HRVATSKA BASS LIGA

3 min read

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: HLPG

Pobjeda Sloge Orešje

DRAŽ (25. i 26. 9. 2021.) – Ovogodišnje izdanje Hrvatske lige u ribolovu pastrvskog grgeča po mnogo čemu će ostati zapamćeno kao posebno. Prije svega po brojnim rekordima. Još prije koju godinu nitko nije mogao ni zamisliti da će na dvije različite vode u istoj sezoni biti uhvaćeni limiti 8+ kila i da će najveći bass lige biti težak čak 2,38 kg.

Ovogodišnja liga je lovljena na tri vrhunske vode za ribolov bassa, a natjecalo se deset ekipa iz cijele Hrvatske. Poslije šest kola slavila je ekipa Sloga Savage Gear iz Orešja (Daniel Vugnjević i Ivo Grgurić) s 12 bodova. Daniel i Ivo su u šest kola tri puta bili prvi i tri puta treći, što dovoljno govori o snazi ove ekipe. Drugoplasiranoj Odri iz Velike Gorice (Boris i Sven Jurkić) pobjegli su za 11 bodova, a trećeplasiranom Piškoru Topfishing iz Zagreba (Josip i Filip Pecigoš) 13 bodova. To je i reprezentacija Hrvatske koja će 2023. braniti boje hrvatskog baslova na svjetskom prvenstvu u Portugalu.

Svi sudionici ovogodišnjeg prvenstva su jedinstveni u ocjeni da se je ove godine lovio na odličnim vodama i da je prvenstvo bilo odlično organizirano.

Opuzen i Neretva, gdje su lovljena prva dva kola bili su otkriće i eksplozija bassolova.

Iako smo već neko vrijeme znali i lovili na Neretvi, ulovi i limiti su bili van pameti i to nam je jedan od najčudesnijih vikenda bass lige ikada. Predivno mjesto, iskonski divlji nepreplašeni veliki bassevi, kažu u Bass ligi.

Već sljedeća dva kola lige na Crkvenom Boku pokazala su se još nevjerojatnijim. Sloga Orešje Savage Gear je najveći limit od 5,60 kg digla na nevjerojatnih 8,84 kg, uhvativši u četvrtom kolu 6,70 kg što je bilo duplo veća težina od drugoplasirane ekipe. Uhvatili su i najveću ribu u povijesti bass lige – pastrvskog grgeča od 2,38 kg. I zadnja dva kola, na dunavcu Puškaš u Topolju bila su nevjerojatna, a dunavac se pokazao kao jedna od najzanimljivijih hrvaskih bass voda. Oko 3-4 kilograma su bili pobjednički limiti i dosta je ekipa uhvatilo pet riba. Najblji hrvatski bassolovci donijeli su 74 od mogućih 100 keeper bassova na vaganje kroz dva dana natjecanja.

Na Puškašu ekipe su koristile različite tehnike. Pobjednici u petom kolu, Odra Velika Gorica i u šestom kolu ekipa Šaran Zaprešić su uglavnom lovili ribe jigovima ili teksasom oko čvrstog zaklona, dok su dečki iz ŠRD Jezera Bedekovčina, koji su imali odličan nastup s dva druga mjesta (u petom i šestom kolu) koristili spinerbaite i krenk loveći “po vani”. Pobjednici lige, ekipa Sloga Orešje Savage Gear je u zadnja dva kola zabilježila dva veoma dobra treća mjesta kombinirajući power fishing sa buzzbaitom, te flipping u zaklonu (kako tvrdom, tako i u trsci).

ŠRD Sloga Orešje Savage Gear Croatia bass ekipi ovo je četvrti naslov prvaka Hrvatske u sedam godina od kako se lovi iz čamaca. Daniel Dalien Vignjević i njegov novi osamnaestogodišnji partner Ivo Grgurić su imali spektakularnu sezonu.

Sa mlađim partnerom i mentorskim pristupom donošenje odluka je išlo brzo bez previše “vijećanja u čamcu”, a često su osim dobrog treninga i kvalitetnog plana brze intuicijske i ponekad neočekivane promjene taktike, tehnike ili mjesta u toku dana na bazi gut feelinga ključ kako bi se prilagodili ribi ili našli novu ribu. Takve brze modifikacije originalnog plana su se dešavale svaki vikend za Slogu, kaže Daniel Vignjević, inače duša i spiritus movens Hrvatske bass lige. Ova ekipa ostvarila je ove godine nekoliko rekorda: najmanje negativnih bodova u sezoni (12 bodova), svih šest kola u medalji, rekordni limit lige dva puta (postavili na dvije razlicite vode – 8,29 kg Neretva i 8,84 kg – Crkveni Bok. Tu je i najveća riba lige (Ivo Grgurić bass 2,38 kg) i rekordna ukupna tezina bassova kroz šest kola (36,66 kg).

TABLICA HLPG 2021.

  1. Sloga Orešje Savage Gear 12
  2. Odra Velika Gorica 23
  3. Piškor Topfishing N. Zagreb 25
    4.HES Sisak 27
  4. Šaran Zaprešić 29
  5. Jezera Bedekovčina 34
  6. Korana Karlovac 37
  7. Petnja Sibinj 39
  8. ŠRD Kriżevci 49
  9. Rak Rakitje 55
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana