JASMIN JAPY SUBAŠIĆ NAJ SPINERAŠ HRVATSKE

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKA ARHIVA SUBAŠIĆ

Za uspjeh je bitan, trening, trening i samo trening

BJELOVAR, 1. prosinca 2022. – Za veterana Hrvatske spin lige u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale, Jasmina Japya Subašića može se reći da je ove godine palio i žario natjecateljskim stazama u spin ribolovu diljem Hrvatske, ali i van nje. Subašić, član ŠRD Pastrva Sirač, ove se godine doslovce proštao spin ligom, ostavivši iza sebe i daleko mlađe kolege. Iskustvo i vitalnost pridonijeli su osvajanju naslova prvaka Hrvatske u spin ribolovu umjetnim mamcem s obale za 2022. Ove godine Japy, kako od milja prijatelji zovu ovog vrhunskog spineraša, okitio se i srebrom na prvom Kupu dunavsko-jadranskih zemalja, održanom u Bosni i Hercegovini. U njegovoj koleciji su i tri medalje sa svjetskih spineraških prvenstava. Dakle, puno je bilo razloga za ovaj razgovor i predstavljanje Jasmina Subašića.

Posljednjih nekoliko godina natjeće se u ekipi ŠRD Pastrva Sirač, ali Japy je Siščanin. U Sisku je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku Željezničke škole odlazi u Zagreb gdje radi sve do odlaska u JNA. Po povrarku iz vojske počinje raditi u sisačkoj željezari, iz koje odlazi i u mirovinu.

PR: Od kada se baviš ribolovom? Od kada kreće tvoja natjecateljska aktivnost?
-Ribolovom se bavim od pete godine života, a s takmičarskim ribolovom sam počeo prije nekih osamnaest ili devetnaest godina, po nagovoru mog dragog prijatelja, pokojnog Željka Klipića, našeg poznatog ribiča, koji me uputio u čari natecateljskog ribolova. Hvala mu od srca,tu sam se našao i trajem i dan danas.
PR: Tijekom karijere gotovo konstantno si u vrhu hrvatskog natjecateljskog spineraškog ribolova. Koliko si se puta do sada penjao na postolje?
-Da te iste godine, kada sam krenuo u Hrvatsku spin ligu sam završio šesti i onda mi se otvorilo. Dva puta sam bio prvak Hrvatske, a zadnjih četrnaest godina sam stalno među prvih pet.
PR: Što je presudilo ove godine u tako „lakom“ osvajanju naslova prvaka? Konkurente si ostavio uvjerljivo od prvog kola Hrvatske spin lige i stalno si bio među prva tri?
-Točno je da sam ove godine uvjerljivo osvojio prvenstvo. Razlog mog rezultata su pripreme i česti odlasci na vodu i dokaz da godine nisu važne ako daš sve od sebe. I ja sam uspio u tome.
PR: Možda koju riječ o priboru kojim loviš, kojim si osvojio prvenstvo.
-Pribor kojim sam lovio je štap Flagman Azores1do5 grama, rola Shimano Stradic 2500, najlon Owner Broad 0,14 mm, a od varalica koristim razne leptiriće, tzv. mepsove i razne voblere, te najviše silikonske varalice raznih proizvođača.
PR: Što je bitno za uspješan spin ribolov pastrve?
-Kad je u pitanje pastrva za dobar uspjeh potreban je trening i samo trening, a normalno i malo sreće.
PR: Iza tebe je respektabilan broj nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Koliko si puta do sada nastupio za reprezentaciju i koji su ti najbolji plasmani na svjetskim prvenstvima? Što bi posebice izdvojio?
-Da dugi niz godina sam u reprezentaciji. Petnaestak godina branim boje Hrvatske. Na što sam posebno ponosan? Naravno na osvojene tri svjetske medalje, dva srebra i jednu broncu. Posebno mi je draga srebrena medalja 2000. godine iz Italije, kada su se održavale ribolovne igre, ribolovna olimpijada na kojoj su sudjelovale 24 države.
PR: Ove godine si osvojio i medalju na prvom Dunavsko-jadranskom kupu. Tijekom godine osvojio si prva mjesta i na nekim prijateljskim varaličarskim natjecanjima, poput nedavno osvojenog trećeg mjesta na Kupu na Pajinom viru. Dakle iza tebe je jedna vema uspješna godina. Kakavi su planovi za sljedeću?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva


-Da, bio sam drugi na jadransko-podunavskom kupu u Bosni i Hercegvini. Nitko sretniji od mene. Ova godina mi je dala puno veselja, a dogodine tko zna,ako me zdravlje bude služilo, idemo dalje iako je šezdeseta blizu.
PR: Vratimo se na našu spinerašku reprezentaciju. Po kvaliteti naših spineraša ona je sigurno jedna od najboljih na svijetu. Uostalom tome u prilog govore i osvojene medalje. No, zadnjih godina baš i ne ide sve po planu. Nikako da se vratimo među pet najboljih. Što se događa? U čemu je problem?
-Gledajte naša repka je dosta stara i vučemo koliko možemo. No, nisu godine toliko ključne. Logistika je na prvom mjestu.Vidite nas osam ide na svjetsko i krpamo kraj s krajem. Na primjer Slovačka reprezentacija dolazi sa dvadeset i više ljudi, Češka s petnaest, Talijanska s dvadeset i da dalje ne nabrajam. Dolaze i tjedan dana ranije, a mi trčimo direktno iz kombija na trening. Teško je tu napraviti više. Kad tome dodate da mi sami kupujemo pribor uz pomoć klubova, mi smo još i dobri. Ma mi imamo kvalitetu, ali nemamo logistiku.
PR: I u slobodnom ribolovu, koliko znam, najradije blinkaš. Spin odnosno varaličarenje ti je, može se reći jedina ribolovna disciplina koju voliš, razvijaš i s kojom si uvijek na vodi. Na koje vode najradije ideš u slobodnom ribolovu i što, osim pastrva, najradije loviš?
-Za ribolov pastrve meni je najdraža voda Slunjčica u Slunju, gdje sam član i gdje po ribolovu možeš uloviti tridesetak divljih pastrva. Velika ljubav mi je i moja predivna rijeka Sava kod Siska, koja mi je dala bezbroj prekrasnih smuđeva i somova.


PR: Može li mali savjet za naše varaličare, na što i kako loviti smuđa i štuku u ovo doba?
-Savjet ne znam. Svi mi imamo neke tajne, ali oni koji me znaju smuđa lovim 90 posto na Relax silikonce. Kad idem na štuke moja udarna varalica su Idra miševi i KK žlice od našeg dragog Ivana Ilijanića iz Karlovca.
PR: Japy hvala na ovom razgovoru. Možda neka poruka za kraj našim ribolovcima i čitateljima.
-Bistro svima i čuvajmo naše rijeke.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana