EUROPSKA PRVENSTVA U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

3 min read

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Siniša Slavinić

Uglavnom bez Hrvatske

ZAGREB – Europsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak nije održano ni ove godine. Pandemija Covida i epidemiološka situacija već su dva puta onemogućili održavanje 26. europskog plovkaroškog prvenstva. Prvenstvo zakazano u Portugalu, prvo 2020., pa odgođeno za 2021., Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov (FIPSed) prolongirala je za 2022. godinu. Domaćin je ostao isti – Portugal, a prvenstvo će se (valjda) održati 25. i 26. lipnja 2022. u Coruchu na rijeci Sorrai. No, pitanje je hoće li hrvatska reprezentacija nastupiti no tom Europskom prvenstvu.

Europska prvenstva u lovu ribe udicom na plovak svjetska ribolovna federacija (FIPSed) organizira od 1995. godine. Na prva dva EP, održana u Francuskoj i Belgiji, nastupile su samo zemlje članice EEZ. Tek od trećeg EP održanog 1997. u Italiji na prvenstvu su mogle nastupiti i druge europske zemlje. Tako je te godine prvi put na EP nastupila i reprezentacija Hrvatske u sastavu: Dražen Štajduhar, Zdravko Gotovac, Nino Greiss, Tihomir Zagorac, Vladmir Benković i Branko Despotović. Trener i kapetan repke bili su Tihomir Hunjak i Zdravko Tesko. Te godine europsko prvenstvo osvojila je reprezentacija Njemačke, dok je Hrvatska bila 14. Pojedinačno je slavio Talijan Francesco Casini, a najbolje plasirani Hrvat bio je Dražen Štajduhar na 24. mjestu. Dvije godine kasnije, na EP u Portugalu i Irskoj reprezentacija Hrvatske osvojila je 10. i 15. mjesto. Tada su uslijedili nastupi, 2000. i 2001. na EP u Engleskoj i Bugarskoj, kada je reprezentacija Hrvatske osvojila sedma mjesta u Europi što su ostala, sve do danas, dva najbolja plasmana hrvatskih ribolovaca na europskim prvenstvima. Imao sam sreću i čast da te obje reprezentacije vodim na EP u svojstvu kapetana reprezentacije.

Na EP u Engleskoj, na rijeci Trent u Nottinghamu 2000. boje Hrvatske branili su: Kristijan Kosmačin, Anđelo Orač, Ivo Begović, Marijan Jurić i Dražen Štajduhar, te kapetan repke Siniša Slavinić, dok je velika ispomoć u cijeloj priči bio Igor Zdenjak, koji je repku “u šusu” odvezao od Zagreba do Nottinghama. Te godine europski prvaci postali su domaćini – Englezi, a pojedinačno Francuz Diego da Silva. Naš najbolje plasirani reprezentativac bio je Kristijan Kosmačin na 12. mjestu.

To veliko natjecanje svi sudionici pamte po veoma teškim uvjetima za ribolov i po jakom vjetru i kiši.

I godinu dana kasnije imao sam sreće voditi na EP sjajnu reprezentaciju, koja je na veslačkoj stazi kanala u Plovdivu, lovila u sastavu: Smail Habibović, Danijel Picer, Marijan Jurić, Kristijan Kosmačin, Zdravko Gotovac i Damir Škorić. I na ovaj dalek put nas je odvezao Igor Zdenjak svojim kombijem, a nastup je ostvaren i izvanrednim zalaganjem predsjednika HŠRS Vladimira Severa i predsjednika natjecateljske komisije HŠRS-a Anđela Orača. Ova je repka prvog dana natjecanja u Bugarskoj bila čak treća, no drugog je potonula i na kraju osvojila sedmo mjesto. U Bugarskoj su europski prvaci postali Talijani i njihov član Iacopo Falsini, dok je najbolji hrvatski reprezentativac bio Smail Habibović na 11. mjestu.

Poslije Engleske i Bugarske, hrvatska plovkaroška reprezentacija ostvarivala je u konkurenciji 20 do 25 reprezentacija sve slabije plasmane na europskim prvenstvima koja su uslijedila. No, više je izostajala s ovog natjecanja, negoli je sudjelovala. Zbog politike štednje nacionalnog ribolovnog saveza Hrvatska je u periodu od 2010. (EP Portugal) do 2019. (EP Irska), nastupila samo na Europskom prvenstvu održanom 2018. u Sloveniji na Savi u Radeči, kada je reprezentaciji omogućeno da nasupe na EP zbog blizine održavanja i kada je u konkurenciji 30 reprezentacija osvojila 15. mjesto. Potom su uslijedile „covid godine“ i zakazano 26. europsko prvenstvo u Portugalu dva puta je otkazivano i odgađano (2020. i 2021.), no s obzirom na udaljenost zemlje održavanja pitanje je bi li repezentacija Hrvatske putovala na ovo natjecanje, a pitanje je hoće li i dogodine.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana