GODINA VELIKIH USPJEHA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA AUTORA

Hrvatski ribolovci na svjetskim prvenstvima osvojili četiri zlata

Kraj prošle i početak ove godine u znaku su proglašenja najboljih sportašica i sportaša odnosno pregleda uspjeha hrvatskih sportaša na svjetskim i europskim prvenstvima. Dakako, u svim medijima pregledi tih rezultata počinju velikim uspjehom hrvatskog nogometa i nogometne reprezentacija koja se ponovo okitila medaljom na svjetskom prvenstvu, na kojem su uzeli broncu. Ističu se na tim proglašenjima i presjecima uspjeha hrvatskog sporta medalje koje su na svjetskim i europskim prvenstvima osvojili sportaši u brojnim drugim sportovima. Jedna mala zemlja zbilja se ima, što se sportskih uspjeha tiče, čime pohvaliti. No, boli kada se među njima ne spominju i medalje hrvatskih sportskih ribolovaca. A protekla godina je bila jedna od onih u kojoj su u raznim dsciplinama hrvatski sportski ribolovci postigli iznimne uspjehe. Naši ribolovci su kući donijeli čak četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava. Na žalost, nekako su te medaje neopravdano ostale u sjeni drugih sportova, pa čak su i potpuno ignorirane od većine medija prilikom pregleda sportskih uspjeha hrvatskih sportaša u 2022. godini.

Zato podsjetimo na njih.

Hrvatska ima ponovo svjetskog seniorskog prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Zlatnu medalju na svjetskom seniorskom prvenstvu, održanom u Bilju prošle godine, osvojio je hrvatski reprezentativac Mihael Pongrac.

Chris standing up holding his daughter Elva

Reprezentacija Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak za osobe s invaliditetom osvojila je dvostruku krunu na svjetskom prvenstvu u Szegedu u Mađarskoj. Osim naslova svjetskih prvaka u ekipnom poretku, naslov pojedinačnog svjetskog prvaka osvojio je Zagrepčanin Zatko Poparić, a sa tog prvenstva sa srebrnom medaljom u Hrvatsku se vratio i član hrvatske reprezentacije Mensur Rošić.

Naslov svjetskih prvaka osvojili su i hrvatski šaranaši potvrđujući već niz godina da Hrvatska ima najbolje šaranaše na svijetu. Dalibor Banaj i Hrvoje Jakupčević vratili su se prošle godine s naslovom najboljih na svijetu sa SP iz Mađarske, gdje su na jezeru Deseda pomeli konkurenciju.

Sa srebrom oko vrata sa svjetskog seniorskog prvenstva u castingu iz Talina se vratio hrvatski reprezentativac Goran Ožbolt. Goran je u Talinu srebro osvojio u disciplini arenberg.

Prošle godine hrvatski sportski ribolovci postigli su i niz sjajnih rezultata na natjecanjima za Dunavsko-jadranski kup. Na tim „prvenstvima Balkana“ osvojen je niz medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Na Dunavsko-jadranskom kupu u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale, koje je održano u Bosni i Hercegovini na Lašvi, hrvatski spineraš Boris Šiljeg je osvojio pojedinačno naslov prvaka, a Jasmin Subašić je bio drugi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dunavsko-jadranski kup u lovu ribe udicom na plovak lani je održan u Sloveniji u Brežicama. Od hrvatskih predstavnika, ekipa Varaždin Interlanda osvojila je na tom prvenstvu drugo mjesto, a ekipa Udice iz Donjeg Miholjca bila je treća. U pojedinačnom poretku Varaždinac Kristijan Kosmačin osvojio je drugo mjesto.

Na Kupu jadransko-podunavsih zemalja u feeder ribolovu održanom u Bosni i Hercegovini u Višegradu, ekipa feederaša zaprešičkog „Šarana“ osvojila je drugo mjesto.

Uspješni su bili i hrvatski mušičari. U dsciplini „fly fishing“ Dunavsko-jadranski kup odžran je u Crnoj Gori, na Čehotini. U ekipnom poretku ekipa ŠRD Ogulin osvojila je na tom prvenstvu drugo mjetso, a član „Cetine“ Sinj, Jure Šuća postao je prvak Balkana.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana