EUROPSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: FACEBOOK

Odličan nastup hrvatskih ribolovaca

KAPOŠVAR (24. i 25. 6.) – Hrvatska plovkaroška reprezentacija ostvarila je veoma dobar nastup na Europskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak u Mađarskoj. U konkurenciji 27 reprezentacija osvojila je svoj drugi najbolji plasman u povijesti održavanja europskih prvenstava. Poslije dvodnevnih natjecanja na jezeru Deseda kod Kapošvara hrvatska rerezentacija je osvojila osmo mjesto. Bravo dečki!

Poslije pet godina nenastupanja (zadnji put je hrvatska repka nastupila na europskom prvenstvu 2018. u Sloveniji) u Mađarskoj su hrvatski reprezentativci pokazali da su po kvaliteti u samom vrhu europskog (svjetskog ribolova). Zbog toga se ne bi smjelo dozvoliti da ponovo prođe pet godine prije sljedećeg nastupa odnosno trebalo bi hrvatskim reprezentativcima omogućiti da već dogodine nastupe na EP u lovu ribe udicm na plovak u Nizozemskoj. Spomenimo usput da su do sada dva najbolja plasmana na europskim prvenstvima hrvatskih ribolovaca ostala ona dva sa euoropskih rvenstava 2000. u Engleskoj i 2001. u Bugarskoj kada je repka osvajala sedma mjesta.

Ove godine na Desedi hrvatski natjecatelji su krenuli veoma dobro. Prvog dana natjecanja bili su sedmi. Prvog dana povela je ekipa Poljske ipred Slovačke i Mađarske. Drugog dana Mađari su ponovo odlično iskoristili domaći teren i osvojili drugo mjesto iza Slovaka, a ispred Engleza, koji su se tek drugi dan prenuli, ali im to nije bilo dovoljno da se u konačnici popnu na pobjedničko postolje. Hrvatska repka je drugog dana bila ponovo dobra – osma.
Poslije dva dana nadmetanja naslov prvaka „starog kontinenta“ ponijeli su zasluženo Slovaci, dok su Mađari osvojili drugo mjesto, a Poljaci treće. Slovaci su imali nevjerojatan sektorski skor. Njihovi reprezentativci su prvog dana u svojim podsektorima bili: 1-4-2-5-1, da bi drugog dana bili još bolji s čak četiri prva mjesta: 1-2-1-1-1. Hrvatska reprezentacija na kraju je osvojila veoma dobro osmo mjesto na Europskom prvenstvu.

U pojedinačnom poretku novi europski prvak je postao Jan Samel iz Slovačke sa dvije sektorske pobjede i ukupnim ulovom od 24.625 grama. Dvije sektorske pobjede je imo i poznati engleski reprezentativac William Raison, ali i slabiju ukupnu kilažu (20.400 g), pa je osvojio drugo mjesto i tako osvjetlao obraz engleskoj reprezentaciji koja je na ovo europsko prvnstvo stigla kao branitelj naslova iz Portugala 2022. i velikim nadama u plasman među tri da bi se na kraju morala zadovoljiti, za njih s „tek“ četvrtim mjestom. Treće mesto osvojio je Mađar Laszlo Csillag s 3 boda (2-2) i 39.000 grama ulova.

Od hrvatskih reprezentativaca najbolji pojedinačni plasman je ostvario Alan Perko. Perko je oba dana bio četvrti u sektoru i s osam bodova i 17.625 grama ulova osvojio je 26. Mjesto u Europi. Domagoj Ceković je prvog dana natjecanja bio odličan treći u sektoru, a drugiog peti i s osam bodova i 14.325 grama ulova je osvojio u konačnici 27. mjesto. Mihael Pongrac je bio sedmi, pa veoma dobar četvrti i sa 11 bodova i 15.625 grama ribe osvojio je 41. mjesto. Matija Kraševac je osvojio 53. mjesto sa 12,5 bodova (6-6,5) i 5.625 grama ribe.

Ante Klanac je lovio samo drugi dan i s osmim mjestom i 2875 grama ribe osvojio je 129. mjesto. Zamijenio je kao rezerva Željka Raženja, koji se nije baš najbolje snašao prvog dana natjecanja kada je bio tek dvanaesti u svom podsektoru sa 2.250 grama ribe. Raženj je u ukupnom poretku osvojio 139. mjesto.
Spomenimo da su u vodstvu reprezentacije na ovom EP bili Damir Škorić, Martin Vrčković i Kristijan Kosmačin.
Sve u svemu čestitke kompletnoj reprezentaciji na veoma dobro obavljenom poslu u Mađarskoj u iznimno jakoj (svjetskoj) konkurenciji.

TABLICA EP

  1. Slovačka 19
  2. Mađarska 27
  3. Poljska 33
  4. Engleska 37
  5. Češka 38,5
  6. Belgija 48,5
  7. Italija 59
  8. Hrvatska 59,5
  9. Španjolska 67
  10. Bugarska 69,5

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana