VELIKANI NATJECATELJSKOG RIBOLOVA

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : KATJA I SINIŠA SLAVINIĆ

Žekvinih tisuću kedera

Uvijek mi je drago kada se nađem sa Žekvom, kao neki dan u Zagrebu. I ovaj put u njegovom Trnju, gdje je nekada imao poznati ribički dućan. To uvijek budi uspomene i sate i sate (dane) provedene u Trnjanki u društvu vrhunskih ljudi i ribolovaca.

Bila je, ako se ne varam, 1979. mjesec svibanj, nedjelja. Studentski dani. Na Bundeku se održavalo jako natjecanje povodom tadašnjeg dana grada i Oslobođenja grada Zagreba. Nastupale su ekipe iz cijele tadašnje Juge, a boje zagrebačke ekipe branio je Mladen Blažeković – Žekva. Već tada je bio legenda i ciljano sam došao pogledati kako lovi taj majstor ribolovnog sporta, koji je tada za tri sata lovio i preko osmasto komada kedera. Osobni rekord ostvario je koju godinu ranije, 1972. u Apatinu, kada je Zlatnu ribicu osvojio sa 931 kederom ulovljenim u finalu za tri sata ribolova. Žekvin rekord za dva sata ribolova je 684 kedera, koliko je ulovio na jednom natjecanju na staroj Dravi u Podravskim Podgajcima.

Legendu kederaškog, hrvatskog i jugoslavenskog plovkarošog ribolova, te 1979. godine morao samo pogledati. Žekva je imao broj na jednoj špici jezera Bundek. Čučao je u svom karakterističnom položaju i kratkim štapom lovio kedere. Ne znam koliko stotina ih je ulovio tada za tri sata, ali oderao je konkurenciju. Bilo ga je milina gledati i učiti.

Žekvu sam zbilja upoznao i od tada, nadam se da smijem reći, počeo prijateljevati sa njim, krajem osmadesetih i početkom devedesetih godina. Imao sam sreće i loviti s njim u pastrvaškoj reprezentaciji u ribolovu pastrva prirodnim mamcima na brzim vodama. Žekva je bio član prve reprezentacije Hrvatske u toj disciplini na Svjetskom kupu 1992., a potom i na nekoliko svjetskih prvenstava. Sa Žekvom sam obišao i nekoliko svjetskih prvenstava u lovu ribe udicom na plovak, pa tako i ono u Parizu, 2001., kada je hrvatska reprezentacija osvojila, do danas još uvijek najbolji plasman na svijetu – peto mjesto. To svjetsko prvenstvo mi je jedno od najdražih koje sam pratio kao novinar upravo zbog Žekve i jutarnjih konjaka s kroasanom, koje smo strusili svakog jutra „za doručak“ u jednom kafeu na uglu, nedaleko i pred odlazak na stazu i obalu rijeke Seine.

Žekva je svoje najbolje rezultate postigao sa plovkaroškom reprezentacijom. Bio je i član one povijesne reprezentacije Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak koja je po prvi put samostalno nastupila na SP u lovu ribe udicom na plovak u Mađarskoj, u Szegedu 1992. Do tada je u karijeri nanizao brojne uspjehe, od Zlatne apatinske ribice do uspješnih, šest ili sedam, nastupa s reprezentacijom Hrvatske na otvorenim prvenstvima Italije, u Bologni, Parmi i drugim talijanskim gradovima, još u doba Jugoslavije. Na natjecanju u Parmi, kako je ostalo zabilježeno, je kao pravi zagrebački gospodin lovio u odijelu, s leptir mašnom oko vrata. S reprezentacijom Hrvatske je na dva prvenstava Jugoslavije osvojio zlatnu medalju. Za plovkarošku reprezentaciju Hrvatske ostvario je petnaest nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima.

Njegova „Trnjanska“ ekipa, pogotovo ona povijesna ženska (Trnje Jagi) do sada je osvojila rekordni broj naslova prvakinja Hrvatske u Ženskoj ribolovnoj ligi. Članica te ekipe, ali i mnogobrojnih podstava reprezentacije Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak bila je i Žekvina supruga Jagoda, koja je upravo pod Žekvinom trenerskom palicom ostvarila svoje najbolje nacionalne i međunarodne rezultate. Pod njegovom trenerskom palicom stasala je i cijela generacija vrsnih mladih zagrebačkih ribolovaca.

Žekva se i dalje natječe. Ekipa Trnja natječe se u Drugoj ligi, Županijskoj i Zagrebačkoj ligi.

Žekva i dalje čuči, u svojoj 76. godini života i pobjeđuje. I dalje ne koristi stolac, a nagodinu će proslaviti 70 godina aktivnog natjecateljskog staža. U tih sedam desetljeća Žekva je, uz brojne pehare, osvojio preko 700, onih važnijih medalja.

Svako druženje sa Žekvom pravi je praznik za dušu i uspomene. Moglo bi se sa Žekvom satima pričati, slušajući njegove šarmantne, humorom obojene priče i doskočice, od studentskih dana, kada je studirao veterinu (i bio među najboljim studentima), ali od veterine je odustao jer je uvijek bio važniji ribolov (tako je umjesto na ispit iz anatomije otišao na prvenstvo u ribolovu). Ribolov je na kraju bio važniji i od nogometa, a Žekva je podsjetimo počeo u NK Trnje i to kao veoma perspektivan igrač. A danas, danas Žekva uz kederaje, u dresu „Trnja“ na ovdašnjim stazama (Jarunu) uživa i u ribolovu na moru.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana