PORTRET PRVAKA U25

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKI ALBUM K.K.

Kristijanova godina za pamćenje

ZAGREB – Kristijan Komar je sigurno jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih ribolovaca u lovu ribe udicom na plovak. Ovu godinu će sigurno posebno pamtiti. U pojedinačnoj Hrvatskoj ribolovnoj ligi U25 je osvojio naslov prvaka Hrvatske. Ostvario je dva međunarodna nastupa. Njegove kvalitete prepoznali su u TSH Sensas Matchfishing Čakovec, pa su ga pozvali da im pojača redove i nastupi s njima na svjetskom klupskom prvenstvu u Poljskoj. Potom je s mladom U25 reprezentacijom nastupio na svjetskom prvenstvu u Portugalu. Osvojio je prvo mjesto na najvećem plovkaroškom natjecanju u Hrvatskoj, Memorijalu D. Vondraka u konkurenciji 150 natjecatelja iz pet zemalja. Uspješno je nastupao za matični klub, RD Bjelovar, u Drugoj hrvatskoj ligi – Istok.
Ovaj mladi dvadesetidvogodišnjak uspješni je student na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Prve ribolovne korake napravio je u najranijem djetinjstvu zahvaljujući ocu Mariu i djedu Dragutinu. Po prvi put na natjecanju je nastupio 2008. na kadetskom prvenstvu SRD Česma Bjelovar na ribnjacima u Tomašu.

-Nakon toga sudjelovao sam na još nekoliko društvenih natjecanja u ŠRD Štuka Nova Rača. Imao sam period kada sam sa ocem išao u šaranski ribolov i bavio se najviše time. To je trajalo sve do 2016. godine kada sam se ozbiljnije počeo natjecati u disciplini lov ribe udicom na plovak. Počeo sam se natjecati u županijskoj ligi Bjelovarsko-bilogorske županije za ŠRD Slavija iz Severina. Kasnije smo nastupali dvije godine u Trećoj hrvatskoj ligi istok, priča nam Kristijan.
Natjecateljsku sezonu 2022. nastavlja u ŠRD Bjelovar u Trećoj hrvatskoj ligi istok gdje osvajaju drugo mjesto, ali zahvaljujući spletu sretnih okolnosti ulaze u Drugu ligu – istok. Prošle godine Kristijan počinje nastupati u Hrvatskoj ligi za mladež u kategoriji do 25 godina.
PR: Koji su ti do sada najbolji rezultati?

Kao najbolje ostvarene rezultate izdvojio bih dva druga mjesta pojedinačno u Trećoj hrvatskoj ligi istok. U prvoj godini nastupa u Ligi U25 uz manjak iskustva završavam na petom mjestu i tako postajem član reprezentacije do 25 godina. Također mogu izdvojiti i rezultat drugog dana Svjetskog prvenstva za klubove ove godine gdje završavam šesti u podsektoru u veoma jakoj konkurenciji. I kao najbolji rezultat do sada je definitivno naslov prvaka Hrvatske u kategoriji U25 ove godine. To mi je prvi naslov prvaka Hrvatske.
PR: Ove godine si imao i prva dva službena međunarodna nastupa?

Moj prvi nastup je bio na Svjetskom prvenstvu za klubove u Poljskoj za klub TSH Sensas Matchfishing Čakovec. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim dečkima iz kluba na pozivu i ukazanom povjerenju. Početkom kolovoza sam s reprezentacijom U25 nastupio na Svjetskom prvenstvu za mladež u Portugalu. Ostali članovi reprezentacije bili su moji klupski kolege, Josip Nagy i Mario Matić, te Matej Šalković i Vito Frinčić.
PR: Ove godine si osvojio svoj prvi naslov prvaka Hrvatske u kategoriji U25. Je li bilo teško doći do titule? Što je presudilo?

Osvojiti naslov je uvijek teško pa tako i ove godine. Smatram da dovoljno govori činjenica da sam tek nakon 7. kola po prvi put bio prvi na tablici što sam zadržao i nakon osmog, zadnjeg kola. Cijela je sezona bila veoma napeta jer se u Ligi natječe jako puno odličnih natjecatelja koji su i seniorski prvoligaši, drugoligaši itd. Osim njih, tu su i dvije aktualne seniorske prvakinje svijeta, Sara Strbad i Marijana Mutak. U takvoj konkurenciji nije bilo nimalo lako biti prvi. Iz vlastite perspektive sezona je bila općenito jako dobra. Cilj mi je bio svako kolo plasirati se u top tri, a budući da mi je najlošiji rezultat bilo četvrto mjesto smatram da sam uspio održati konstantu koja je ključna za ostvarivanje dobrih rezultata. Nakon prva četiri kola bio sam veoma zadovoljan jer sam se nalazio na 3. mjestu sa malim bodovnim zaostatkom. Znao sam da nam sada četiri kola dolazi Banova Jaruga, pa sam se nadao da bi to mogla biti moja šansa. Nakon 5. i 6. kola gdje sam završio kao 3. i 4. u sektoru, unatoč opet konstantnom i veoma dobro rezultatu nisam bio zadovoljan. Nakon toga pa sve do završna dva kola svako slobodno vrijeme provodio sam na jezeru Banova Jaruga pokušavajući pronaći bolju taktiku i ispraviti greške. Osvojivši Memorijal Dragutin Vondrak sredinom rujna probudila se nada da imam šanse napasti naslov na zadnja dva kola. I tako uz malo sreće 7. i 8. kolo sam završio kao 1. i 2. što mi je na kraju bilo dovoljno za naslov prvaka Hrvatske. Čestitam svim ostalim koji su izborili reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Srbiji, a posebno Sari Strbad na 2. i Viti Frinčiću na 3. mjestu u Ligi.
PR: Koliko je u ribolovu važan onaj tehnički dio, pribor, a koliko utreniranost i sam ribolovac?

Pribor je veoma važan i bez njega u nekim situacijama jednostavno ne možeš biti konkurentan. Utreniranost je možda jedna od najvažnijih stvari. Dobra tehnika i preciznost su elementi koji se treniraju stalno i zauvijek kao i u svakom sportu. Također u ribolovu je jako bitna smirenost i koncentracija te u svakom trenutku biti “hladne glave”.
PR: Koju tehniku plovkaroškog ribolova najviše voliš?

Od svih tehnika onu koju najviše volim pecati je definitivno match tehnika. Meni je jako draga i u svakoj prilici za slobodan ribolov rado pecam match tehnikom.
PR: Koje bi vode izdvojio kao one na kojima se najradije natjećeš i loviš?

Velik je spisak voda na kojima sam se natjecao, ali kao neke od najdražih mogu izdvojiti jezero u Severinu na kojem se natjecanja više ne održavaju često, ali obiluje prekrasnim deverikama i velikim šaranima. Također Skresovi u Garešnici, Drava u Osijeku, Bosut u Vinkovcima i mnoge druge, ali definitivno najdraža voda i po meni najbolja u Hrvatskoj je jezero Pakra 2 Banova Jaruga.
PR: Ulov kojeg najradije pamtiš?

Najdraži ulov mi je možda onaj kada sam na natjecanju Zone na jezeru u Severinu ulovio bonus šarana od 15 kg na match štap.
PR: Planovi?

Što se tiče planova za budućnost definitivno to je pecati Ligu mladeži još dvije godine, koliko imam pravo na to, te pokušati osigurati reprezentaciju za još nadolazeća dva Svjetska prvenstva. Također pokušati se što bolje pripremiti za Srbiju gdje se održava Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. I želja mi je u skorijoj budućnosti okušati se i u Prvoj hrvatskoj ligi za seniore.
PR: Poruka za kraj?

Želim zahvaliti svoj svojoj obitelji i prijateljima koji me podržavaju i toleriraju moje izostanke s obiteljskih proslava pa tako i druženja s prijateljima jer su rijetki vikendi u godini kada sam slobodan. Također želim zahvaliti svima koju su mi financijski pomogli u odlasku na Svjetsko prvenstvo u Portugal (Grad Bjelovar, Pevex d.d. i svi ostali). Hvala puno i mojem bivšem i sadašnjem klubu kao i svim dečkima s kojima sam pecao koji su me uvijek gurali naprijed kao i mojoj djevojci Petri koja mi je najveća podrška.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana