SP SENIORI I SENIORKE – Tunis

3 min read

Piše: Arsen

DOBRE VIJESTI IZ TUNISA

Ove je godine tuniški grad Hammamet bio domaćin SP-a za Seniore i Seniorke u surfcastingu od 19-26.11. Hrvatska je nastupila u obje kategorije nadajući se dobrim rezultatima koji su ove godine izostali u drugim disciplinama. Pod vodstvom izbornika Antona Vrbata i trenera Roberta Stermečkog za reprezentaciju seniorki su nastupile Tea Sikirić, Ardena Bajlo ,Estera Bajlo,Jagoda Razum, Marina Mavrinac Matulja i Ana Vučetić.
Izbornik Ljubo Blažević i trener Gregor Stermečki vodili su ekipu seniora koju su činili Dubravko Pejdo, Nino Jukić, Alen Bilić, David Pinezić, Arsen Radinović i Denis Županec.


Reprezetacija seniorki, da li to bilo u pojedinačnoj ili u ekipnoj konkurenciji,redovito osvaja odličja, dok seniori, koji nastupaju u ovoj disciplini od 2004. godine, još uvijek čekaju na pravi iskorak u najužu svjetsku elitu u ovoj disciplini.
Što se tiče ribolovnih zona,one su bile smještene u okolici Hammameta. Natjecatelji su tako putovali autobusima do zone lova koja je najčešće bila u blizini gradića Korba, sjeverno od Hammameta.
Službeni dio natjecanja su činila službeni trening i četiri lova ,svaki u trajanju od četiri sata.


Plaže su bile plitke i more jako bistro tako da su se morali koristiti tanki i dugi predvezi izrađeni od fluorocarbona debljine 0.10-0.15 mm,a dužine do 150 cm sa plutajućim dodacima zbog prisutnosti iglica, iglunića, lica i cipala koji su tražili svoj plijen pri samoj površini mora.Ulovila se još koja oradica i koja ovčica. Osnovni i najbolji mamac su bili razni crvići. Riba se nalazila u pojasu do 100 metara od obale a u rolama se koristila tanka upredenica ili konusni najloni.
Bodovala se dužina ribe,tako da za svaki centimetar dužine ulovljenog važećeg primjeraka se dobivao jedan bod, plus još 10 bodova za svaki ulovljeni primjerak.
Prvog ribolovnog dana natjecatelji su se morali suočiti sa nevremenom praćenim vrlo jakim vjetrom koji je rušio opremu po plaži.Bila je potrebna i upotreba piramidalnih olova koji su uspjeli zadržati predvez na mjestu zabačaja zbog prisutnosti visokih valova i morske struje. U tim teškim uvjetima obje naše reprezentacije su zauzele prvo mjesto i tako si otvorile put za osvajanje odličja.

Chris standing up holding his daughter Elva


Ostale ribolovne dane vrijeme je bilo povoljnije i ulovi su bili isto tako bolji.
Na kraju natjecanja,u ženskoj konkurenciji, titulom svjetske prvakinje se okrunila talijanka Manuela Pasquali ispred tunižanke Lilie Lahmar i španjolke Marte Guerrero. Odlične plasmane su ostvarile naša Tea Sikirić ( 4.mjesto ) i Estera Bajlo ( 5.mjesto ).
U ženskoj ekipnoj konkurenciji zlato je pripalo Tunisu,srebrne su bile Španjolke dok je Hrvatska zauzela 3.mjesto u konkurenciji 9 reprezentacija.
Među seniorima u pojedinačnoj kunkurenciji prva dva mjesta su zauzeli domaćini Abdelmonen Elgliou ( 1.mjesto) i Rami Jomni (2.mjesto) dok je treći bio zadranin Dubravko Pejdo. Odlični su bili isto Nino Jukić (5.mjesto) i Arsen Radinović ( 7.mjesto) Dobrim vjestima nije kraj jer je Hrvatska osvojila srebro u ekipnoj konkurenciji 17 reprezentacija odmah iza Tunisa, a ispred svjetske velesile Španjolske koja se ovog puta morala zadovoljiti trećim mjestom.
Mora se pohvaliti domaćina na vrhunskoj organizaciji. Međutim na ovom natjecanju kao i na prošlogodišnjem SP-u za veterane održanom u Tunisu, će ostati crna mrlja o realnim postignutim rezultatima pojedinih domaćih natjecatelja zbog sumnje da su im se u liste ulova upisivale ribe koje nisu ulovljene, ili im se povećavala dužina ulovljenih primjeraka. To je donijelo do vrlo neugodne situacije na proglašenju rezultata na cerimoniji zatvaranja natjecanj gdje su domaćini ostajali sami na bini dok im je svirala himna.

REZULTATI POJEDINAČNO SENIORKE

  1. MANUELA PASQUALI ( ITALIA) – 41 neg. bodova
  2. LILIA LAHMAR (TUNIS) – 41 neg.bodova
  3. MARTA GUERRERO ( ŠPANJOLSKA ) – 42 neg.bodova
  4. TEA SIKIRIĆ (HRVATSKA) – 44 neg.bodova
  5. ESTERA BAJLO ( HRVATSKA ) – 48 neg.bodova

13. MARINA MAVRINAC MATULJA

23. ANA VUČETIĆ

30. ARDENA BAJLO

REZULTATI EKIPNO SENIORKE

  1. TUNIS – 8 neg.bodova

2.ŠPANJOLSKA – 11 neg.bodova

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

3.HRVATSKA – 12 neg.bodova

REZULTATI POJEDINAČNO SENIORI

  1. ABDELMONEN ELGLIOU (TUNIS) – 50 neg.bodova
  2. JOMNI RAMI ( TUNIS) – 50 neg.bodova
  3. DUBRAVKO PEJDO (HRVATSKA) – 54 neg.bodova

5. NINO JUKIĆ

7. ARSEN RADINOVIĆ

17.DAVID PINEZIĆ

20. ALEN BILIĆ

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

REZULTATI EKIPNO SENIORI

1.TUNIS – 9 neg.bodova

2.HRVATSKA- 12 neg.bodova

  1. ŠPANJOLSKA – 19 neg.bodova

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana