SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU PASTRVSKOG GRGEČA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HLPG

U znaku Amerikanaca

COLUMBIA (21. – 23. 10.) – U postojbini bass ribolova, Sjedinjenim Američkim Državama, održano je 16. svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrvskog grgeča. Na jezeru Murray u Južnoj Carolini nastupilo je devetnaest reprezentacija iz Amerike, Afrike, Azije i Europe. Prvenstvo, kako se je i očekivalo proteklo je u znaku dream teama, Sjedinjenih Američkih Država, profića u ovoj ribolovnoj disciplini. Gotovo da se ne treba ni spominjati koliko Amerikanci vole ribolov bassa i koliko je u SAD-u to cijenjen, razvijen i plaćen sport. Može se reći gotovo u rangu američkog nogometa i košarke. Uglavnom američka bass reprezentacija uvjerljivo je osvojila naslov svjetskih prvaka. Sva tri dana natjecanja osvajala je prva mjesta sa zonskim skorom 2-3-1 prvog dana, 2-4-1 drugog i 1-4-3 trećeg dana natjecanja. Ukupno su Amerikanci osvojili 29 bodova (60.471 g). Iza sebe su uvjerljivo ostavili ostatak svijeta. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Južnoafričke Republike sa 133 boda (37.139 g), dok su treći Talijani sa 151 bodom (34.588 g). Čevrto mjesto osvojila je izvrsna reprezentacija Srbije sa 180,5 bodva, koja je bila u početku natjecanja treća i za malo joj je na kraju pobjegalo postolje. Peto mjesto osvojila je reprezentacija Rumunjske sa 203,5 bodova.

Amerikanci su bili uvjerljivo najbolji i u pojedinačnom poretku. Koliko su jaki potvrđuje i činjenica da su njihova sva tri reprezentativna para osvojila i prva tri mjesta na svijetu. Prvaci svijeta su Fred Roumbanis / James Watson s 5 bodova (1-1-3), drugi su Antony Gagliardi / Mark Rose sa 5 bodova (2-2-1), a treći Martin Scott/ Canterbury Scott sa 11 bodova (3-4-4).

Najveću ribu na prvenstvu, bassa teškog 3.402 g, ulovio je američki par Fred Roumbanis / James Watson.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hrvatska reprezentacija, na žalost nije uspjela ostvariti neki bolji rezultat. Krenula je loše i prvog dana je bila posljednja sedamnaesta bez i jedne ulovljene ribe u mjeri. Drugog dana hrvatski basolovci su malo popravili rezultat i bili su sedamnaesti, da bi poslije trećeg dana ribolova na kraju osvojili sedmanaesto mjesto na svijetu. Pojedinačno hrvatski ribolovci bili su: 41. M. Bojčuk / P. Maslić sa 119,5 bodova, 43. F. Pecigš / J. Pecigoš sa 120 bodova i 59. S. Pavlinić / D. Vignjević sa 152,5 bodova.

-Iskustvo je bilo nezaboravno, ali je rezultat zabrinjavajuć, tim više što nam je ovo treći sličan rezultat u posljednja četiri svjetska prvenstva, kaže prvi čovjek Hrvatske bass lige Daniel Dalien Vignjević. Zahvaljuje svima na podršci, koja puno znači hrvatskoj bass reprezentaciji, koja će dogodine imati priliku da se pokaže u boljem svjetlu na sljedećem svjeskom prvenstvu u ribolovu pastrvskog grgeča koje će biti u Portugalu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana