KALENDAR SVJETSKIH I EUROPSKIH PRVENSTAVA FIPSed 2023.

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Hrvatska domaćin pastrvaškog svjetskog prvenstva

ZAGREB – Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed objavila je kalendar svjetskih i europskih prvenstava za 2023. godinu. Brojna su natjecanja i ribolovne discipline u kojima FIPSed organizira svjetska i europska prvenstva. Najbrojnije i najmasovnije su one u lovu ribe udicom na plovak. U toj disciplini FIPSed će dogodine, u više kategorija, organizirati deset europskih i svjetskih prvenstava. Slijede spin tehnike u kojima će biti šest svjetskih prvenstava, pa feeder u kojem će u raznim tehnikama feedera biti četiri svjetska prvenstva. Šaranaši će moći pratiti dva šaranaška svjetska prvenstva (za seniore i žene).

Hrvatska će dogodine biti domaćin jednog svjetskog prvenstva i to onog u ribolovu pastrve proirodnim mamcem na brzim vodama. 29. svjetsko prvenstvo u toj disciplini za nacije i klubove bit će održano u svibnju, 25. i 26. svibnja, a ne u ožujku 2023. kako je je greškom objavljeno u kalendaru FIPSed. Bar tako kažu u Hrvatskom športsko ribolovnom savezu. Prvenstvo će se održati na rijeci Sutli u Klanjcu, a očekuje se nastup petnaestak ekipa i nacionalnih reprezentacija iz Italije, Bugarske, Francuske, Slovenije i Hrvatske.

Svjetski ribolovi „show“ nagodinu otvaraju rbolovci u ribolovu kroz otvore u ledu. Domaćin 19. svjetskog prvenstva u „ice fishingu“ 25. i 26. veljače je Estonija, a SP u toj disciplini održat će se u Vortsjarvi. Slijedi svjetsko klupsko prvenstvo u feeder ribolovu, šesto po redu, koje je 2023. zakazano 22. i 23. travnja u Irskoj. U feeder ribolovu 12. svjetsko prvenstvo nacija bit će održano 15. i 16. srpnja. Domaćin se još ne zna. Treba se nadati da će, poslije ovogdišnje pauze, biti sluha da hrvatska feeder reprezentacija nastupi na tom svjetskom prvenstvu. Što se feedera tiče do kraja 2023. godine još su dva velika svjetska natjecanja. 11. i 12. studenog u Španjolskoj će se održati 4. feeder prvenstvo slobodnim stilom method tehnikom u Valenciji, te 9. i 10. Prosinca 2. feeder mastres prvenstvo u Južnoafričkoj Republici na poznatom jezeru Nyl Dam.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Spineraši dogodine sezonu svjetskih prvenstava otvaraju u svibnju, kada je u Italiji (Oderzo) 6. i 7. svibnja na rasporedu 2. svjetsko prvenstvo u „Street fishingu“, dakle SP u urbanom spin ribolovu umjetnim mamcem na grabežljivce u urbanoj sredini (na vodi u gradu). Slijedi 20. svjetsko prvenstvo u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale u Rumunjskoj 13. i 14. svibnja. Još se ne zna voda na kojoj će se prvestvo održati, a hrvatska reprezentacija u toj disciplini putovat će u Rumunjsku s velikim nadama i očekivanjima da ponovo osvoji medalju.

SAD je dogodine domaćin 2. svjetslog prvensva u spin ribolovu grabežljivaca umjetnim mamcem iz kajaka. Prvenstvo će se održati 8. i 9. lipnja u Tennessiju na jezeru Centerhill. U ovoj disciplini hrvatska nema predstavnika ni reprezentaciju, ali ima u ribolovu spin tehnikom grabežljivaca iz čamca. Treba se nadati da će poslije ovogodišnjeg nastupa u Češkoj reprezentacija nastupiti i dogodine s obzirom da je SP zakazano u Sjedinjenim Američkim Dražavama 5. do 7. listopada. Domaćin i voda se još ne znaju. Dakako puno se očekuje i od nastupa hrvatske bass reprezentacije, koju nagodinu, od 20. do 22. listopada očekuje nastup na 17. svjetskom prvenstvu u ribolovu pastrvskog grgeča iz čamca spin tehnikom u Portugalu u Tirre de Moncorvo na jezeru do Sabor. Bit će nagodinu još jedno svjetsko prvenstvo spin tehnikom i to ono u Litvi, 4. i 5. studenog na jezeru Vasaknos. Riječ je o ribolovu pastrve spin tehnikom na jezeru odnosno „Trout Area“ disciplini.

Dakako, najviše međunarodnih natjecanja dogodine će biti u lovu ribe udicom na plovak. „Sezonu“ otvaraju veterani, masters i invalidi, čija će svjetska prvenstva biti održana u Francuskoj 27. i 28. svibnja u Toulu na rijeci Moselle. U sve tri kategorije Hrvatska će imati svoje predstavnike, a posebice se puno očkuje od rerezentacije invalida, koja na 24. SP za osobe s invaliditetom brani naslov ekipnog i pojedinačnog svjetskog prvaka. Zlatko Poparić brani svjetsku titulu.

Europsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak, 27. po redu, bit će održano 24. i 25. svibnja u Mađarskoj na jezeru Deseda. Treba se nadati da će poslije višegodišnjeg izbivanja s europske scene u Mađarskoj loviti i hrvatska seniorska reprezentacija.

Svjetsko klupsko prvenstvo, 42. po redu, lovi se u Poljskoj 29. i 30. srpnja u Opoli na jezeru Kluczbork. Hrvatski predstavnik na ovom prvenstvu je ekipa TSH Sensas Matchfishing Čakovec, pobjednik Prve hrvatske ribolovne lige.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Svjetska prvenstva za mlade kategorije ribolovaca (U15, U20 i U25) bit će održana u Portugalu, 5. i 6. kolovoza u Coruchu na rijeci Sorrai. Poznata je to natjecateljska staza na kojoj su hrvatski reprezentativci već lovili i osvajali odličja, pa je puno očekivanja i od naših mladih selekcija.

svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za žene je u susjednoj Srbiji. Najbolje seniorke svijeta lovit će 26. i 27. kolovoza na dunavcu u Apatinu. Bit će to prilika da se hrvatska ženska reprezentacija bori za sam vrh. Staza je poznata i blizu Hrvatske, pa neka ovo bude i poziv hrvatskim navijačaima da se u što većem broju otpute na obale apatinskig dunavca i podrže hrvatske reprezentativke.

Šlag sezone, što se tiče lova ribe udicom na plovak svakako je svjetsko prvenstvo nacija. Namasovnije i najsatrije svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak je seniorsko, koje će se dogodine održati po 69. put. Lovit će se 9. i 10. rujna u Španjolskoj u Argonu. Staza je poznata po obilnim i količinski velikim ulovima na kojoj će hrvatska seniroska reprezentacija odmjeriti snage s tridesetak drugih i gdje će naš aktulani svjetski prvak Mihael Pongrac braniti naslov.

Svjetsko šaranaško prvenstvo, 23. po redu održat će se od 20. do 23. rujna na jezeru de Panneciere u Francuskoj. Nastupit će i hrvatska reprezentacija od koje se očekuje borba za medalje, kao i obrana pojedinačnog naslova Dalibra Banaja i Hrvoja Jakopčevića, koji su ove godine na jezeru Deseda u Mađarskoj osvojili naslov pojedinačnih svjetskih prvaka. Na istoj vodi, tjedan dana kasnije, od 27. do 29. rujna štapove će ukrstiti i šaranašice na 3. svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu za žene.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana