SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U BACAČKIM DISCIPLINAMA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : ŽELJKO MACANIĆ

Lijepo iskustvo za hrvatske juniore

BUDIMPEŠTA (14. – 17. 7. 2022.) – Svjetsko juniorsko prvenstvo u castingu, za mlade bacače u kategorijama U18 i U23 održano je u Budimpešti. Proteklo je u znaku, kako se i očekivalo, svjetskih sila u casting sportu, mladih reprezentacija Češke, Poljske i Njemačke. To, ne treba čuditi s obzirom koliko se u tim zemljama, uključujući i Slovačku, ulaže u casting sport. Ne samo da se u tim zemljama organiziraju brojni turniri i natjecanja, što na otvorenom, što u dvoranama (preko zime), već postoje i cijele škole za bacače. Na žalost u Hrvatskoj to nije sučaj i bacačke disciplne su u odnosu na druge ribolovne discipline, nekako u zapečku, a interes za njih je minimalan. Zbog toga je organizacija lige, okupljanje reprezentacije i odlazak na svjetsko juniorsko prvenstvo u Budimpeštu velika svar. Zato pohvale HŠRS-u i vodstvu reprezentacije na čelu sa kapetanom mlade reprezenacije Željkom Macanićem.

Važno je da smo bili i vidjeli gdje smo i koliko toga još treba učiniti na daljnjem razvoju castinga kod nas. Našim mladim bacačima ovaj nastup je bio nagrada za treninge, ali i da vide gdje su u odnosu na najjače, na svjetsku klasu ovog sporta, kaže kapetan Željko Macanić.

S tim mišljenjem se slaže i Marko Popović trener reprezentacije, inače trenutno jedan od naših najboljih seniora bacača. Trener Marko ističe da našim natjecateljima još fali puno rada u vezi tehnika bacanja s obzirom na druge reprezentacije koje puno bolje tu stoje i rade u tom segmentu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Na našim bacačima je da i dalje rade. Što se mene tiče ulažem sebe maksimalno, ali tapkamo u mjestu jer nema sluha za casting. Ovo su cijeli timovi i sasvim drugi odnos prema ovom sportu, dodaje Macanić.

Na ovogodišnjem juniroskom svjetskom prvenstvu u castingu Hrvatska je imala predstavnike u ekipnoj konkurenciji juniorki (U18) i pojedinačnoj, kod juniora (U18).

Ivan Kinjeravac, član RŠU Udica Donji Miholjac odmjerio je snage u petoboju s najbljim svjetskim majstorima ovog sporta iz Češke, Poljske, Slovačke i Njemačke. Osvojio je u končanici 22. mjesto, a spomenimo da je u petoboju bio 24. sa 254,35 bodova. Pobjedu je odnio Čeh David Nejdli sa 514,46 bodova. S obzirm da casting trenira tek godinu dana ovo svjetsko prvenstvo je za njega bilo veliko iskustvo i poticaj za rad i napredovanje.

Mia Sudarić i Ena Guba, također članice RŠU Udica, osvojile su u ekipnoj konkuernciji četvrto mjesto sa 546,87 bodova. Svjetske prvakinje postale su juniorke Češke sa 952,75 bodova. Pojedinačno, u petoboju Ena Guba je osvojila deveto mjesto sa 292,45 bodova, a Mia Sudarić deseto sa 254,415 bodova. U petoboju je najbolja bla Poljakinja Karlona Kolarz sa 486,75 bodova.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana