SVJETSKO PRVENSTVO U BACAČKIM DISCIPLINAMA

2 min read
Tekst: Siniša Slavinić

BUDIMPEŠTA (1. – 5. 9. 2021.)

Ove godine bez medalje

Hrvatska reperezentacija u bacačkim disciplinama na žalost ove se godine vratila bez i jedne medalje sa svjetskog prvenstva u castingu održanog u Budimpešti. Casting sport je veoma razvijen širom svijeta što potvrđuje već 46. po redu svjetsko prvensvo, kojeg je poslije godinu dana pauze zbog korone, organizirala ICSF (International Casting Sport Federation) od koju spadaju bacačke discipline. Ove godine svjetsko prvenstvo je održano u Mađarskoj, a zbog epidemiološke situacije izostao je nastup nekih svjetskih velesila s drugih kontinenata u ovom ribolovnom sportu „na suho“, koje se organizira u više tehničkih disciplina rukovanja priborom i gađanja meta ili bacanja utega u dalj, na sportskim terenima na otvorenom (nogometna igrališta i sl.) ili u sportskim dvoranama. U Hrvatskoj se s puno odricanja bacačkim disciplinama uspješno bavi jedan manji broj ribolovaca, koji unatoč svemu , malo, malo, pa osvoji poneku medalju u nekoj od bacačkih disciplina. Očekivalo se to i ove godine, no hrvatska vrsta je ostala bez i jedne medalje. No, ostvareni rezultati su veoma dobri. Goran Ožbolt je u disciplinama uteg arenberg i uteg skich osvojio šesto mjesto, a u disciplini multiplikator dalj dvoručno peto mjesto i ukupno u petoboju sedmo mjesto na svijetu. Marko Popović je u disciplini multiplikator skich osvojio šesto mjesto. Ekipno je reprezentacija Hrvatke osvojila peto mjesto.

Treba istaknuti da su u finalima naši reprezentativci bili među prvih osam.

U ukupnom poreku Goran Ožbolt je bio 11., Marko popović 17., Sandi Zbašnik 33. i Marno Turk 41.

I ove godine reprezentaciju su uspješno vodili Leonard Vesel i Denis Zbašnik.

Sljedeće godine svjetsko seniorsko prvenstvo u casting sportu zakazano je u Talinnu.

Gledajuću ukupno nastupe naših bacača kroz sve protekle godine, rezultati koje postižu na svjetskim i europskim prvenstvma su i više nego dobri s obzirom na ulaganja u casting sport kod nas. Nacionalni savez bi trebao poraditi i na popularizaciji casting sport kod mladih genercija ribolovaca, kako bi se ova natjecanja omasovila i stvorile neke nove generacije svjetskih prvaka, koje smo imali još tamo iz pedesetih godina prošlog stoljeća, te u samotalnoj Hrvatskoj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana