SVJETSKO PRVENSTVO U ŠARANSKOM RIBOLOVU

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA ŠARANAŠKA LIGA

Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević svjetski prvaci

KAPOSVAR (20. – 23. 9.) – Hrvatski šaranaši potvrdili su i na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu da Hrvatska ima najbolje šaranaše na svijetu. Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević osvojili su naslov pojedinačnih svjetskih prvaka u šaranskom ribolovu. Hrvatski par poveo je i vodio od prvog dana svjetskog prvenstva, pa sve do zadnjeg sučevog znaka. Dečki su lovili u sektoru C i ni jednog trenutka nisu ispuštali vodeću poziciju. Na kraju su uknjižili čak 174.250 kilograma ulova među kojim je bio najveći šaran težak 13,70 kg. S tim rezultatom su uvjerljivo osvojili prvo mjesto u svom sektoru i prvo ukupno na prvenstvu. Drugoplasirani par, Moldavce Daniela Tarana i Vasila Pocitora ostavili su iza sebe za više od 70 kilograma ribe. Moldavci su ukupno ulovili 101,200 kg šarana. Treće mesto na svijetu osvojili su Francuzi Kevin Cariro i Julian Charrals, koji su takođe bili prvaci sektora (A), ali sa 75,60 kg.

Ostala dva para hrvatske reprezentacije lovili su u veoma teškim sektorima, odnosno na startnim mjestima na kojima ribe nije bilo i gdje je bilo pravo umijeće uopće uloviti ribu. Na kraju su s 9 bodova Marko Pjevač i Luka Brkanić osvojili 49. mjesto na svijetu sa 12,625 kg ribe od kojih je naj šaran bio težak 10,675 kg. Treći hrvatski par, Dominik Grgac i Ivan Milković na kraju se jedva uspio upisati, poslije zbilja silnih napora i isprobavanja, te je s jednom ribom (šaran težak 1,8 kg) s 10 bodova osvojio 60. mjesto na svijetu.

22. svjetsko šaranaško prvenstvo lovljeno je na jezeru Deseda nedaleko Kaposvara u Mađarskoj. Nastupilo je 28 reprezentacija iz Europe, Afrike i Amerike. Na kraju su slavili Englezi sa 4 boda. Imali su dva prva i jedno drugo sektorsko mjesto. Ukupno su Englezi ulovili 100,400 kg ribe. Dakle, manje negoli naš svjetski, zlatom okićeni dvojac Banaj – Jakopčević. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Moldavije sa 5 bodova (2-2-1) i 200,925 kg ribe, dok su treći bili Rumunji sa 8 bodova (3-3-2) i 121,340 kg.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hrvatska reprezntacija morala se na kraju zadovoljiti s 13. mjestom na svijetu, u poretku nacija, što i nije tako loše s obzirom na raznolikost stratnih pozicija i težinu ribolova na jezeru Deseda.

Najveću ribu na prvenstvu, šarana teškog 16,72 kg ulovio je litvanski par.

Dogodine svjetsko šaranaško prvenstvo održat će se u Francuskoj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana