PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

Sitni mamci bolje šire atrakciju i uglavnom su uspješniji od mamaca većeg promjera u ovo doba godine. No kako se mi ipak bavimo ribolovom (a ribolov nije znanost poput fizike) to ne mora biti pravilo te se ponekad zna dogoditi da mamci većeg promjera rade puno bolje…

Piše: Mihovil Vudrag

Kako se godina bliži kraju ulazimo u sve hladnije razdoblje i temperatura vode je niža, a samim time se bioprodukcija u vodi smanjila. Zbog svih tih uvjeta vode su puno bistrije nego u ostalim mjesecima, a pri tome su još i hladne što iziskuje drugačiji pristup ribolovu i mamcima. Tamo gdje ste u toplijim mjesecima bacali hrpe boila i puno partikla sad će te imati izvrsne rezultate tek sa šakom prihrane ili bez nje.

Mamci i prihrana

U ovo doba godine nije važno da baciti veliku količinu mamaca. Već da oni budu kvalitetni što naravno ne mora značiti da nužno moraju biti i skupi. Najviše se orijentiram samo na prihranjivanje boilama i peletama te sjemenke držim postrani ili ih jako malo i rijetko koristim. Sad je prilika da ulovite najdeblju ribu u sezoni pa prema tome treba koncipirati i ribolov.

Ubrzo dolazi zima i ribe koriste zadnjih mjesec dana za skupljanje posljednjih zimskih zaliha prije nego što nastupi stanje zimske hibernacije i većina se naših jezera se zamrzne. Upravo prema tim potrebama i temperaturi vode trebate raditi svoje mamce.

Mamci bi trebali biti uglavnom manjeg promjera tako da možete s manjom količinom pokriti više terena. Takvi mamci bolje šire atrakciju i uglavnom su uspješniji od mamaca većeg promjera u ovo doba godine. No kako se mi ipak bavimo ribolovom (a ribolov nije znanost poput fizike) to ne mora biti pravilo te se ponekad zna dogoditi da mamci većeg promjera rade puno bolje od onih sitnijih, a to najčešće povezujem sa vrstom hrane s kojom se šaran hrani u prirodi. Ako u vodi imate obilje rakova siguran sam da će te sa krupnijim mamcima imati više uspjeha, jer su oni svojim veličinom sličniji prirodnoj hrani.

Pri korištenju pelete vodite računa o tome kojom se brzinom otapaju i koliko ih trebate baciti za dobar ribolov. Neke pelete koje se dobro otapaju u toplijim mjesecima u hladnoj vodu se vrlo slabo tope pa se znaju zadržati u svom prvotnom obliku i više od 24h što najviše ovisi o količini masti i ulja u njima. Pošto se riba u hladnijoj vodi na većini voda slabo hrani nije baš preporučljivo bacati cijele mamce koje ona s lakoćom može naći pojesti par komada i otići s našeg hranilišta. Bitno je ribu zainteresirati za hranjenje, a da joj pritom ne ponudimo ništa konkretno za pojesti osim naših mamaca na udici. Zato je odlično koristiti više vrsta pelete koje se dobro otapaju u različitim vremenskim razmacima. Tako ćemo imati konstantno neko zbivanje na hranilištu i svježu atrakciju.

Boile kako sam napisao ne treba bacati u velikim količinama, a one koje se bace neka budu zdrobljene na više dijelova, jedan dio smrvljen u Kordinoj „Krushi“ a najmanji dio neka bude cijelih mamaca. Naravno ove omjere možete korigirati prema količini bijele ribe u jezeru i šarana općenito.

Kako riba slabije „uzima“, a uvjeti u vodi su drugačiji nego u toplijem djelu godine tako trebate i izraditi svoje boile. Najvažnije je da šaran lako probavi boilu bez puno gubljenja energije u što kraćem roku, a pritom apsorbira maksimum hranjivih sastojaka iz nje. Takve mikseve poželjno je bazirati na predigest brašnima i topljivim mliječnim komponentama (npr. kazeinatima). Pri upotrebi kazeinata morate paziti na njihovo doziranje, jer su vrlo lake komponente i moglo bi vam se dogoditi da boile budu plivajuće ako ste ga previše stavili u odnosu na ostale komponente u mixu. U mix za hladnu vodu dodajem chilli u prahu i češnjak koji dodatno povećavaju probavljivost i atrakciju boile. Češnjak mi je jedan od najdražih zimskih atraktora i dodajem ga u veliki broj svojih mixeva na način da par režnjeva svježeg češnjaka iscijedim direktno u jaja pri izradi boila, a onda ga još u nekim slučajevima dodam i izvana. Također možete ga dodavati u obliku eteričnog ulja, ali morate biti vrlo oprezni. S njim se može vrlo lako pretjerati i preporučio bi vam da ga maksimalno stavljate koliko je preporučio proizvođač. Ovakvi „mliječni“ mixevi nisu baš pogodni za toplije doba godine, jer su vrlo kvarljivi, ali za zimsko razdoblje su pravi pogodak.

Što se tiče mirisa preporučio bih svakako oštre i reske voćne mirise, koji su se odlično pokazali u hladnoj vodi kao npr. Nutrabaits „Pinnaple“ i „Plum“. Kako riba često provodi vrijeme u slojevima vode iznad dna poželjno je koristiti kombinacije mirisa na različitim bazama kao npr. alkohola i estera te alkohola i ulja. Ulje mnogi izbjegavaju stavljati zbog grušanja, no naši mirisi su na bazi rafiniranog ulja te se ne zgrušavaju na temperaturama na kojima lovimo i svojim otpuštanjem daju odličan signal ribi u „među sloju“ vode da se na dnu nalaze naši mamci.

Preporučio bi da mirise stavljate izvana na boile, jer tako puno brže djeluju i mijenjaju ph vode oko mamca što šaranu olakšava njihovo brže lokaliziranje i pronalaženje.

Predvezi

Predveze slažem uglavnom kao i u toplijem djelu godine, samo što sad puno više koristim fluorocarbon i udice ravnog vrha. Udica ravnog vrha ne drži ribu tako dobro kao udica zavijenog vrha, ali definitivno daje veći broj grizeva, jer se uz pravilnu prezentaciju mnogo lakše zabode u šaranova usta. Udicu Gamakatsu „Specialist“ hook koju koristim u toplijem djelu godine zamijenio sam „long shank“ udicom iste firme.

Uglavnom ih vežem na upredenice sa krutim omotačem tako da udicu prezentiram pomoću shrink tube i pomičnog čvora na kraju kroz kojeg stavljam boilu kad lovim sa single mamcem. Rijetko tko koristi ovaj „pomični“ čvor za prezentaciju boile iako je stvarno odlična stvar. Kod takve prezentacije boila uvijek savršeno visi na dlaci u odnosu na udicu. Ovaj čvor je usto i vrlo praktičan pošto ne morate koristiti iglu i stavljati stoper, a samim time kraće traje stavljanje boile na udicu. Neki sumnjaju u taj čvor pošto on drži boilu samo izvana i boje se da prilikom zabacivanja boila ne ispadne. Kad se taj čvor stegne on se lagano zareže u boilu tako da se to ne može dogoditi, ali da bi bili 100% sigurno možete manju količinu boila kuhati tako da prije kuhanja oko njih svežete obični konac koji kad se skine nakon kuhanja ostavi trag na površini boile. U taj kanal onda lijepo paše dlaka na predvezu i sprečava bilo kakvu mogućnost ispadanja boile.

Druga prezentacija je tzv. blowback rig odnosno prezentacija long shank udice sa metalnim prstenčićem. Ovo mi je najdraža prezentacija za snowman prezentaciju i odlično drži ribu. Jedina zamjerka je što ponekad udica zna ribu „prošiti“ tako da je jako teško izvući udicu. U ovakvim situacijama ljudi griješe nastojeći isčupati udicu silom i onda dolazi do velikih oštećenja šaranovih usta. Kad se to dogodi udicu jednostavno prerežem malim klještima i lagano je izvučem kroz kožu izvana ostavljajući šarani samo malu rupicu umjesto razderotine. Osim long shank udice koristim i svoju omiljenu „Super hook“ udicu u veličinama 6 i 8 koju vežem na florocarbonske predveze.

Postavljanje štapova

Uz mamce i prezentaciju morate obratiti pozornost i na indikaciju griza u ovakvim uvjetima. Kutevi na najlonima moraju biti što manji kako bi imali bolju indikaciju griza. Obratite pozornost pod kojim kutem vam najlon ide na hranilište u odnosu na vrhove štapova i ulazi u vodu. Upravo zbog ovakvih stvari koristim isključivo stickove, jer tako svaki štap mogu postaviti posebno i u smjeru gdje je zabačen što sa rod-podom nije slučaj. Najlon neka vam bude što je moguće opušteniji, jer tako ga riba manje osjeti u vodu bočnom prugom jer on proizvodi manje vibracija. Također bi savjetovao korištenje hangera sa što manjim otežanjem koji vam omogućuju bolju indikaciju griza i manju napetost najlona. Nemojte očekivati klasične grizeve i kontrirajte već na najmanje podizanje odnosno spuštanje hangera.

Oprema

Iako je nama šaranašima ribolov najvažniji nikako ne smijemo zaboraviti na svoje zdravlje i komfor u ribolovu. Iako su dani još relativno topli temperatura se noću drastično spušta tako da debele zimske vreće, odjeća i obuća trebaju biti dio obavezne ribolovne opreme.

Bledsko jezero – bistro, hladno i prepuno šarana

Pravi primjer za ovakav ribolov je Bledsko jezero u Sloveniji. Prekrasno jezero glacijalnog postanka, sa otočićem i crkvicom na sredini, okruženo planinama savršeno je za zimski ribolov šarana. Bistroća i prozirnost vode omogućit će vam nezaboravne šaranske drilove kakvih će te se dugo sjećati. Prosjek šarana u Bledu je jako velik, ribe su izuzetno borbene zbog hladne vode tj. obilja kisika u njoj i dubine.

Bled obiluje šaranima izuzetnih dimenzija i odskače prosjekom ulovljene ribe od ostalih voda. Kako je voda tu tokom cijele godine bitno hladnija nego na ostalim jezerima drastično smanjenje temperature ne utječe toliko na ribolov i zbog toga je odlična destinacija za ribolov šarana u hladnijem dijelu sezone.

Svake godine u ovo doba prijatelji iz „Carp systema“ i ja odlazimo u ribolov na Bled. Iako je Bledsko jezero poprilično veliko, točnije oko 150 ha, ribiči su se koncentrirali na samo par pozicija tako da je vrlo velika površina Bleda, još relativno „neistražena“.

Pošto nas je bili petero podijelili smo se u dvije ekipe tako da smo Bojan i ja odlučili loviti na kraju kupališta uz šumu, a Željko, Gašper i Boban su se odlučili za često posječenu ribolovnu poziciju lijevo od ispusta vode iz jezera i ribolov na nekih 90 m od obale.

Odlučili smo se za poziciju na kupalištu zbog toga što ima više izbora za formiranje hranilišta nego na ostalim pozicijama. S desne strane počinje šuma i vrlo velik dio je nepristupačan sa strmom obalom i granjem iznad vode gdje smo formirali svoje prvo hranilište na 7 m dubine, a drugo smo postavili ravno ispred sebe na 50 m od obale gdje je bila „stepenica“ i dubina od 15 m.

Kako je prijelaz dubine bio dosta strm sa krupnim kamenjem i blokovima od bova s lijeve strane koristili smo dosta robusne sisteme. Lovili smo sa „Specialist“ i „Super“ hook udicama, mekanim predvezima od Kryston „Quicksilvera“ 25 lb, leadcore-om i safety bolt sistemom s odrezanim jezičkom i potkovom od 120 g. Čim bi se riba ubola oslobodila bi se olova tako da bi se s dubine od 15 m vrlo brzo digla na površinu čime smo 100% smanjili pucanje najlona i predveza u oštrom kamenju.

Pošto je na Bledu dozvoljeno razvlačenje sistema tu smo pogodnost i iskoristili te smo razvlačili svoje sisteme i oko njih bacili par šaka peleta te šaku drobljenih i cijelih boila. Riba je slabije radila što smo i očekivali u odnosu na vremenske uvijete no Bled je ipak opravdao svoju reputaciju destinacije za lov kapitalnih šarana. Željko, Gašper i Boban su ulovili više riba od nas s prosječno većom kilažom i samo jednom ribom ispod 15 kg. Ulovili su dvije ribe između 19 i 20 kg, a najveću ribu je ulovio Željko zadnji dan pred polazak od 21.350 kg.

Meni i Bojanu nije tako dobro išlo no ipak smo bili zadovoljni. Ulovili smo par riba oko 10 kg, ljuskaša od 13.5 i jednog golaća od 17 kg.

Bledom gospodari „Ribiška družina Bled“ koja uz jezero Bled gospodari i djelom Save Bohinjke. Informacije za ribolov na Bled možete dobiti na njihovoj internet stranici www.ribiska-druzina-bled.si . Informacije o kupnji dozvola i trenutnoj situaciji na vodi možete dobiti od gospodina Tadeja Ambrožića odnosno pozivom na broj 00386 41 731 935.

Želim vam bistro na nadolazećoj zimskoj sezoni i vidimo se negdje na vodi.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana