SPIN RIBE I „SPIN“ NIJE ISTO

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

FIPSed odredila nove domaćine spineraških prvenstava 2023.

Blinkanje, blinkerisanje, varaličarenje, špinanje, spinanje – sve su to pojmovi za jednu te istu ribolovnu tehniku (i disciplinu) – onu u ribolovu umjetnim mamcima s obale ili s plovila. Najčešće u pokretu. Stari Zagrepčanci su „špinali“ još od Austrougarske, a riječ je u naš „standard“ ušla iz njemačkog i engleskog jezika. Engleska riječ „spin“ znači „vrtjeti“. A u ovoj tehnici ribolova vrtimo ručicom role. Vrti se vodilica uzice oko kalema (špule) role ili sam kalem. Vrti se u vodi i varalica – umjetni mamac kojim se lovi riba. Spin tehnikom najčešče se love grabežljivci – predatori. No, zahvaljujući novim generacijama umjetnih mamaca, koje vjerno imitiraju različite vrste crva, nimfi i sl. „Ultra Light“ spin tehnikom love se i gotovo sve druge vrste riba, pa i one „mirne“, ciprinidne, od bodorki do šarana.

U spinu se održavaju brojna natjecanja. Naši dečki u toj disciplini su osvajali i medalje na svjetskim i međunarodnim prvenstvima u spin ribolovu s obale, a natjeću se i u spin ribolovu iz čamca, te u spin ribolovu bassa ili pastrvskog grgeča, također iz čamca. U mnogim zemljama, pa i kod nas, omiljen je i spineraj iz ribolovnih kajaka. Održavaju se nacionalna prvenstva u ovim disciplinama spin ribolova, pa tako i prvenstva Hrvatske odnosno Lige, te svjetska prvenstva.

Spineraška reprezentacija Hrvatske u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale do sada je na svjetskim prvenstvima osvojila dva srebra i jednu broncu. Među njima je i medalja sa SP u Bugarskoj, a upravo po najnovijem kalendaru svjetske ribolovne federacije FIPSed (konačnom) sljedeće godine 20. jubilarno svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale održat će se u Bugarskoj, a ne kako je prvotno bilo najavljeno u Rumunjskoj. Lovit će se 13. i 14. svibnja na rijeci Vacha u Devinu, vodi koja je dobro poznata našim pastrvašima, pa će se u Bugarsku putovati s velikim apetitima.

Među promjenama u kalendaru FIPSed za sljedeću godina je i mjesto održavanja svjetskog prvenstva u ribolovu spin tehnikom grabežljivaca iz čamca. 14. SP u toj disciplini neće se loviti kako je najavljeno u SAD, već u Latviji, od 5. do 7. listopada. Lovit će se u okolici Rige. S obzirom da je ovo ipak bliža destinacija nego SAD za očekivati je da će i na ovom SP nastupiti hrvatska reprezentacija.

Iz svjetske federacije s novim kalendarom za hrvatske ribolovce stigla je i nenadana vijest o terminu održavanja SP u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama. Domaćin SP u ovoj disciplini sljedeće godine je hrvatski nacionalni ribolovni savez – HŠRS. Prvenstvo se neće loviti, kako se je očekivalo, i kako je do sada bio termin održavanja ovog svjeskog prvenstva u svibnju (ranije u rujnu), već u ožujku i to 25. i 26. ožujka. Lovit će se na rijeci Sutli u Klanjcu. Pomicanje termina održavanja SP za više od dva mjeseca neće biti problem što se organizacije tiče, jer su „krapinsko-zagorski“ ribiči i HŠRS već odradili lavovski dio posla, problem je što se ne zna kakva će voda biti u to vrijeme i ostale vremenske (ne)prilike.

I sada nešto o spinu koji nije ribolovna tehnika. Spin kao tehniku ribolova treba razlikovati od spina i „spin doktora“, koji, najčešće pred izbore, zavladaju našim političkim vodama. Ovaj „politički“ spin došao je također od engleske riječi „vrtjeti“, ali zahvaljujući popularnom engleskom sportu – kriketu, a ne ribolovu. Ribolovci su spin tek kasnije prihvatili. Pojam „spin doktor“ prvi put je upotrijebio poznati pisac George Orwell ili pravim imenom Eric Arthur Blair, u svojoj svevremenskoj proročanskoj knjizi „1984.“. Tada se stvarno i pojavio prvi „spin doktor“, kao medijski savjetnik, djelujući praktično u kampanji Ronalda Regana.

Ovaj spin je, dakle, umijeće profinjene manipulacije javnošću. Mnogi upravo spin doktorima mogu zahvaliti za svoje probitke i pobjede na izborima i uspješno okončanje posla ili neokrnjen izlazak iz neke (političke) afere. Nekim našim politikama i poltičarima, nisu i ne mogu pomoći ni spin doktori, pa im je možda bolje da uzmu štap u ruke i odu na vodu u spin ribolov.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana