POJEDINAČNA LIGA HRVATSKE U CASTINGU

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : ŽELJKO MACANIĆ

Reprezentacija putuje na svjetsko u Budimpeštu

Bacačke ribolovne discipline odnosno casting sport u Hrvatskoj spao je na veoma niske grane. Zanemaren i pomalo sve više zaboravljen opstao je samo zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji ga i dalje guraju, iako je „igrački kadar“ spao na desetak aktivnih natjecatelja. Šteta je što se više ne ulaže u bacačke discipline, organizaciju natjecanja i promociju castinga, pogotovo među mladima, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama širom svijeta.

Hrvatska se od samih početaka, pedesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do danas može pohvaliti da je imala izvrsne bacače koji su osvajali medalje i na svjetskim i europskim prvenstvima. Reprezentacija Hrvatske pod budnim okom Leona Vesela, uz velike napore i odricanja, još uvijek uspijeva otići na neko svjetsko prvenstvo i, u pravilu, obradovati s pokojom svjetskom medaljom. No, kako rekosmo natjecateljski kadar je spao na nekoliciju zaljubljenika, ali vrhunskih bacača, prije svega iz Čabra i Ogulina, a posljednjih nekoliko godina i Donjeg Miholjca i to zahvaljujući Željku Macaniću, koji tamo gura i promiče casting sport.

Od natjecanja u bacačkim disciplinama u Hrvatskoj egzistira pojedinačna casting liga HŠRS. Nedavno je održano drugo kolo te pojedinane lige. U stvari je to bilo prvo natjecanje castingaša u ovoj ligi, s obzirom da prvo kolo u Ogulinu nije održano zbog izuzetno loših uvjeta.

Na stadionu NK “Jedinstvo” u Donjem Miholjcu, na drugom kolu pojedinačne Casting lige HŠRS-a u kategorijama troboj za kadete i kadetkinje i petoboj za kategorije juniora, juniorki, seniora i seniorki, nastupilo je tek osam bacačica i bacača. Nastupili su samo castingaši RŠU “Udica” Donji Miholjac i ŠRU “Čabranka” iz Čabra. Nisu se odazvali članovi ŠRU “Ogulin” iz Ogulina. Natjecanje je na nogometnom stadionu NK „Jedinstvo“ održano po lijepom, ali sparnom vremenu.

Postignuti rezultati kretali su se od vrlo dobrih do zadovoljavajućih. U kategoriji juniorke petoboj pobjedila je Nina Sudarić (Udica Donji Miholjac) sa 301,50 bodova. U kategoriji juniori petoboj slavio je Ivan Kinjerovac (Udica Donji Miholjac) sa 285,96 bodova. U disciplini troboj, kod kadeta pobjedio je Patrik Drašković (Udica Donji Miholjac) sa 138 bodova. U disciplini petoboj, u kategoriji seniorki pobjedila je Sanja Macanić (Udica Donji Miholjac) sa 339,1 bodom, a kod seniora Goran Ožbolt (Čabranka Čabar) sa 507,75 bodova.

Podjela medalja i zajednički domjenak održan je Staroj Dravi kod ribičkog doma RŠU „Udica“ Donji Miholjac.

Sljedeće, treće kolo hrvatske casting lige bit će u kolovozu u Čabru, a odmah zatim i neodržano prvo kolo, te redovno četvrto kolo, i to oba u Ogulinu.

Natjecanju u Donjem Miholjcu prisustvovao je i izbornik reprezentacije Hrvatske za casting Leon Veseli, kako bi se upoznao s mogućim kandidatima za reprezentaciju Hrvatske za juniore i juniorke i nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Budimpešti od 14. do 17. srpnja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana