PRVENSTVO HRVATSKE U RIBOLOVU PASTRVE NA JEZERU

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Zoranu Štefaniću naslov državnog prvaka

ZAGREB – Prvenstvenu sezonu Hrvatskog športsko ribolovnog saveza zatvorili su pastrvaši zadnjim kolom Hrvatske lige u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na jezeru. Svih šest kola prvenstva Hrvatske u ovoj ribolovnoj disciplini („Trota Lago“) održano je na jezeru Granešina u Zagrebu. Odličan domaćin lige i ove godine bila je UŠRIDRRH Zagreb. Jezero je uoči prvenstva poribljeno s 200 kg kalifornijske pastrve, tako da ulova nije nedostajalo. Podsjetimo u ovoj ribolovnoj disciplini tijekom natjecanja ribolovci love na osam žrijebom izvučenih pozicija i tijekom utakmice mijenjaju mjesta. Svaki ulov pastrve bilježi startni sudac i ona se odmah po ulovu vraća natrag u jezero. Ribolov je dozvoljen samo na camule (vrsta crva) i gujavice, a u ribolovu se koriste posebni „trota lago“ štapovi (vrsta match teleskopa), koje ribolovac nosi s pozicije na poziciju u posebnom stalku.

Može se reći da je ove godine prvenstvo Hrvatske u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na jezeru bilo jedno od do sada najzanimljivijih i najneizvjesnijih do samog kraja, pogotovo što se tiče plasmana za prva tri mjesta. Borba za prvaka Hrvatske od prvog kola (5. studenog), pa do zadnjeg (u nedjelju) vodila se između Zorana Štefanića (ŠRD Pešćenica Zagreb) i Borisa Grubića (ŠRD Smuđ Sisak). Višestruki pobjednik Hrvatske i državni reprezentativac u ovoj disciplini, Boris Grubić vodio je od samog početka. U prva četiri kola bio je treći, drugi, dva puta prvi. Uspješno ga je pratio samo Štefanić s drugim, prvim, te dva treća plasmana.

A onda je Grubić u petom kolu odlovio katastrofalno loše podijelivši deveto i deseto mjesto. Štefanić je i dalje bio u vrhu sa drugim i petim mjestom u dva zadnja kola i doslovce je za prsa pretekao Grubića kojem ni podijela drugog i trećeg mjesta u zadnjem kolu više nije mogala pomoći pa se je morao zadovoljti drugim mjestom u državi sa 18,5 bodova i sa 107 ulovljenih riba. Naslov prvaka zasluženo je osvojio Zoran Šefanić sa bod i pol prednosti i ukupno ulovljenih stotinu pastrva. Slična je borba bila za treće mjesto. Do sredine prvenstva „u igri“ su bila četiri natjecatelja, a onda su se pred kraj prvenstva odvojili Saša Borošić (ŠRD Smuđ Sisak) i Siniša Slavinić (SRD Česma Bjelovar). Slavinić se prvim mjestom u petom kolu dokopao treće pozicije na tablici i s puno sreće uspio ju je zadržati do kraja prvenstva. S konstantnim plasmanima u vrhu od prvog kola, na kraju je s pola boda prednosti uspio zadržati treće mjesto u prvenstvu Hrvatske ispred Saše Borošića, kojem ni odlični nastupi u zadnja tri kola (drugo, treće i prvo mjesto) nisu pomogli, s obzirom na lošija tri rezultata u prva tri kola prvenstva. Na kraju je Slavinić treće mjesto osvojio sa 27,5 bodova i 83 ulovljene pastrve, a Borošić četvrto mjesto sa 28 bodova i ukupno ulovljenih 77 riba.

Svakako treba spomenuti da se liga može pohvaliti da u njoj nastupa i najstariji sudionik nekog prvenstva Hrvatske. To je 83-godišnji Slavko Meister, poznati sportski ribolovac iz Novog Marofa, nekadašnji predsjednik HŠRS-a i dopredsjednik svjetske ribolovne federacije FIPSed. Meister je ove godine uspješno odlovio prvenstvo „kao mladić“. Na kraju je osvojio deveto mjesto ulovivši ukupno 62 pastrve. U ligi je nastupio i aktualni svjetski prvak u lovu ribe udicom na plovak za invalide, Zlatko poparić, osvojivši na kraju osmo mjesto.

TABLICA PRVENSTVA HRVATSKE (prvih deset)

  1. Zoran Štefanić, Pešćenica Zagreb 17
  2. Boris Grubić, Smuđ Sisak 18,5
  3. Siniša Slavinić, Česma Bjelovar 27,5
  4. Saša Borošić, Smuđ Sisak 28
  5. Željko Kljajić, Pešćenica Zagreb 31,5
  6. Anđelo Orač, TPK Zagreb 32,5
  7. Marko Minanov, Smuđ Sisak 36,5
  8. Zlatko Poparić, TPK Zagreb 42
  9. Slavko Meister, Novi Marof 46
  10. Mišo Minanov, Klen Majur 58
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana