SPIN RIBE I „SPIN“ NIJE ISTO

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

FIPSed odredila nove domaćine spineraških prvenstava 2023.

Blinkanje, blinkerisanje, varaličarenje, špinanje, spinanje – sve su to pojmovi za jednu te istu ribolovnu tehniku (i disciplinu) – onu u ribolovu umjetnim mamcima s obale ili s plovila. Najčešće u pokretu. Stari Zagrepčanci su „špinali“ još od Austrougarske, a riječ je u naš „standard“ ušla iz njemačkog i engleskog jezika. Engleska riječ „spin“ znači „vrtjeti“. A u ovoj tehnici ribolova vrtimo ručicom role. Vrti se vodilica uzice oko kalema (špule) role ili sam kalem. Vrti se u vodi i varalica – umjetni mamac kojim se lovi riba. Spin tehnikom najčešče se love grabežljivci – predatori. No, zahvaljujući novim generacijama umjetnih mamaca, koje vjerno imitiraju različite vrste crva, nimfi i sl. „Ultra Light“ spin tehnikom love se i gotovo sve druge vrste riba, pa i one „mirne“, ciprinidne, od bodorki do šarana.

U spinu se održavaju brojna natjecanja. Naši dečki u toj disciplini su osvajali i medalje na svjetskim i međunarodnim prvenstvima u spin ribolovu s obale, a natjeću se i u spin ribolovu iz čamca, te u spin ribolovu bassa ili pastrvskog grgeča, također iz čamca. U mnogim zemljama, pa i kod nas, omiljen je i spineraj iz ribolovnih kajaka. Održavaju se nacionalna prvenstva u ovim disciplinama spin ribolova, pa tako i prvenstva Hrvatske odnosno Lige, te svjetska prvenstva.

Spineraška reprezentacija Hrvatske u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale do sada je na svjetskim prvenstvima osvojila dva srebra i jednu broncu. Među njima je i medalja sa SP u Bugarskoj, a upravo po najnovijem kalendaru svjetske ribolovne federacije FIPSed (konačnom) sljedeće godine 20. jubilarno svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale održat će se u Bugarskoj, a ne kako je prvotno bilo najavljeno u Rumunjskoj. Lovit će se 13. i 14. svibnja na rijeci Vacha u Devinu, vodi koja je dobro poznata našim pastrvašima, pa će se u Bugarsku putovati s velikim apetitima.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Među promjenama u kalendaru FIPSed za sljedeću godina je i mjesto održavanja svjetskog prvenstva u ribolovu spin tehnikom grabežljivaca iz čamca. 14. SP u toj disciplini neće se loviti kako je najavljeno u SAD, već u Latviji, od 5. do 7. listopada. Lovit će se u okolici Rige. S obzirom da je ovo ipak bliža destinacija nego SAD za očekivati je da će i na ovom SP nastupiti hrvatska reprezentacija.

Iz svjetske federacije s novim kalendarom za hrvatske ribolovce stigla je i nenadana vijest o terminu održavanja SP u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama. Domaćin SP u ovoj disciplini sljedeće godine je hrvatski nacionalni ribolovni savez – HŠRS. Prvenstvo se neće loviti, kako se je očekivalo, i kako je do sada bio termin održavanja ovog svjeskog prvenstva u svibnju (ranije u rujnu), već u ožujku i to 25. i 26. ožujka. Lovit će se na rijeci Sutli u Klanjcu. Pomicanje termina održavanja SP za više od dva mjeseca neće biti problem što se organizacije tiče, jer su „krapinsko-zagorski“ ribiči i HŠRS već odradili lavovski dio posla, problem je što se ne zna kakva će voda biti u to vrijeme i ostale vremenske (ne)prilike.

I sada nešto o spinu koji nije ribolovna tehnika. Spin kao tehniku ribolova treba razlikovati od spina i „spin doktora“, koji, najčešće pred izbore, zavladaju našim političkim vodama. Ovaj „politički“ spin došao je također od engleske riječi „vrtjeti“, ali zahvaljujući popularnom engleskom sportu – kriketu, a ne ribolovu. Ribolovci su spin tek kasnije prihvatili. Pojam „spin doktor“ prvi put je upotrijebio poznati pisac George Orwell ili pravim imenom Eric Arthur Blair, u svojoj svevremenskoj proročanskoj knjizi „1984.“. Tada se stvarno i pojavio prvi „spin doktor“, kao medijski savjetnik, djelujući praktično u kampanji Ronalda Regana.

Ovaj spin je, dakle, umijeće profinjene manipulacije javnošću. Mnogi upravo spin doktorima mogu zahvaliti za svoje probitke i pobjede na izborima i uspješno okončanje posla ili neokrnjen izlazak iz neke (političke) afere. Nekim našim politikama i poltičarima, nisu i ne mogu pomoći ni spin doktori, pa im je možda bolje da uzmu štap u ruke i odu na vodu u spin ribolov.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana