PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

Piše: Marko Petrušić

Sezona mušičarenja je pri kraju, lipljan se još lovi ali sezona pastrva je završila iako sew na nekim vodama kalifornijska može loviti cijelu zimu. No većini nas mušičara dolazi pravo vrijeme za reviziju mušičarskog prsluka te popunjavanje sitnicama na i u prsluku bez kojih se složit ćete se, ne može ugodno loviti. Pravo pitanje je što nam sve treba i kako bi u stvari pravi prsluk trebao izgledati. Neki prsluk već imaju i zadovoljni su sa njim, a neki će svoje prsluke poželjeti zamijeniti novima. Svi mi koji duže lovimo imamo već neko iskustvo te znamo što nam sve treba u prsluku i na njemu. Ovaj tekst je namijenjen novim članovima ovog prekrasnog športa, te im njime želim pomoći kako bi im boravak u ribolovu bio što opušteniji te da pri ruci imaju sve što im zatreba.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju kod kupnje prsluka su džepovi. Prsluci mogu imati od deset pa sve do dvadeset i pet džepova, obratite pažnju na njihovu veličinu, u njih mora stati sav sitni pribor i kutije sa muhama. Neki skuplji prsluci imaju vodootporne džepove što će svakako dobro doći ako u njih želite smjestiti svoj foto aparat ili mobitel. Ako nemaju takve džepove svakako obratite pažnju da džepovi imaju rupice na dnu kroz koje će izaći voda koja je u njih dospjela predubokim gacanjem. Svaki pravi prsluk mora imati i veliki džep na leđima on će vam jako dobro poslužiti za nošenje kabanice, dodatne majice, nekog sendviča, boce sa vodom itd. Kod kupnje obratite pažnju na veličinu koja mora biti komotna da biste prsluk u hladnijim danima mogli obući i preko debele veste ili jakne. Još jedna važna stavka je materijal od kojeg je prsluk napravljen.

Najlon ili poliester je jako dobar jer su prsluci jako čvrsti, lagani, a ako se smoče jako brzo se suše. Jako važna stavka prsluka je njegova boja koja mora biti zelenkasta, bež ili smeđa i uglavnom što sličnija bojama prirode u kojoj se nalazite, a ne kričava da vas riba spazi već kad izađete iz automobila. Svaki mušičarski prsluk ima na poklopcu lijevog gornjeg džepa držače za mušice koji su izrađeni od sintetičkog materijala nešto kao vunica u koju zataknete već korištenu mušicu kako bi se osušila prije vračanja u kutiju ili jednostavno izaberete nekoliko lovnih mušica za teren na kojem mislite loviti kako bi vam bile što pristupačnije da ne morate stalno vaditi i otvarati kutije.

Postoji još praktičniji proizvod firme C&F u koji se umetnu mušice u utore urezane u tvrdoj spužvi. Kada kupujete prsluk obratite pažnju da na sebi ima ušivene metalne ili plastične alke po par komada naprijed i jednu na leđima. Ta alka na leđima će vam koristiti tako što ćete na nju zakvačiti podmetač odnosno jedan vrlo koristan dodatak, a to je spojnica između alke i podmetača načinjena od dva vrlo jaka magneta koji ćete jednim energičnim potezom otkvačiti i nakon što ste završili sa korištenjem podmetača vrlo jednostavno spojiti tako što će te ta dva magneta samo primaknuti jedan k drugome i oni će se spojiti.

Neke firme kao što je Hardy imaju na prsluku ugrađene retraktore iz kojih se s lakoćom izvlači špagica na čijem je kraju metalna alka. Retraktor čim špagicu pustite povuče špagicu (sistem s oprugom)i vrati alkicu skroz do prsluka. Za te alkice možete zakvačiti grickalicu, mala pean kliješta, škarice itd. Grickalica je u mušičarenju neophodan alat pogotovo ako je specijalizirana za ribolov jer onda na sebi ima i iglu te alat za otkačivanje udica. Igla će vam dobro poslužiti za bušenje laka na ušicama udice ili za otpetljavanje čvorova na tankom predvezu.

Takve retraktore možete kupiti i posebno, a naći ćete ih u svakoj malo ozbiljnijoj trgovini ribolovnog pribora. Na prsluk možete zakvačiti još dosta sitnica kako bi vam bile pri ruci, a to su držač za gel kojim ćete premazati vašu suhu mušicu da bi bolje plivala, pripazite pri kupnji gela jer postoji i gel za brže tonjenje mušica ili sredstvo za čišćenje žnore. Te gelove je isto dobro imati ali ih nećete tako često koristiti pa vam mogu stajati u nekom od brojnih džepova u prsluku. Sljedeća stvar je pegla za predvez, to je jednostavan alat koji se sastoji od dva kožna dijela kroz koji ćete provući svoj predvez i tako izravnati kolutove koji su se napravili od stajanja. Postoji i jedna slična vrlo praktična stvar načinjena od posebne vrste gljive, a služi za sušenje mokrih mušica. Naime jednostavno između dva dijela stavite mokru mušicu i stisnete, a gljiva će popiti svu vodu s vaše mušice. Naravno u trgovinama postoji i prašak koji služi za sušenje suhih muha ali je dosta ne praktičan jer morate stalno iz džepa vaditi bočicu, stavljati mušicu u nju i protresti kako bi prašak popio vodu. Na prsluk još možete zakvačiti nosač za špulice sa predvezima na kojem će vam stajati predvezi raznih promjera, a oni mogu stajati i u prednjim mrežastim džepovima ako ih prsluk ima. Eto nadam se da sam vam pomogao pri kupovini prvog ili novog mušičarskog prsluka i opremanju istog.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana