LEA KRAMAR – RAZGOVOR S POVODOM

5 min read

RAZGOVARAO: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKI ALBUM

Prvakinja Hrvatske o kojoj će se još čuti

A sad pripreme za svjetsko prvenstvo

Najugodnije iznenađenje ovogodišnjeg ženskog prvenstva Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak je mlada članica zagrebačkog „Piškora“ Lea Kramar. Lea je zablistala u osam kola Hrvatske ženske lige i doslovce pomela iskusnu konkurenciju. U osam kola tri puta je bila prva tri puta druga i po jednom treća i četvrta. Zahvaljujući tom naslovu izborila je i mjesto u reprezentaciji Hrvatske, sljedeće godine na svjetskom prvenstvu za seniorke koje će se održati u Francuskoj. Bit će to prvi nastup za reprezentaciju ove mlade, talentirane natjecateljice, koja je do sada palila i žarila na Kupovima Hrvatske.

Ova simpatična, mlada rodom Koprivničanka, a s mjestom prebivanja Ludbrežanka, buduća je komunikologinja odnosno novinarka. Studentica je komunikologije, medija i novinarstva na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Zahvaljujući tati u ribolovu je od najranijeg djetinjstva, a već na prvim natjecanjima je pokazala veliki talent, kojeg je potvrdila i na ovgodišnjem prvenstvu Hrvatske za seniorke. Nema sumnje o ovoj će se ribolovki još čuti. Sve u svemu bio je to izvrstan povod za predstavljanje i ovaj razgovor.

PR: Ove godine si osvojila svoj prvi naslov seniorske prvakinje Hrvatske u jedinstvenoj Hrvatskoj ženskoj ligi? Je li bilo teško i što je presudilo u osvajanju krune ribolovne „kraljice Hrvatske“?

• Gledano sveukupno na cijelu sezonu nije bilo lagano. Za nekakav sveukupni dobar rezultat važno je dati sve od sebe u svakom kolu svih četiri sata što je poprilično iscrpljujuće. Ne bih rekla da je nešto posebno baš presudilo već je važan cjelokupni trud, a svaki zaseban rezultat može puno presuditi u krajnjem rezultatu.

PR: Koja ti je ribolovna tehnika najdraža? Koju stazu – vodu, s obzirom na to posebno voliš?

• Najdraža tehnika mi je definitivno ribolov direktašem, a za najdražu vodu mogla bih reći da mi je Ontario u Zagrebu koja je ujedno i domaća voda mojeg kluba. Najdraža mi je iz razloga što obiluje stvarno raznim vrstama ribe, a posebice iz razloga što obiluje sitnom ribom pa je tehnika direktaš najprikladnija za ribolov.

PR: Kojim priborom loviš? Koju si hranu koristila za primamljivanje?

• Najčešće lovim direkt štapovima od 4,5 i 6 metara te štekom, a hranu za primamljivanje slaže kapetan ekipe, te je to većinom miks raznih vrsta hrana, ali sve ovisno o vrsti ribe koja obitava u određenoj lovnoj vodi.

PR: Koje kolo lige ti je posebno ostalo u pamćenju i zašto?

• Pa možda bih izdvojila prva dva kola lige u Poljanskom Lugu iz razloga što je sam ribolov bio predivan i čisti užitak, lovila se babuška težine u prosjeku 30 grama, te je grizla sva četiri sata natjecanja stoga je ukupna kilaža bila 13-14 kg nakon četiri sata.

PR: Imaš li uzore u natjecateljskom ribolovu i tko je to?

• Nemam neki poseban uzor no definitivno bi rekla da mi je tata najveći uzor s obzirom da me je on uveo u ribolovne vode.

PR: Sada loviš za ŠRD Piškor. U kojem si klubu krenula u natjecateljske vode?

• Kao kadetkinja krenula sam na Kup Hrvatske loviti za Varaždin, no to je bilo samo godinu dana. Nakon toga lovila sam za Ludbreg, te sam kao juniorka počela loviti za Ivanec, a kao seniorka sam prešla u ŠRD Piškor Zagreb.

PR: Tko je “kriv” što si se počela baviti ribolovom i kada si i kako krenula s natjecanjima?

• Tata je kriv što sam se počela baviti ribolovom. Odmalena me je vodio sa sobom na ribolov i tako sam jednostavno zavoljela to. S natjecanjima sam krenula još otprilike sa sedam godina no to su bila samo društvena natjecanja koja su se održavala u ŠRD Ludbregu, a s nekim većim natjecanjima krenula sam mislim, 2010. kada sam prvi put nastupila na Kupu Hrvatske.

PR: Koji su ti do sada najbolji rezultati na natjecateljskom polju?

• Definitivno najbolji rezultati koji su mi Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje, održan na sportskom ribnjaku u Ludbregu, kada sam bila pojedinačna prvakinja, zatim Kup Hrvatske u Vukovaru gdje smo kao seniorke ekipno osvojile Kup Hrvatske. Iste godine smo predstavljale Hrvatsku na Kupu jadransko-podunavskih zemalja (RAJP) u Bosni i Hercegovini, gdje sam osvojila pojedinačno prvo mjesto, a ujedno smo bile i ekipno prve. Od važnih rezultata mi je i Kup Hrvatske na Šoderici 2019., kada sam bila pojedinačna prvakinja i naravno ovo sada prvo mjesto pojedinačno i ekipno mog ŠRD Piškor Novi Zagreb u ligi, te plasman na svjetsko prvenstvo.

PR: Koji su planovi za sljedeću godinu? Čeka te i svjetsko prvenstvo, što očekuješ od tog nastupa?

• A planovi su standardni prvo liga, a onda odlazak na svjetsko. Trenutno još nemam nekakvih prevelikih očekivanja od nastupa na svjetskom, no nadam se naravno dobrom nastupu i rezultatu.

PR: Što je važno u natjecateljskom ribolovu za dobar plasman?

• Apsolutno svašta. Važan je dobar pribor, te način na koji je pribor posložen, dobra hrana za primamljivanje, dobro poznavanje vode i ribe koja obitava u određenoj vodi. No, osim tih stvari kojima se može kontrolirati ujedno je važna i sama vremenska prognoza dana kada se održava natjecanje, te također i mentalna priprema natjecatelja pogotovo u trenutcima kada ništa ne ide po planu i naravno veliku ulogu ima i sreća.

PR: Imaš li vremena i volje za “slobodan” ribolov?

• Rekla bih da imam više volje nego vremena s obzirom da uvijek na ribolov odlazim s tatom, a on također lovi ligu stoga su nam većinom vikendi cijelo ljeto poprilično popunjeni.

Hvala na razgovoru. U ime redakcije čestitam ti na osvojenom naslovu prvakinje Hrvatske i želim tebi i klubu uspješnu 2022., a također i uspješan nastup na svjetskom prvenstvu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana