REPRINT VRIJEDNOG DJELA AVGUSTA MUNDE

2 min read

TEKST I FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Ribe v slovenskih vodah

Zahvaljujući neizmjernoj enegiji i ljubavi prema ribolovu, a ponaosob prema povijesti slovenskog ribarstva i ribolova Staneta Omerzua, svjetlo dana nedavno je ugledao pretisak vrijednog djela slovenske ribolovne publicistike, knjiga dr. Avgusta Munde „Ribe v slovenskih voda“. Riječ je o knjizi koju je u Ljubljani 1926. otisnula Jugoslavenska tiskarna, u izdanju Slovenskog ribarskog društva Ljubljana.

Poslije niza knjiga, s naglaskom na obimno izdanje „Sulec in sulčelov v Sloveniji od osvoboditve do osamosvojite 1945. – 1991.“ u kojoj je Stane prikupio i uredio (valjda sve što je do sada objavljeno) o mladici odnosno sulcu i ribolovu na ovu ribu u Sloveniji, odlučio se, povodom stogodišnjice i za reizdanje knjige koja je po nekima „mala biblija“ i prva stručna knjiga o ribama u slovenskim vodama.

Pravo je da se velikanu i pioniru slovenskog slatkovodnog ribolova zahvalimo za njegovo djelo i knjigu „Ribe v slovenskih vodah“, koja je izašla davne 1926. godine. Čovjek koji ne pozna i ne poštuje svoju povijest ne može očekivati sjajnu budućnost. Zato smo zahvalni za kulturno blago i djedovinu koju nam je ostavio dr. Avgust Munda. Ponosni smo da je naša Krka i Sava bili nadahnuće dr. Avgusta Munde za temeljno djelo slovenskog ribolova. Smatramo da ta kultuna djedovina mora biti dostupna. Zato smo u Centru za promociju i unapređivanje sportskog ribolovba i ribolovmig turizma – Racoon, uz pokroviteljstvo Hidoelektrane na Spodnji Savi, priredili reprint prve knjige o ribama u slovenskim vdoama, kaže Stane Omerzu, urednik ovog vrijednog izdanja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dr. Avgust Munda je bio poznati pravnik (rođen 1886. u Brežicama). Jedan je od najzaslunijih slovenskih ribiča, koji je 1921. utemeljio brojna slovenska ribolovna društva, a sve do 1930. bio i tajnik i predsjednik Kranjskog ribarskog društva. Proučavao je inozemno ribarsko zakonodavstvo, pa je sudjelovao i u izradi kranjskog ribarskog zakona. Bio je dugogodišnji suradnik i osnivač tadašnjih ribarskih i lovačkih listova u kojima je objavio velik broj članaka o ribama i ribarstvu, te zakonskim uređenjima ribarske problematike.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana