PRVO SVJETSKO PRVENSTVO U KAYAK RIBOLOVU

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: INTERNET

Pobjeda Engleza

TORRE DE MONCORNO – Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed posljednjih je godina u svoj program međunarodnih, svjetskih i europkih prvenstava, uvrstila nekoliko novih disciplina. Tako sada organizira 22 svjetska i europska prvenstva, među kojima i u nekoliko novih, kao što su „trout area“ ribolov pastrve u spinu umjetnim mamcem na jezeru, šaranaško za žene, feeder za masters kategoriju, „street spin“ ribolov umjetnim macem u urbanom okruženju). Od ove godine krenula su i svjetska prvenstva u spin ribolovu umjetnim mamcem iz kayaka. Prvo svjetsko prvenstvo u kayak ribolovu održano je od 10. do 12. studenog na jezeru Sabor u Portugalu. Nastupilo je šest reprezentcaija iz Europe i Amerike. Poslije trodnevnih nadmetanja najbolji u ribolovu iz kayaka bili su Englezi koji su osvojili naslov svjetskih prvaka ovoj novoj ribolovnoj disciplini. Drugo mjesto osvojili su domaćini Portugalci, a treći s bili Talijani. Pojedinačno prvi svjetski prvak u kayak ribolovu postao je Mike Mc Guire iz Engleske koji je sakupio 409 bodova i ulovio 14 riba.

Kayak ribolov je disciplina koja je postala veoma popularna među ribolovcima u svijetu (pogotovo u SAD, ali i Europi) posljednjih dvadesetak godina. Zbog toga se probudila cijela ribolovna industrija i počela proizvoditi za ovu vrstu ribolova pribor i opremu, a proizvođači plovila počeli su proizvoditi posebno opremljene i za natjecanja prilagođene kayake. I hrvatski ribolovci su se počeli natjecati u ovoj diciplini, ali još nisu uspjeli oformiti službenu ligu Hrvatske, pa nisu imali predstavnika na ovom prvom svjetskom prvenstvu. Tako će biti navjerojatnije i dogodine, jer je teško vjerovati da će se uspjeti izorganizrati do drugog svjetskog prvenstva u ovoj disciplini, koje je zakazano 8. i 9. lipnja u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvenstvo u kayak ribolovu 2023. održat će se na jezeru Centerhill u Tennesseeu (Cookeville).

TABLICA 1. SP U KAYAK RIBOLOVU

  1. Engleska 668,5
  2. Portugal 569,5
  3. Italija 428,5
  4. SAD 329
  5. Španjolska 220
  6. Rumunjska 157,5
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana