SVJETSKA I EUROPSKA PRVENSTVA U 2024.

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ I ARHIVA

Hrvatska domaćin svjetskog prvenstva šaranaša

ZAGREB – Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed objavila je kalendar svjetskih i europskih prvenstava koja će organizirati u 2024. godini. Svjetska ribolovna federacija dogodine ima u planu organizaciju 22 međunarodna natjecanja, svjetska i europska prvenstva, u sedam ribolovnih disciplina odnosno tehnika ribolova za više kategorija ribolovaca, na nivou nacija i klubova. Može se reći da će sljedeća godina biti u znaku više jubilarnih prvenstava.

FIPSed sezonu međunarodnih natjecanja otvara u ožujku kada će se po 20. put održati svjetsko prvenstvo u „Ice Fishingu“ – ribolovu kroz otvore u ledu. Natjecanje će se održati u Mongoliji 9. i 10. ožujka. Zatim slijedi Svjetsko prvenstvo nacija i klubova u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama koje će se održati po 30. put. Domaćin je Italija, na rijeci Solano 6. i 7. travnja. Hrvatska reprezntacija u ovoj disciplini samo je jednom izostala sa ovog svjetskog prvenstva i to kada je SP bilo održano u Slovačkoj. Po 30. put će se održati i žensko svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak. Prvenstvo će se održati 24. i 25. kolovoza u Portugalu u Penacovi. Hrvatske ribolovke na ovom prvenstvu brane naslov svjetskih prvakinja koji su osvojile ove godine na SP u Srbiji. Najstarije i najmasovnije svjetsko ribolovno natjecanje, ono u lovu ribe udicom na plovak za seniore, održat će se nagodinu po 70. put i to u Francuskoj u Bethuni 21. i 22. rujna. U znaku jubilarne brojke održavnja je i svjetsko prvenstvo u spin ribolovu grabežljivaca umjetnim mamcem iz čamca, koje će se održati po 15. put. Domaćin je Irski ribolovni savez, a natjecanje se održava od 4. do 6. listopada u Lough Hameu.

Hrvatska će svoje reprezentacije o predstavnike imati u većini disciplina i kategorija u kojima FIPSed organizira svjetska i europska prvenstva.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dogodine bi Hrvatski športsko ribolovni savez mogao biti i domaćin, prije reda, svjetskog prvenstva u ribolovu šarana za seniorske reprezentacije. Naime, ribolovni savez SAD-a, koji je trebao biti domaćin svjetskog šaranskog prvenstva je odustao od domaćinstva, a kako saznajemo od prvog čovjeka Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, predsjednika Vladmira Severa, hrvatski savez je izrazio spremnost da preuzme organizaciju svjetskog prevnstva 2024. godine, ali pod uvjetom da hrvatskim ribolovcima ostane i domaćinstvo šaranskog SP i u 2025. za koje se je HŠRS već ranije kandidirao. Prema riječima predsjednika Severa čeka se povratna informacija iz svjetske ribolovne federacije hoće li HŠRS uskočiti i hoće li mu biti povjereno domaćinstvo i 2024. i 2025. godine. Ukoliko odgovor bude potvrdan dogodine bi se onda SP za šaranaše najvjerojatnije organiziralo na jezeru Jošava, a 2025. na Našičkim ribnjacima.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana