Taktika je presudila

5 min read

PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

Otišao sam u ribolov sa aktualnim Svjetskim prvakom Ivicom Boninom Hasanom koji je loveći ove godine u Noirtu u Francuskoj osvojio titulu pojediničnog Svjetskog prvaka u ribolovu udicom na plovak za osobe s invaliditetom i saznao kako se i što tamo lovilo

Piše: Ivo Begović

Ivica prvo ti želim čestitati na pobjedi. Pojedinačna titula ogroman je uspjeh za tebe, a i za hrvatski sportski ribolov.

-Hvala na čestitkama, želim istaknuti i da je ekipa sa kojom sam lovio u sastavu: Željko Kljajić, Zlatko Poparić i Nikola Geček uz pomoć trenera Željka Gečeka i kapetana Matije Panić osvojila treće mjesto. Mnogo su nam pomogli i Kristijan Kosmačin te naš dobar prijatelj talijan Giovani Villa koji su cijelo vrijeme prvenstva bili s nama. Prvo mjesto ekipno pobjeglo nam je za samo tri boda i svi u reprezentaciji smo na kraju zaključili da se i to moglo postići no naravno jako smo zadovoljni ovakvim uspjehom.

Možeš li nam ukratko ispričati kako se lovilo u Francuskoj te što je presudilo.

-Rijeka Niortese ima vrlo spori tok tako da se na prolaz može loviti sa plovkom od pola do jednog grama dok se potpuno može štopati sa npr. listom ili bačvicom od tri do četiri grama.
Rijeka je bistra dubine oko dva metra i puna trave i lopoča. Na nekim je mjestima toliko obraštena da se uopće nije moglo loviti pa su domaćini nekoliko boksova napravili čak i dužih i od 25 m kako bi se natjecatelj mogao smjestiti.
Već na treningu smo zaključili da postoje dvije osnovne taktike ribolova. Prva je bila čekanje krupne ribe na dnu, a bilo je tu velikih deverika (i do dvije kile) linjaka po kilu i pol i velikih grgeča, dok je druga taktika bio ribolov sitnije žutooke i kedera iznad dna.
Za koju si se taktiku ti odlučio?

-Meni je tokom oba dana natjecanja pomagao Kristijan Kosmačin koji je pratio sektor. Bili smo spremni na oba ribolova, a on mi je mnogo pomogao da ne moram misliti o tome što rade drugi natjecatelji u sektoru. Na kraju se ispostavilo da na mjestima koje sam izvukao nije bilo krupne ribe pa sam oba dana lovio žutooku štekom na izbacivanje. Taj ribolov je vrlo zahtiujevan jer cijelo vrijeme ribolova treba biti izuzetno koncentriran. Lovi se tako da se svaki ili svaki drugi prolaz preko plovka praćne pet do šest crvi. Cijeli se sistem izbaci preko dužine šteke i plovak se prati u laganom prolazu. Koristili smo plovke oblika bačvice nosivosti od jedan gram. Izuzetno je važno bilo imati pravilno složen sistem. Naime ako crv na udici nije propadao i putovao prirodno kao i ostali crvi koje sam pračkao griza nije bilo. Zbog toga smo složili sisteme od vrlo dugog logaritma sa mnogo sitnih kuglica. Logaritam je bio dug od 60 do 80 cm. Na kraju je bila udica broj 18 na kraćem predvezu vezana na najlon 0.08. Žutooke su grizle isključivo na jednog žutog crva. Još na treningu smo uočili da se na praćkanje riba diže iznad dna i iznad trave. Bilo je vrlo važno cijelo vrijeme ribolova biti maksimakno koncentriran te štopanjem i puštanjem sistema izazvati ribu na griz. Grizevi su bili izuzetno pipkavi. Plovak je često samo zatitrao ili bi se antena spustila tek koji milimetar i ako nisam zategnuo crv bi bio stisnut te ga je trebalo promijeniti. Tu mi je također mnogo pomogao Kristijan opominjući ma da ne gubim koncentraciju gledajući kako netko oko mene izvlači krupnu ribu.
Znači pobjedio si loveći sitnu ribu?

-Većinu ulova su činile žutooke od od 5 do 25 deka sa nešto ulovljenih kedera. Prosjek ulovljene ribe je bio tek nešto veći od pet dekagrama. Želim spomenuti da sam svjetski prvak postao sa osvojena dva druga sektorska mjesta, a oba dana sam lovio u unutarnjim sektorima. Prvi dan sam bio drugi sa 2450 g, a drugi dan sam drugo mjesto osvojio sa 2850 grama ribe. Iako su pobjedu u sektorima odnosili ulovi krupnih riba na ovom Svjetskom prvenstvu se pokazalo da se kockanje ne isplati jer su svi prvaci iz prvog dana drugi dan napravili lošiji rezultat tražeći krupne ribe.

Ivica Bonino Hasan je rođen 1971 godine u Varaždinu. Natječe se u prvoj hrvatskoj ligi seniora za ekipu Varaždin – Interland i sa njom je ove godine osvojio prvo mjesto ekipno.

Svjetski prvak na Svjetskom prvenstu za osobe s invaliditetom postaio je osvojivši dva druga sektorska mjesta u kolovozu ove godine loveći na rijeci Noirtese u Noirtu Francuska. Na istom prvenstvu je sa ekipom u sastavu Željko Kljajić, Zlatko Poparić i Nikola Geček osvojio treće mjesto ekipno. Trener reprezentacije je bio Željko Geček , a kapetan Matija Panić.

Dopšina graba

Mjesto na koje me Ivica doveo kako bi snimili jedan trening nalazi se na međimurskoj strani rijeke Drave. Radi se o mrtvici koja je kanalom spojena sa rijekom Dravom, a riba iz Drave se zimi povlači ovdje zbog neznatno toplije vode izvan glavnog toka. Dopšina graba nalazi se neposredno sa lijeve strane Dravskog mosta koji od grada Varaždina prelazi Dravu kod sela Kuršanec na Međimurskoj strani. Vodom gospodari Zajednica ŠRU međimurske županije, a dnevna dozvola košta 60 kn. Za ovu zimu je uveden režim da se kući smije odnijeti samo dvije kile ribe, a ribolov je dozvoljen samo direktašem. Ivica je ovo mjesto izabrao za trening jer već od kasne jeseni u riijeci Dravi i kanalima ima vrlo malo ribe. Riba se uglavnom povuče u zimovnike u jezeru ili u ovakve rukavce poput Dopšine grabe. Tu se uglavnom love nosaći, žutooke, deverike te je voda idealna za trening tokom zimskih mjeseci.

Bonino je za kratko vrijeme dok smo razgovarali ulovio blizu dvije kile sitne ribe prezentirajući mi tehniku ribolova sa praćkanjem crvi koja ga je dovela do titule svjetskog prvaka. Jedina razlika je što je sam tok vode u Dopšinoj grabi gotovo nikakav pa je podizanje i spuštanje mamca u toku ribolova trebalo napraviti polaganim podizanjem šteke kako bi se postiglo što prirodnije ponašanje crva na udici.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana