HRVATSKA JE DOMAĆIN SVJETSKOG SENIORSKOG PRVENSTVA U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ

Natjecateljska staza će biti kompletno uređena do 1. ožujka

BILJE – U rujnu će Hrvatska biti ribolovni centar svijeta. Naime, Hrvatska i njeni ribolovci ove su godine ponovo domaćini najvažnije i najveće sportsko-ribolovne priredbe – 68. svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak za seniore. Najbolji ribolovci svijeta odmjerit će snage 10. i 11. rujna na natjecateljskoj stazi Stare Drave u Bilju. Očekuje se da će na stazi stare Drave u Bilju nastupiti tridesetak seniorskih nacionalnih reprezentacija iz Europe i Afrike. Uređenje ove pozmate staze, na kojoj je do sada održan Svjetski kup i Kup Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak, počelo je prošle godine. Staza će biti kompletno uređena do 1. ožujka ove godine, pa će u punom sjaju dočekati najbolje svjetske ribolovce. Žele se za njih stvoriti vrhunski, ujednačeni uvjeti, staza koja će imati idealne tehničke uvjete. Staza na kojoj će se poslije moći održavati i najvažnija, prvoligaška natjecanja u Hrvatskoj.

Nakon tri godine administrativnih priprema (izrada elaborata, projektne dokumentacije, ishođenja dozvola i dopuštenja) napokon smo 15. rujna 2021. godine započeli s radovima uređenja natjecateljske staze na Staroj Dravi Bilje. Radovi se sastoje od izmuljivanja korita Stare Drave refulerom, utvrđivanje obale bagremovim trupcima, uređenja platoa obale za natjecatelje. Radovi na uređenju natjecateljske staze moraju završiti do 1. ožujka 2022. do kada imamo i dopuštenje od Zavoda za zaštitu prirode, priča nam Anđelko Martinčević, direktor organizacijskog odbora svjetskog prvenstva.

Bit će uređeno 2500 metara natjecateljske staze na koju će moći stati sve reprezentacije. Prosječna širina staze iznosi 60 metara.

Chris standing up holding his daughter Elva

Nakon završetka ovih radova kreću radovi izgradnje nadstrešnica (sedam nadstrešnica) uz natjecateljsku stazu, uređenje makadamske ceste u dužini od 3000 metara, uređenje parkirališta, a s Hrvatskom elektroprivredom u tijeku su dogovori oko dovođenja priključka za električnu energiju na samu stazu.

Bio je planiran je dolazak 40 reprezentacija, no s obzirom na epidemiju Covid-19 i podatak koliko je ekipa sudjelovalo na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu smanjili smo naša očekivanja. Točan broj znati ćemo u kolovozu 2022., mjesec dana prije svjetskog prvenstva, kada je zadnji rok za prijavu, kaže Martinčević.

Kako saznajemo od direktora svjetskog prvenstva za prvenstvo vlada veliko zanimanje.

Do sada smo uputili raspis o organizaciji u FIPS-u, dogovorili generalne pokrovitelje (Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Općina Bilje), dogovori sa sponzorima su u tijeku, dogovorili ovlaštenog distributera za mamce i hranu (trgovina Žabica Beli Manastir), rezervirali salu za završni banket (dvorana Kristal Osijek), dogovorili mjesto otvorenja prvenstva (Osijek, Trg A. Starčevića) pod pokroviteljstvom grada Osijeka, izrađen je logo svjetskog prvenstva, baneri, izrađene su table za startna mjesta, kaže Martinčević.

Kako bi uz postojeći riblji fond i ono što će užći u staru Dravu ribolovci imali što bolje i obilnije ulove u planu je i poribljavanje Stare Drave uoči svjetskog prvenstva s nasadnim šaranom veličine od 200 do 600 grama i to u količini od 2.000 kilograma. Poribljavanje se planira obaviti krajem kolovoza.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sa dosadašnjim pripremama i izvedenim radovima izuzetno smo zadovoljni, kao i potporom koju nam pružaju Osječko-baranjska županija, grad Osijek, Općina Bilje, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Odvodnja Darda (izvođač radova na stazi), kaže Anđelko Martinčević.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana