REPRINT VRIJEDNOG DJELA AVGUSTA MUNDE

2 min read

TEKST I FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Ribe v slovenskih vodah

Zahvaljujući neizmjernoj enegiji i ljubavi prema ribolovu, a ponaosob prema povijesti slovenskog ribarstva i ribolova Staneta Omerzua, svjetlo dana nedavno je ugledao pretisak vrijednog djela slovenske ribolovne publicistike, knjiga dr. Avgusta Munde „Ribe v slovenskih voda“. Riječ je o knjizi koju je u Ljubljani 1926. otisnula Jugoslavenska tiskarna, u izdanju Slovenskog ribarskog društva Ljubljana.

Poslije niza knjiga, s naglaskom na obimno izdanje „Sulec in sulčelov v Sloveniji od osvoboditve do osamosvojite 1945. – 1991.“ u kojoj je Stane prikupio i uredio (valjda sve što je do sada objavljeno) o mladici odnosno sulcu i ribolovu na ovu ribu u Sloveniji, odlučio se, povodom stogodišnjice i za reizdanje knjige koja je po nekima „mala biblija“ i prva stručna knjiga o ribama u slovenskim vodama.

Pravo je da se velikanu i pioniru slovenskog slatkovodnog ribolova zahvalimo za njegovo djelo i knjigu „Ribe v slovenskih vodah“, koja je izašla davne 1926. godine. Čovjek koji ne pozna i ne poštuje svoju povijest ne može očekivati sjajnu budućnost. Zato smo zahvalni za kulturno blago i djedovinu koju nam je ostavio dr. Avgust Munda. Ponosni smo da je naša Krka i Sava bili nadahnuće dr. Avgusta Munde za temeljno djelo slovenskog ribolova. Smatramo da ta kultuna djedovina mora biti dostupna. Zato smo u Centru za promociju i unapređivanje sportskog ribolovba i ribolovmig turizma – Racoon, uz pokroviteljstvo Hidoelektrane na Spodnji Savi, priredili reprint prve knjige o ribama u slovenskim vdoama, kaže Stane Omerzu, urednik ovog vrijednog izdanja.

Dr. Avgust Munda je bio poznati pravnik (rođen 1886. u Brežicama). Jedan je od najzaslunijih slovenskih ribiča, koji je 1921. utemeljio brojna slovenska ribolovna društva, a sve do 1930. bio i tajnik i predsjednik Kranjskog ribarskog društva. Proučavao je inozemno ribarsko zakonodavstvo, pa je sudjelovao i u izradi kranjskog ribarskog zakona. Bio je dugogodišnji suradnik i osnivač tadašnjih ribarskih i lovačkih listova u kojima je objavio velik broj članaka o ribama i ribarstvu, te zakonskim uređenjima ribarske problematike.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana