ŽELJKO KLJAJIĆ PORTRET REPREZENTATIVCA

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO (RIM): SINIŠA SLAVINIĆ

U susret svjetskom prvenstvu za invalide – kolekciju medalja treba nadopuniti

GAREŠNICA – Za manje od mjesec dana (11. i 12. lipnja) Željko Kljajić će ponovo s reprezntacijom osoba s invaliditetom nastupiti na svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak za ovu kategoriju ribolovaca. Ove godine putuje u Mađarsku, gdje će se održati 23. svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za osobe s invalidtetom. Lovit će se na veslačkoj stazi kanala Matyer u Szegedu, na kojem je do sada održan niz velikih međunarodnih natjecanja, pa i ono povijesno svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak 1992. kada je hrvatska seniorska reprezentacija prvi put nastupila samostalno na svjetskom prvenstvu pod hrvatskom zastavom kao prva uopće neka sportska selekcija iz Hrvatske.

Daruvarčanin Željko Kljajić već dugi niz godina brani boje seniorske ekipe ŠRD Ilova Garešnica. S Garešničanima lovi Prvu hrvatsku ribolovnu ligu u lovu ribe udicom na plovak. No, Željko u dresu ŠRD Ilova nastupa i u jedinstvenoj Ligi Hrvatske za osobe s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak. Upravo je u toj kategoriji natjecatelja osvojio svoje najsjajnije rezultate, kako na nacionalnoj razini, tako i na međunarodnoj – svjetskoj, u dresu hrvatske reprezentacije.

Hrvatska reprezentacija osoba s invalidtetom do sada je na svjetskim prvenstvima osvojila niz medalja, kako u ekipnom, tako i u pojedinačnom poretku, pa se i od ovogodišnjeg nastupa puno očekuje, pogotovo što se na Matyru lovi šaran i babuška. Kljajić je ušao u završne pripreme uoči nastupa na SP u Mađarskoj. Pribor je spreman, sistemi i udice su navezani. Treninge na vodi je intenzivirao. Posljednjih dana lovi upravo na vodama na kojima se lovi šaran i babuška. S obzirom na njegovo višegodišnje iskustvo i nastupe za reprezentaciju osoba s invaliditetom zanimala su nas koja su njegova očekivanja od nastupa u Mađarskoj.

Chris standing up holding his daughter Elva
  • Od nastupa u Mađarskoj očekujem još jedan dobar rezultat ekipno, a potrudit ću se i za pojedinačno. Najviše će se loviti šaran na šteku, a očekuju se ulovi od 50-60 kilograma po natjecatelju, kaže Kljajić.

Ovo će Kljajiću biti dvanaesti nastup za reprezetaciju na svjetskim prvenstvima za invalide. Od dosadašnjih nastupa na svjetskim prvenstvima najradije se sjeća svjetskog prvenstva u Češkoj kada je Hrvatska osvojila naslov svjetskih prvaka, a on bio drugi pojedinačno na svijetu.

Do sada se Željko na svjetskim prvenstvima okitio sa sedam medalja s reprezentacijom – ekipno (dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane) i jednom srebrnom u pojedinačnoj konkurenciji.

U ligi invalida Hrvatske salno je u vrhu. Nikad nije bio slabiji od četvrtog mjesta pojedinačno.

Željko Kljajić osim u Ligi invalida uspješno nastupa i za seniorsku ekipu ŠRD Ilova Garešnica i u Prvoj hrvatskoj ribolovnoj ligi. Ove godine Garešničani su odlično startali u prva dva kola Lige na rijeci Bosut u Vinkovcima i trenutno su treći na prvenstvenoj tablici.

  • Da, odlično je krenulo. Očekujem da u Prvoj ligi budemo među pet ekipa Hrvatske. Mislim da je to realno za očekivati, jer nam je tu i mjesto po kvaliteti, kaže Kljajić.

Ribolovom se Željko počeo baviti već kao šestogodišnjak u ŠRD “Toplica” Daruvar. Dugi niz godina je bio član daruvarske ekipe i uspješno se natjecao za nju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Omiljena tehnika mu je match, pa možda zato nekako najviše i voli ribolov na jezeru Skresovi u Garešnici. Imao je i kapitalnih ulova. Baš nedavmo, na županijskim kvalifikacijama za Kup Hrvatske na ribnjaku ŠRD Slavija u Severinu ulovio je šarana od 12,70 kg.

Prije rata je radio u firmi “Dalit”, u tvornici strojeva. Početkom rata odlazi, kao dragovoljac, na ratište, gdje i stradava. Danas je 70-postotni ratni vojni invalid, a svoj mir i radost pronašao je u natjecateljskom sportskom ribolovu u kojem je i više nego uspješan.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana