PRVI „ČESMIN“ FEEDER KUP

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Promotivno natjecanje oduševilo

BJELOVAR (24. 4.) – Posljednje dva desetljeća feeder tehnika ribolova postala je veoma popularna i u Hrvatskoj. Sve je više ljubitelja ribolova „udicom na dnu sa hranilicom“, pa se organizraju i brojna natjecanja, a od prije koju godinu krenula je i Hrvatska feeder liga s hranilicom iz koje se regrutira reprezentacija Hrvatske za međunarodna prvenstva. Međunarodnih prvenstava ima mnogo s obzirom da je feeder iznimno popularan u Europi već gotovo više od pola stoljeća. Cijela industrija ribolovnog pribora, hrana za primamljivanje i opreme se specijalizirala za ovaj vid ribolova. U ovoj disciplini svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed već jedanaest godina organizira svjetska nacionalna prvenstva (ove godine 11. SP će biti 8. i. 9. listopada u Belgiji), pet godina svjetski kup za klubove (ove godine je nedavno održan u Italiji), a u „Feeder Free Styleu“ method hranilicom već tri godine. Ove će se godine „Feeder Free Style“ s method hranilicom natjecanje održati u Južnoafričkoj Republici (3. i 4. prosinca). U feeder disciplini se održavaju i natjecanja za Dunavsko-jadranski kup, koji je lani održan na jezeru Skresovi u Garešnici. Tako su zadnjih godina stasali i brojni feederaši i u bjelovarskom kraju, pogotovo oko klubova „Udica“ u Grubišnom Polju i „Ilova“ Garešnica, a od nedavno i u SRD „Česma“ Bjelovar. Ribolovci u Grubišnom Polju već nekoliko godina organiziraju za svoje članove natjecanje u ovoj disciplini, a nedavno su se bjelovarski ribolovci odlučili za organizaciju prvog otvorenog parovnog prvenstva u feeder disciplini na svojim ribnjacima u Tomašu.

Prvi parovni feeder kup okupio je na dva ribnjaka, podjeljena na A i B sektor, 11 parova s područja sjevernog dijela Hrvatske. Interes za natjecanje je bio i veći, ali to je maksimum koji mogu primiti tomaški ribnjaci. Među natjecateljima su bili i neki od vodećih hrvatskih feederaša. Prvi kup je na zadovoljstvo SRD „Česma“ u potpunosti uspio, a ribnjaci su se pokazali kao veoma dobri za održavanje ovakvih natjecanja.

Ulovi su bili iznad prosječni. Uz babušku i bijelu ribu, lovljeni su krupni šarani i amuri. Zadovoljni smo s organizacijom i odazivoma na ovaj naš prvi feeder kup, iako je bilo otpora kada smo se odlučili organizirati natjecanje. Naši ribnjaci su se pokazali odličnim i za ovu tehniku ribolova. S obzirom na zanimanje među našim članstvom razmišljamo i o organizaciji društvenog natjecanja u feederu, kaže Marijan Žugović, predsjednik SRD Česma Bjelovar.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Više, manje lovilo se finijim feederašima, uz korištenje dužih predveza. Vrsta hranilice nije bila ogrančena, a uspješniji su bili oni koji su koristili manje kavezne hranilice.

Poslije petosatnog ribolova prvo mjesto osvojili su Zvonimir Dravec i István Mihovics (Som Kotoriba) sa 19,238 kg ulova. Drugo mjesto osvojili su Dejan Škorjanec i Marcel Koss (Karas Peklenica) s18,210 kg, a treće Antonio Horvatić i Tomislav Grgetić (Ludbreg) sa16,125 kg.

Najbolje plasiranima pehare i nagrade sponzora uručio je predsjednik SRD „Česma“ Marijan Žugović.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana