HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HLPG

Piškor Topfishing Bass Team prvak Hrvatske 2022.

DRAŽ (24. i 25. 9.) – Posljednja dva kola, peto i šesto, Hrvatske bass lige održano je na Puškašu. U petom kolu slavila je ekipa Piškor Topfshing, a u šestom Šaran iz Zaprešića. Poslije šest kola naslov prvaka Hrvatske ponijeli su otac i sin Josip i Filip Pecigoš, odnosno ekipa Piškor Topfishing Bass Team. Tati i sinu Pecigoš ovo je već treći naslov prvaka Hrvatske od kako se Hrvatska bass liga lovi iz čamaca (2014. godine). Spomenimo da je Pecigoš prije toga, loveći s obale, bio prvak Hrvatske još tri puta.

Ovogodišnja sezona prvenstva Hrvatske u ribolovu bassa bila je iznimno zanimljiva i neizvjesna od početka do kraja. Hrvatska liga pastrvskog grgeča ove je godine lovljena kroz šest kola, na Neretvi, Crkvenom Boku i krajem rujna na Puškašu. Vodeći čovjek lige, Daniel Dalijen Vignjević kaže:

-Posebno je zanimljivo bilo u zadnjem kolu u kojem je Pepačima trebao upis na teškom Puškašu i uspjeli su „izmisliti“ keepera. To je Pepačev forte oduvijek – neotežani senko i donijeti ribe na vagu kada se ostali muče. Drugoplasirana Sloga Orešje Savage Gear su također imali odličnu sezonu sa četiri postolja (isto kao i Piškor, čak je Sloga bila u četiri od šest kola bolja od Piškora), ali je debakl sa go big or go home pristupom u trećem kolu značio – go home sa deset negativnih bodova i obilježio njihovu sezonu. Na kraju je to ipak bilo previše za nadoknaditi u utrci za prvaka.

Drugoplasirani Ivo Grgurić i Daniel Dalien Vignjević su većinu dobrih rezultata u sezoni ostvarili svojom ekspertizom ribolova u zaklonu texas rigom. Hes Sisak je u četiri kola u rujnu čeiri puta bio na postolju (1-2-2-3) i imao dvije titule “pobjednika vikenda” zaredom (na Crkvenom Boku i Puškašu). Tako su osvojili 23 boda koliko je osvojila i ekipa Sloge, ali je ukupna kilaža bila na strani Sloge, koja je tako osvojila drugo mjesto u državi, a Siščani treće.

-Robert Berger i Boris Leskovar imaju svoju duboku igru koja im je donijela odlične nastupe na Boku, a i na Puškašu su najveću ribu vikenda od 1,25 kg donijeli u petom kolu loveći dropshotom u 3-4 metra dubine. Povratnici u ligu, ŠRD Traškošćan Bednja su ušli u zadnji vikend sa tri boda prednosti ispred Piškora, a završili su „drveni“ sa dva i pol boda zaostatka za trećim mjestom. Robert Baričević i Goran Ovčar Mladi su odlično odlovili Neretvu i Bok i čak su se uspjeli upisati u zadnjem kolu, ali su na Puškašu imali peh da su sve ekipe koje nisu trebale biti dobre – bile dobre. Svejedno, odlična sezona sa tri postolja. Drago nam je da su se vratili jer se radi o vrlo organiziranoj ekipi koja zna loviti ribe i još su itekako u igri za reprezentaciju za SP 2024 u Italiji, komentira prvenstvo Vignjević.

Reprezentacija za Portugal 2023. se također zna.

-To su pobjednici lige 2021. (Sloga, Odra, Piškor), a za SP 2024 u Italiji spajamo sezone 2022/2023 i najbolje plasirane ekipe kroz 12 kola će predstavljati Hrvatsku na SP 2024., kaže Vignjević.

Spomenimo da će ove godine reprezentacija u ribolovu bassa nastupiti na svjetskom prvenstvu u bass ribolovu od 16. do 22. listopada na jezeru Murray u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovogodišnje izdanje HLPG pamtit će se i po rekordima.

-Pao nam je novi rekordni limit lige u drugom kolu na Neretvi 9,41 kg (Sloga Orešje), a najvećeg bassa je također na Neretvi ulovio Boris Jurkić 2,35 kg. Neretva i Crkveni Bok su se pokazali standardno dobri, ali su se na žalost zadnja dva kola na Puškašu pokazala iznimno zahtjevna i bilo je natjecatelja koji četiri dana nisu osjetili griz bassa na štapu, komentira Vignjević.

TABLICA HLPG 2022.

  1. Piškor Topfishing Zagreb 20 bodova (23,33 kg)
  2. ŠRD Sloga Orešje Savage Gear Croatia 23 boda (25,120 kg)
  3. HES Sisak 23 bodova 23 boda (20,48 kg)
  4. ŠRK Trakošćan Bednja Fishwalkergear 25,5 bodova (22,48 kg)
  5. ŠRD Šaran Zaprešić 30,5 bodova (19,79 kg)
  6. KŠR Korana Karlovac 37 bodova ( 18,42 kg)
  7. ŠRU Odra Velika Gorica 41 bod (16,63 kg)
  8. ŠRD Rak Rakitje 45,5 (14,86 kg)
  9. ŠRD Petnja Sibinj 45,5 (14,44 kg)
  10. ŠRD Jezera Bedekovčina 48,5 bodova (11,92 kg)
  11. ŠRD Križevci 56,5 bodova (7,43 kg)
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana