Ultra light varaličarenje

9 min read

PR / Broj 51 / Lipanj / 2012.

Ne postoji premala riba za uživanje u sportskom ribolovu, već samo prejaki pribor. Odbacite iz glave ideju da baš morate uloviti ručak (iako ćete ga vjerojatno lakše uloviti nego „običnim“ priborom) i pozabavite se ovom ultra lakom i ultra zabavnom tehnikom

Piše: Marin Hlobik

U ribolovnom svijetu svako malo se pojavi neka nova tehnika za kojom polude svi ribolovci. Moram priznati da novotarije posljednjh godina daju nevjerojatno dobre rezultate. Tehnika koja je trenutno uzela maha i pronašla mnogo pobornika među ribolovcima naziva se rock fishing. Osobno mi je ovaj naziv malo čudan, jer se radi o varaličarenju sa ultra malim varalicama i isto tako sa ultra laganom opremom. Iako se je tak nedavno pojavila (kod nas), za ovu tehniku postoji veliki izbor specijaliziranih štapova i rola te sitnog pribora. Nije potrebno naglasiti da su Japanci začetnici ove tehnike i upravo su je oni usavršili do kraja i bacili se u proizvodnju svih mogućih potrepština za ovu tehniku. Osobno mi se od prvoga trenutka ova tehnika veoma svidjela jer nam daje mogućnost da uživamo u ribolovu (i u borbi) sa ribama manjih dimenzija. Jer kao što volim reći, ne postoji premala riba za uživanje u sportskom ribolovu, već samo prejaki pribor. U nastavku teksta ćemo vidjeti što nam je sve potrebno da bi se uspješno pozabavili sa ovom ultra lakom i ultra zabavnom tehnikom.

Oprema za ultra lako varaličarenje

U ovoj tehnici je odabir opreme veoma bitan. Nažalost u Lijepoj našoj nemamo preveliki izbor štapova za ultra lagano varaličarenje. No štap kojeg i osobno koristim u ovoj tehnici mogu svima toplo preporučiti. Radi se o štapu Savagear Troutizimo dužine 215 cm i težine bacanja od 0-7 gr. Štap je veoma krhkog izgleda no ima zavidnu snagu, a cijena mu je više nego pristupačna. Štap se proizvodi i u nešto lakšoj verziji od 0-5 gr težine bacanja i dužine 190 cm, te je na vama da se odlučite za model koji vam više odgovara. Što se role tiče, koristim rolu Okuma Trio 30S. Možda će se nekima ova rola činiti prevelikom za ovu tehniku ali manjom rolom u nekim situacijama ne mogu voditi određene varalice na način kako bi htio. Malom rolom je teško brzo voditi varalicu, a zbog manjeg promjera špule nam je i izbačaj podosta kraći. Naravno svatko preferira svoj način ribolova i odabire pribor prema svom iskustvu, stoga izaberite rolu koja vam najviše odgovara.

Na rolu obavezno namatamo upredenicu zbog njezine neistezljivosti, koja nam omogućava konstantni kontakt sa varalicom i da bolje, i na vrijeme osjetimo griz ribe, što je kod upotrebe klasičnih najlona gotovo nemoguće. Moramo koristiti što tanje upredenice, od 0,08 mm do 0,12mm. Od proizvođača bih preporučio Spiderwire Ultracast, Stren Ultra Braid ili specijalizirani narančasti Sunline Rock Fish PE od 6 lb. Naravno, koristeći upredenicu moramo koristiti komad fluorokarbonskog predveza dužine minimalno 2 m, debljine 0,14 mm do 0, 20 mm. Predvez nam je potreban iz dva razloga. Prvi razlog je njegova nevidljivost, što je dodatan plus kod opreznih riba poput ušate ili brancina. Drugi razlog zbog kojeg koristimo fluorokarbonski predvez je taj što je upredenica, kako smo rekli neistezljiva i predvez nam koliko toliko amortizira cijeli sistem. Na predvez vežemo malu kopčicu na koju ćemo kasnije stavljati varalice ili varalice vežemo direktno na predvez koji se onda svakom promjenom skraćuje zbog prevezivanja. To bi bilo to što se tiče opreme za ultra lagano varaličarenje, prijeđimo sada na nama ribolovcima najdraži dio pribora kada je varaličarenje u pitanju a to su varalice.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Vobleri

Vobleri su mnogim varaličarima najdraži tip varalice. Zbilja je jedinstven osjećaj prevariti ribu na komad drveta ili plastike. U ovom ribolovu koristimo najmanje modele dužine od 3-6 cm. Najčešće koristimo plitkoroneće i suspend modele, a rjeđe tonuće modele ili dubokoronce. Na tržištu danas postoji zbilja veliki broj proizvođača koji izrađuju razne modele varalica. Svi mi ribolovci imamo svoje favorite pa ću nabrojati neke modele koje najčešće koristim. Rapala Countdown u dužini 3 ili 5 cm, ova varalica je tonuća i možemo je zbilja brzo voditi što je odlično za ribe poput maloga gofa i ušate. Proizvodi se u raznim dekorima ali osobno koristim samo boju S. Rapala X-Rap u dužini od 4 ili 6 cm je plutajuća plitkoroneća varalica sa sitnom vibrom (u stvari suspend ali je more zbog soli gušće pa X-Rap pliva). Na ovu sam varalicu ulovio gotovo sve vrste riba koje žive u priobalju. Zanimljivo je da zadnja trokuka ove varalice ima čuperak od bijelih i srebrnih lameta koji je ribama veoma zanimljiv. Yo-zuri Pinn`s Minnow dužine 5 cm u dekoru WS je varalica kojoj niti jedna riba u moru ne može odoljeti. Za kraj sam ostavio pravi mali dragulj, vobler Maria Blues code dužine 4 cm. Radi se o varalici bez kljuna (Lipless), tonučoj koju možemo voditi kako želimo i u kojem god pojasu mora želimo. O nama ovisi da li će ova varalica biti lovna, a moram priznati da sam se nalovio ribe na ovu varalicu čak i u situacijama kada niti jedan drugi provjereni model nije davao rezultate.

Silikonci

Silikonci su varalice koje daju odlične rezultate u svim uvjetima. Riba jednostavno ne može odoljeti ovim varalicama, pogotovo modelima koji imaju razno razne mirise i soli u sebi. Silikonce najčešće koristimo na udicama sa olovnom glavom težine 2 do 5 grama. Postoje mnogi proizvođaći ovih silikonskih delicija za ribe ali postoji nekoliko modela sa kojima več godinama lovim. Profi blinker Atractor je mali shad (ribolika vaalica) koji se radi u više dimenzija, no oni od 2 do 5 cm su nama najzanimljiviji za ultra lagano varaličarenje. Dobra stvar kod ovog proizvođača je ta da za određenu dimenziju varalice koja je označena slovima (A, B, C, D itd…) proizvodi i odgovarajuče udice sa olovnim glavama. Ove su varalice itekako lovne i savakako ih vrijedi nabaviti. Spomenu bih još i malene Relax Kopyto silikonce od 3 cm kojima sam se uvijek lijepo nalovio šaruna, ušata i pokojeg brancina. Zaboravio sam napomenuti da je bolje odabrati silikonce u prirodnim dekorima za more zbog bistrine vode. Nedavno sam prvi puta lovio sa malenim silikoncima koje proizvodi Japanska firma Maria, oni su fantastično meki i lovni samo ih nakon ribolova vratite u originalno pakiranje jer se u dodiru sa ostalim silikonom jednostavno – rastope. Za kraj sam ostavio dva zbilja lovna silikonca koji me nisu nikada iznevjerili. Oba modela proizvodi firma Lunker City, a radi se o modelima Slug go i Finn’s . Ove varalice montirane na udicama sa olovnom glavom težine 3-5 grama love sve što pliva u moru. Najbolje ih je voditi jigajući to jest nakon zabačaja pustiti varalicu da potone te trzajevima štapom prema gore raditi amplitude. Riba u tom slučaju napada varalicu u propadanju ali i u podizanju. Zbilja veoma efikasno.

Berkley Gulp

Morao sam ovom čudu od varalice dati posebno mjesto, jer ovi silikonci su zbilja nešto posebno. Radi se o silikoncima koji veoma realistično imitiraju razne crve, kozice, račiće, lignje, ribice i slično. No ti silikonci ne samo da izgledaju poput prirodnog plijena raznih riba več tako i mirišu. I ne samo to nego im je i silikon drugačiji i pun je nekakvih enzima na koje riba doslovno poludi. Razne ribice čak i one koje nisu predatori poput glavoča, špara, fratra, pa čak i salpe napadaju ovaj mamac i otkidaju tojest odgrizaju komadiće dok se ne polakome i cijelu varalicu progutaju.

I u ovom je slučaju Gulp fantastičan jer je lako probavljiv ribama, a isto tako je i biorazgradiv što je odlično sa ekološke strane. Uglavnom koristim imitaciju Sandworm no zbog dužine je malo skratim tako da na udicu motiram komadić od otprilike 3 cm dužine. Silikonac možemo montirati na malu udicu sa olovnom glavom no puno bolje mi se pokazalo koristiti takozvani split shot rig. Veoma je jednostavno, na kraj predveza vežemo jednu udicu sa okom veličine 6-4 i oko 30-ak cm od udice stisnemo jedno olovce težine od 2 do 5 grama. Na udicu montiramo silikonac i ribolov može početi. Mamac je najbolje puštati do dna i tada jigati ali morate biti spremni u svakom trenutku na griz jer ribe poput šaruna i ušata ovaj mamac napadaju izrazito silovito u propadanju.

Gdje, kada i što?

Ultra lagano varaličarenje je tehnika koju možemo primjeniti svugdje, na svakakvom terenu. Možemo loviti u lukama, na stjenjacima, pješćanim plažama i gdje god poželimo. Bitno je samo da mjesto na kojem želimo loviti nije dublje od 5-6 metara radi bolje prezentacije varalica. Loviti možemo preko cijelog dana i noći. U zoru i sumrak imamo najbolje rezultate i možemo loviti svim vrstama varalica. Noćni ribolov je isto tako produktivan no moramo tražiti mjesata sa nekakvom rasvjetom jer se pod svjetlom skupljaju malene ribice i ostali sitni organizmi te isto tako i predatori. Dnevni ribolov nije toliko produktivan i možemo koristiti samo silikonce ukoliko želimo imati nekakve rezultate. Gulp mamci su ovdje u velikoj prednosti. Zanimljivost ove tehnike je ta da lovimo sve što se kreće u priobalju, baš sve. Najčešće čemo uloviti ušate, šarune, gofiće male lice, paukove, glavoče, lepe, knezove i čak ribe koje nisu deklarirani predatori poput špara, šarga, salpe i slično.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnika i taktika

U biti je veoma jednostavno, kada dođem na odabranu poziciju u zoru, sumrak ili noću prvo bacam plitkoroneće voblere i brzo ih povlačim da vidim koja će riba pratiti varalicu i tada odlučujem što koristiti. Ukoliko dođem danju na ribolov, uvijek započinjem sa silikoncima ili Gulp varalicama. Nekog pravila nema, morate ekperimentirati i otkriti što vam daje najbolje rezultate u određenoj situaciji. Ribolov sa lakom opremom je pravi užitak, pa čak i ako ulovimo majušnog glavoča. No nekada nas ribe znaju iznenaditi, i na ovu opremu zakačimo zbilja veliku ribu poput krupnijeg brancina ili palamide, tu dolazi na test naša spretnost i znaje. U svakom slučaju želim da se ponunkani ovim tekstom okušate u ultralaganom varaličarenju na moru, jer garantiram vam da ćete se ludo zabaviti.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana