68. SVJETSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : SINIŠA SLAVINIĆ, FACEBOOK

Srbija i Hrvat na krovu svijeta

BILJE (5. – 11. 9. 2022.) – Reprezentacija Srbije ekipno i reprezentativac Hrvatske Mihael Pongrac u pojedinačnom poretku novi su svjetski prvaci u lovu ribe udicom na plovak koje je od 5. do 11. rujna održano u Bilju. Domaćin ovogodišnjeg, već 68. svjetslog prvenstva u plovkaroškom ribolovu za seniore bio je hrvatski nacionalni ribolovni savez, a natjecanja su održana na staroj Dravi Bilje, gdje su bila tri sektora (A, B i C) i na topoljskom Dunavcu, gdje su bila dva sektora (D i E). Na žalost na odlično uređenoj stazi stare Drave u Bilju nisu mogli biti postavljeni svi sektori zbog iznimno niskog vodostaja, koji je nastao zbog suše protklih mjeseci. No, ni to nije umanjilo kvalitetu ovog prvenstva koje je okupilo 33 reprezentacije. Riba je veoma dobro radila i lijepo se je moglo napecati na obje vode. Na staroj Dravi u Bilju se uglavnom lovilo direktašima i štekama, a na topoljskom dunavcu i match odnosno bolognese tehnikom. Od vrsta riba, na staroj Dravi uglavnom se lovila uklija, krupatica i poneka babuška, a na topoljskom dunavcu prvenstveno patuljan. Ulovi su se kretali do sedam-osam kilograma ribe za četiri sata natjecanja.

Reprezentacija Srbije krenula je furiozno. Prvog dana natjecanja sa tri prva mjesta i dva druga u podsektorima njihovi reprezentativci uvjerljivo su s 9 bodova poveli, ispred Talijana (14 bodova) i Čeha (19). Francuzi su bili četvrti sa 20 bodova, a odmah do njih sa 20,5 bodova bila je hrvatska reprezentacija. Hrvatski reprezentativci odlično su odlovili prvi dan, iskoristivši dobro domaći teren. Svjetski prvak iz 2019. Alan Perko bio je peti u svom podsektoru sa 4665 grama ulova, isto kao i Domagoj Ceković u svom, koji je ulovio 7940 grama ribe. Mario Pejaković je donio reprezentaciji odlična 3,5 boda sa 4175 grama ulova u A sektoru, a Željko Raženj je bio šesti sa 6345 grama. Mladi Mihael Pongrac, na topoljskom dunavcu osvojio je u svom podsekotru prvo mjesto sa 10160 grama ribe, najavivši borbu za sam vrh na svjetskom prvenstvu, zajedno s još tri Srbina koji su bili prvi u svojim podsektorima. Reprezentacija Hrvatske ušla je u drugi dan natjecanja s velikim očekivanjima. Svjetska medalja smješila se, valjda kao nikad do sada.

Drugog dana nadmetanja reprezentacija Srbije ponovo je pokazala da joj obje staze u Hrvatskoj odlično odgovaraju za ribolov kakav im itekako leži. Njihovi reprezentativci osvojili su u svojim podsektorima dva treća, te po jedno drugo i deseto mjesto, a jedan od natjecatelja podijelio je četvrto i peto mjesto. Za pola boda od njih su bili bolji samo Mađari koji su osvojili prvo mjesto drugog dana natjecanja. Treći su bili Englezi, ali to im nije pomoglo da se u konačnici domognu postolja. Na žalost hrvatska reprezentacija je ispustila iz šaka povijesnu priliku i osvojila je drugog dana tek šesnaesto mjesto. U crveno-bijelo-plavim redovima zablistao je Alan Perko s prvim mjestom u svom podsektoru, Domagoj Ceković je bio osmi, Mario Pejaković trinaesti, Željko Raženj petnaesti, a Mihael Pongrac drugi. Mihael je ponovo lovio na topoljskom dunavcu i iskoristio je povijesnu priliku. S prvim i drugim podsektorskim plasmanom i ukupno ulovljenih 19345 grama ribe osvojio je naslov svjetskog prvaka za 2022. Bravo Mihael!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Borba za naslov pojedinačnog svjetskog prvaka bila je neizvjesna do samog kraja. Uz našeg Pongraca još troje natjecatelja imalo je ukupno 3 boda, pa je za naslov odlučivala ukupna kilaža ulova. Mihael je ukupno ulovio 19345 grama ribe, što je bilo najviše i dovoljno za osvajanje svjetskog naslova. Drugo mjesto na svijetu osvojio je Slovenac Mitja Kmetec s 3 boda (15595 grama), a treće Mađar Balazs Csorga (3 boda / 15065). Četvrto mjesto osvojio je Englez James Dent s 3 boda (13770), a peto Srbin Nikola Marković s 4 boda (15470).

Poslije naslova svjetskog seniorskog prvaka 2019. Alana Perka, Mihael Pongrac je drugi Međimurac (ŠRD Klen Sveta Marija) koji se popeo na svjetski ribolovni tron. Pa ljudi je li to moguće? Što bi rekao Mladen Delić legenda sportskog novinarstva.

U ukupnom poretku nacija naslov svjetskih prvaka po prvi put u povijesti osvojila je reprezentacija Srbije s 31,5 bodova, dok je drugo mjesto osvojila Italija (42), a treće Češka (47). Hrvatska se je na kraju morala zadovoljiti s osmim mjestom na svijetu (59,5 bodova). U drugim okolnostima moglo bi se reći da je to veoma dobar rezultat, no kad se zna koliko je repka bila blizu postolja ostaje žal za propuštenom medaljom. Prilika za osvajanje medalje za mladu hrvatsku reprezentaciju, koja je i u Bilju pokazala da ima vrhunske ribolovce, ponovo će biti sljedeće godine, kada je svjetsko seniorsko plovkaroško prvenstvo zakazano u Španjolskoj.

Ove godine u sastavu hrvatske reprezentacije bili su: Željko Raženj, Domagoj Ceković, Alan Perko, Mario Pejaković, Mihael Pongrac i Ante Klanac (rezerva), te Damir Škorić (selektor), Martin Vrčković, Kristijan Kosmačin i Danijel Picer (treneri i logistika).

Kao kuriozitet s ovog svjetskog prvenstva može se spomenuti nastup hrvatskog ribolovca Darka Kobijaka, koji je nastupio za reprezentaciju Irske s obzirom da Irci nisu imali petog natjecatelja. Uz dozvolu svjetke ribolovne federacije (FIPSed) Darko je uspješno nastupio za irsku reprezentaciju i osvojio pojedinačno 49. mjesto na svijetu sa 12 bodova (7-5) i ukupno ulovljenih 10185 grama ribe, što je bio i najbolji plasman u irskoj reprezentaciji.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Što se gledatelja tiče, prvog dana natjecanja prvenstvo je pratilo oko tisuću gledatelja, a drugog ne više od dvije-tri tisuće.

Svakako treba naglasiti odličnu organizaciju domaćina, Zajednice ŠRU Baranja.

TABLICA SP

 1. Srbija 31,5
 2. Italija 42
 3. Češka 47
 4. Slovenija 53
 5. Francuska 54
 6. Engleska 57
 7. Austrija 58
 8. Hrvatska 59,5
 9. Slovačka 60
 10. Mađarska 61
 11. Nizozemska 64
 12. Poljska 65
 13. Belgija 70
 14. San Marino 71
 15. Španjolska 75,5
 16. Bugarska 79
 17. Portugal 82
 18. Rumunjska 101
 19. Luxembourg 102
 20. Švicarska 104
 21. Njemačka 106
 22. Irska 108,5
 23. Litva 109,5
 24. Ukrajina 114,5
 25. Bosna i Hercegovina 117,5
 26. Škotska 122
 27. Makedonija 123,5
 28. Finska 127
 29. Crna Gora 132
 30. Walles 136
 31. Danska 140
 32. Kanalski otoci 145
 33. Švedska 148

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana