GODINA VELIKIH USPJEHA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA AUTORA

Hrvatski ribolovci na svjetskim prvenstvima osvojili četiri zlata

Kraj prošle i početak ove godine u znaku su proglašenja najboljih sportašica i sportaša odnosno pregleda uspjeha hrvatskih sportaša na svjetskim i europskim prvenstvima. Dakako, u svim medijima pregledi tih rezultata počinju velikim uspjehom hrvatskog nogometa i nogometne reprezentacija koja se ponovo okitila medaljom na svjetskom prvenstvu, na kojem su uzeli broncu. Ističu se na tim proglašenjima i presjecima uspjeha hrvatskog sporta medalje koje su na svjetskim i europskim prvenstvima osvojili sportaši u brojnim drugim sportovima. Jedna mala zemlja zbilja se ima, što se sportskih uspjeha tiče, čime pohvaliti. No, boli kada se među njima ne spominju i medalje hrvatskih sportskih ribolovaca. A protekla godina je bila jedna od onih u kojoj su u raznim dsciplinama hrvatski sportski ribolovci postigli iznimne uspjehe. Naši ribolovci su kući donijeli čak četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava. Na žalost, nekako su te medaje neopravdano ostale u sjeni drugih sportova, pa čak su i potpuno ignorirane od većine medija prilikom pregleda sportskih uspjeha hrvatskih sportaša u 2022. godini.

Zato podsjetimo na njih.

Hrvatska ima ponovo svjetskog seniorskog prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Zlatnu medalju na svjetskom seniorskom prvenstvu, održanom u Bilju prošle godine, osvojio je hrvatski reprezentativac Mihael Pongrac.

Reprezentacija Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak za osobe s invaliditetom osvojila je dvostruku krunu na svjetskom prvenstvu u Szegedu u Mađarskoj. Osim naslova svjetskih prvaka u ekipnom poretku, naslov pojedinačnog svjetskog prvaka osvojio je Zagrepčanin Zatko Poparić, a sa tog prvenstva sa srebrnom medaljom u Hrvatsku se vratio i član hrvatske reprezentacije Mensur Rošić.

Naslov svjetskih prvaka osvojili su i hrvatski šaranaši potvrđujući već niz godina da Hrvatska ima najbolje šaranaše na svijetu. Dalibor Banaj i Hrvoje Jakupčević vratili su se prošle godine s naslovom najboljih na svijetu sa SP iz Mađarske, gdje su na jezeru Deseda pomeli konkurenciju.

Sa srebrom oko vrata sa svjetskog seniorskog prvenstva u castingu iz Talina se vratio hrvatski reprezentativac Goran Ožbolt. Goran je u Talinu srebro osvojio u disciplini arenberg.

Prošle godine hrvatski sportski ribolovci postigli su i niz sjajnih rezultata na natjecanjima za Dunavsko-jadranski kup. Na tim „prvenstvima Balkana“ osvojen je niz medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Na Dunavsko-jadranskom kupu u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale, koje je održano u Bosni i Hercegovini na Lašvi, hrvatski spineraš Boris Šiljeg je osvojio pojedinačno naslov prvaka, a Jasmin Subašić je bio drugi.

Dunavsko-jadranski kup u lovu ribe udicom na plovak lani je održan u Sloveniji u Brežicama. Od hrvatskih predstavnika, ekipa Varaždin Interlanda osvojila je na tom prvenstvu drugo mjesto, a ekipa Udice iz Donjeg Miholjca bila je treća. U pojedinačnom poretku Varaždinac Kristijan Kosmačin osvojio je drugo mjesto.

Na Kupu jadransko-podunavsih zemalja u feeder ribolovu održanom u Bosni i Hercegovini u Višegradu, ekipa feederaša zaprešičkog „Šarana“ osvojila je drugo mjesto.

Uspješni su bili i hrvatski mušičari. U dsciplini „fly fishing“ Dunavsko-jadranski kup odžran je u Crnoj Gori, na Čehotini. U ekipnom poretku ekipa ŠRD Ogulin osvojila je na tom prvenstvu drugo mjetso, a član „Cetine“ Sinj, Jure Šuća postao je prvak Balkana.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana