GORAN ŽIVKO – VODITELJ RIBOČUVARSKE SLUŽBE

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKI ALBUM ŽIVKO

Ribolov „podigaćima“ nacionalni sport

ČAZMA – Ribočuvarska služba zahtijevna je i često nezahvalna. Bore se ribočuvari na našim vodama još uvijek (da ne povjeruješ u 21. stoljeću) s mrežarima i nedozvoljenim alatima s jedne, i s nesportskim „sportskim“ ribolovcima s druge strane. Neki dan je u Lešću ispit položilo novih 38 ribočuvara. HŠRS je tako postao jači za 38 novih čuvara voda, sportskog ribolova, riba i ribolovaca. To je velika stvar.

Osim želje da na vodama koje kontroliraju bude više reda, ribolovci se odlučuju položiti ispit za ribočuvara i obući ribočuvarsku odoru i stoga što su veliki zaljubljenici prirode, voda… Jedan od njih je i Goran Živko voditelj ribočuvarske službe Zajednice ŠRD Čazma. U ribočuvarskoj službi Zajednice ŠRD Čazma djeluju tri ribočuvara. Pokrivaju vode, čuvaju ih i obilaze, koje izgledaju atraktivno prvenstveno za domaće ribolovce. No, da čovjek ne povjeruje, ima i onih koje ovdašnje vode privlače i za nedozvoljene načine ribolova. Ovdje se još uvijek susreću, naime, i s mrežarima i krivolovcima koji koriste tradicionalne alate krivolova.

Goran Živko veliki je zaljubljenik u prirodu, vode i ribolov. Ribolovac je od 1978., od svoje sedme godine. Velika ljubav prema ovdašnjim vodama, a ponajprije rijeci Česmi rezultirali su time da je položio 1997. ispit za ribočuvara. Gorana se gotovo svakog vikenda, ali često i tijekom tjedna može vidjeti kako sa svojom vjernom njemačkom ovčarkom Herom obilazi vode na području Zajednice ŠRD Čazma. To su prije svega rijeka Česma, mrtvice uz nju, te oteretni kanali od Narte, odnosno Galovca gdje je granca Zajednice SRDiU Bjelovar, pa preko Štefanja, Kolarevog Sela, Paljevina, Siščana, Blatnice, te područja oko Čazme.

Napravi Goran prilikom jednog obilaska terena pješice i po 50-60 km, kad obilazi rijeku Česmu i oteretne kanale od Narte do Siščana. Kad obilazi čazmanske revire napravi automobilom 70-80 km, a još uz to i desetak kilometara pješice po nepristupačnom terenu za vozilo.

  • S kolegama radim na uobičajenim kontrolama dozvola, pregledu ulova, ali kontrliramo i vodu, ima li u njoj kakvih postavki ili nečeg sličnog. Obično postave kontroliramo u vrijeme kad su visoke vode. Kad se digne Česma onda se postavljaju mreže. Po tom načinu krivolova poznato je područje Komuševca kod Čazme, gdje još ima mrežara i onih koji postavljaju vrške, a najviše se radi s podigaćima, onim 3×3 metra, poput onog kojim je Dudek lovio u Gruntovačnima. To je nacionalni sport baš na ovom području od Siščana pa do Komuševca. Imali smo zapljena mreža, postavljenih perajki. Imali smo slučajeva da su ljudi bježali pred nama pa su se izgubili u šumi, priča nam Goran Živko o svojim ribočuvarskim iskustvima.

Sjeća se Goran slučaja kada su u Siščanima naišli na dva starija krivolovca, kod ušća toka Brodore u Česmu, koji su upravo tako lovli – podigaćima.

  • Ja i kolega smo bili u kontroli. Kada smo kontrolirali prvog koji je u podigaču imao šarana i par babuški, drugi je, shvativši da smo ribočuvari sve zamotao i zajedno s ribom bacio u Česmu da mu ne možemo ništa dokazati i dao se u bijeg preko šume. Šuma je tamo katastrofa, močvarna. Nisam naravno trčali za njim. Policiju smo zvali da napravi uviđaj. Policija je već napravila uviđaj, kad se drugi krivolovac pojavio iz šume i prijavio, jer je u šumi zalutao.

Priča nam Goran kako je prije nego što je postao voditelj ribočuvarske službe bilo prijava da se u vrijeme proljetnog mrijesta šarana na Česmi oko Čazme ta riba lovi i ubija vilama. Ove godine, u vrijeme mrijesta, planiraju pojačati pažnju upravo na poznatim mrijestilištima šarana na Česmi.

Nekih većih, neugodnijih iskustava u obavljanju ribočuvarske službe nije imao. Bilo je uglavnom verbalnih prijetnji, a samo jednom mu je jedan stariji ribolovac mahao sjekirom, koju je Živko kada ju je ovaj spustio na zemlju bacio u Česmu.

  • Ribokradice su mi prijetili da će mi zapaliti kuću, da će me naći… Uglavnom su to bile verbalne prijetnje, ali su zato uz prijavu za krivolov dobili i prijavu za prijetnju, kaže Goran.

No, ništa Gorana ne može spriječiti u savjesnom obavljanju ribčuvarskog posla. On je veliki zaljubljenik u vode, ribe i ribolov. Voli prirodu i šetnju kraj vode. Zato prvenstveno i voli spineraški ribolov, iako ponekad zabaci i za šarana. U karijeri se može pohvaliti da je na Gabajevoj Gredi ulovio šarana teškog 23,30 kg, na Savi soma od 29 kg. Omiljena riba mu je smuđ, no za sada najveći ulovljeni mu je primjerak od 5,20 kg. Na Česmi je zimus ulovio soma od 13 kg, naravno na varalicu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana