EUROPSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : SENSAS UK, INTERNET

Slavlje Engleza

CORUCHE (25. i 26. 6. 2022.) – Na rijeci Sorraia, na stazi na kojoj je do sada već održano nekoliko velikih svjetskih prvenstava, održano je ovogodišnje Europsko prvnstvo u lovu ribe udicom na plovak. Boge, mrene, cipli, babuške… bile su glavne vrste koje su lovljene, a tehnika ribolova je bila match ili šteka. Prekrasna staza rijeke Sorraie prepoznatljiva je po pješčanoj obali i što se lovi doslovce u samom centru Coruchea, no i po teškom, zahtjevnom ribolovu veoma finim sistemima.

Ove godine na Europskom prvenstvu nastupilo je „samo“ jedanaest reprezentacija. Hrvatska reprezentacija nije nastupila na ovom 26. europskom prvenstvu. Šteta. Naši mladi ribolovci ovdje su osvajali medalje. Staza je dobro poznata, ali prevagnuo je financijski faktor i odluka u nacionalnom savezu da plovkaroška reprezentacija Hrvatske ne ide na europska prvenstva koja se održavaju na udaljenijim i skupljim destinacijama, kao što je ova u Portugalu. Točnije nacionalni savez snašao bi samo osnovne troškove, odnosno kotizaciju za nastup, a sve ostalo (put, smještaj, mamci, itd.) pao bi na teret reprezentativaca, pa ne čudi što reprezentativci baš previše „ne guraju“ da se ide.

Europsko prvenstvo u Corucheu ostat će zapamćeno po dvoboju domaćina Portugalaca i Engleza. Ove dvije reprezentacije nametnule su se već prvog dana natjecanja. Povela je reprezentacija Prtugala s nevjerojatnim sektorskim skorom: 1-1-1-8-1. Dok su domaćini imali četiri jedinice, Englezi su imali tri dvojke, te jedno treće i peto sektorsko mjesto. No, drugi dan su uzvratili i pobijedili sa skorom 1-4-6-5-1 i bili bolji od Portugalaca koji su uknjižili: 2-5-2-6-5. Favorizirani Englezi na kraju su uspjeli pobjediti na ovom europskom prvenstvu s jednim bodom prednosti pred domaćinima. Naslov europskih prvaka englezi su ponijeli s 31 bodoma, a Portugalci su na kraju imali 32 boda. Treće mjesto osvojila je reprezentacija Belgije sa 40 bodova.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U pojedinačnom poretku prva tri mjesta osvojila su dva Portugaca i Englez s istim brojem sektorskih bodova – 3. Poredak je odlučivala ukupna kilaža ulovljene ribe, a tu je najbolji bio Portugalac Pedro Bessa, koji je u dva dana ulovio 19.505 grama ribe. Prvog dana je bio prvi, a drugog drugi u sektoru. Njegov reprezentativni kolega AntonioMarques također je uknjižio 3 boda (1-2), ali ukupno je ulovio 16.425 grama ribe. Treće mjesto osvojio je William Raison, prva udica engleske reprezentacije s 3 boda (2-1) i 11.635 grama ulova.

Dogodine, 27. eurpsko prvenstvo održat će se u Mađarskoj. Nadajmo se da ćemo na EP u Mađarskoj (napokon) gledati i nastup hrvatske reprezentacije u lovu ribe udicom na plovak.

TABLICA EP

  1. Engleska 31
  2. Portugal 32
  3. Belgija 40
  4. Italija 53
  5. Mađarska 59
  6. Nizozemska 61
  7. Španjolska 63
  8. Njemačka 69
  9. Francuska 76
  10. Wales 80
  11. Luxembourg 96

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana