTTA (European Fishing Tackle Trade Associaion), koja je od 1983. godine svake godine organizirala sajam ribolovnog pribora i opreme EFTTEX, širom Europe, po glavnim europskim gradovima. Tako se i EFTTEX 2023. u stvari vraća u Budimpeštu, gdje je zadnji EFTTEX održan 2017. godine.

Kako EFTTA, u press obraćanju javnosti od 12. prosinca ove godine, navodi EFTTA će i dalje biti značajan suport EFTTEX-u i organizaciji sajma, ali će njena osnovna zadaća biti zaštita interesa EU sektora ribolovne industrije. Podsjetimo da je EFTTA prije koju godinu (nekako odmah poslije izlaska Velike Britanije iz EU) sjedište i djelatnost iz Londona, gdje je osnovana i djelovala dugi niz godina preselila u Bruxelles.

Nema sumnje da će EFTTEX 2023. u Budimpešti biti ponovo važan datum u svjetskom kalendaru ribolovnih sajmova na kojem će biti predstavljeni najnoviji dosezi, pribor, oprema, ali i ostali sadržaji, vezani uz sportski ribolov. Na EFTTEX-u će se ponovo birati najbolji noviteti u svijetu pribora i opreme za ribolov u više raznih kategorija.

U Kini najavljuju ponovo održavanje China Fish sajma u veljači, također prekinutog zbog COVIDa.

Za kraj spomenimo da i u Hrvatskoj imamo dugu tradiciju organizacije ribolovnih sajmova. Sljedeće godine ponovo ćemo imati tradicionalne sjamove lova i ribolova u Varaždinu i Osijeku, a nadajmo se ponovo i u Zagrebu. Nekada je tih sajmova bilo i više, pa su sajmove na temu lova i ribolova imali i u Rijeci i Bjelovaru.

Teško je reći kada je točno održan prvi sajam lova i ribolova na ovim prostorima (Hrvatske). Prema podacima koje imam među prvima, ako ne i prvi, bio je onaj održan od 11. do 20. svibnja 1934. tijekom održavanja velike izložbe u Zagrebu. Taj podatak je ostao zabilježen u zapisnicima ŠRD Česma Bjelovar. Naime, 1934. godine Športsko ribarsko društvo Česma u Bjelovaru (kako se tada društvo zvalo) na poziv Zagrebačkog športsko-ribolovnog društva sudjelovalo je od 11. do 20. svibnja 1934. na velikoj izložbi u Zagrebu i predstavilo se sa živim svijetom (ribe i rakovi) bjelovarskih voda u okviru „propagandnog ribarskog sajma“.

Može se reći u svakom slučaju da je to bio početak ribolovnih sajmova uopće u Hrvatskoj. Bjelovarskim ribičima se tada toliko svidjelo na tom sajmu u Zagrebu da su dopisom organizatorima predlagali da ribarski dio sajma organiziraju odnosno pošalju u Bjelovar. Na žalost do toga, prema podacima iz zapisnika Upravnog odbora ŠRD Česma, nikada nije došlo.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana