POZNATI HRVATSKI NATJECATELJI

8 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

ANĐELO ORAČ REPREZENTATIVAC U TRI DISCIPLINE

Dvanaest kila kedera – rekord Pogorelca

Da imamo ribolovnu kuću slavnih, poput npr. Engleza, vjerujem da bi u njoj već odavno bio i moj današnji sugovornik – Anđelo Orač. Višestruki reprezentativac Hrvatske, i to čak u tri različite ribolovne discipline, kapetan i trener reprezentacija (odnedavno i sa službenom diplomom s osječkog sveučilišta), sportski djelatnik, alfa i omega zagrebačkog Športsko ribolovnog kluba TPK. Suautor (s Irenom Orač) knjige „Mala škola ribolova plovkom“.

Anđela sam upoznao sredinom devedesetih godina, kada sam kao novinar pratio nastupe hrvatskih reprezentacija u lovu ribe udicom na plovak na europskim i svjetskim prvenstvima. Orač je bio u sastavu tih repki, a kasnije sam imao čast i sam voditi Orača na jedno Europsko prvenstvo, kao kapetan reprezentacije, a kasnije i loviti s njim niz godina u pastrvaškim reprezentacijama. Orač još uvijek aktivno lovi i nastupa (ne smetaju mu te neke sedamdesete u životu) i jedan je od rijetkih „mladića“, koji se nedaju i koji još uvijek žustro „grizu“ na prvenstvima Hrvatske i pobjeđuje i daleko mlađe kolege.

Chris standing up holding his daughter Elva

Po struci je strojarski inženjer. Rdaio je na raznim poslovima u poduzeću TPK Zagreb više od 35 godina. Kraj radno aktivne karijere proveo je u Savezu sportsko ribolovnih društava Grada Zagreba i to deset godina kao stručni tajnik. U stvari pogrešno je pisati u preteritu, jer je Orač još uvijek itekao aktivan i „na obali“, kao menager lige, sudac, ali i natjecatelj.

PR: Kada je krenula vaša ribolovna karijera i kako?

Moja ribolovna karijera je krenula u najranijoj životnoj dobi s nekih sedam, osma godina. Moj otac je bio strastveni ribolovac i tu strast je probudio u meni. Rekreativni ribolov vikendom bilo je teško dočekati, a tjedan je bio prekratak za pripreme. Spletom okolnosti počeo sam loviti na Savi pa na Lepenici, Kreševki i Fojnici da bi se ponovo vratio na Savu te jezera u Maksimiru, Jarunu, Savici…
PR: Kao natjecatelj i sportski djelatnik proveli ste najviše u TPK-u. Recite koju rečenicu o tome.

Da, točno. Kad sam otkrio sportsko ribolovna natjecanja bio sam član ŠRD Pešćenica čija tadašnja uprava nije imala razumijevanja za natjecanja pa sam s nekoliko istomišljenika u tvorničkom krugu Tvornice parnih kotlova Zagreb osnovao SRK TPK kao suhu udrugu okrenutu prema natjecanju. Olakotna okolnost je bila što smo i kao suha udruga mogli obavljati rekreativni ribolov na teritoriju Hrvatske, a malo potom nešto “uže” na područiju današnje Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Glede natjecanja nije bilo financijskih ograničenja jer uz prihod od članarina i ribolovnica imali smo materijalnu i financijsku potporu od poduzeća kroz odijel za sport i rekreaciju te kroz dobrovoljne članske priloge djelatnika. U to doba u sustavu HŠRS-a izvodila su se natjecanja u disciplinama lov ribe udicom na plovak (što smo mi preferirali), te lov ribe olovom na dnu i bacačke discipline, troboj i petoboj (što nam baš i nije ležalo). Dalje je sve raslo samo po sebi – kako moja sportska djelatnost u SRK TPK i HŠRS-u tako i moja natjecateljska aktivnost kad je u pitanju plovak te lov pastrva živim mamcima.
PR: U dugoj natjecateljskoj karijeri bili ste odlični u više disciplina. Osvrnite se posebno na rezultate svake od njih. Koliko ste puta bili na postolju u lovu ribe, koliko u pastrvaškim disciplinama?

U lovu ribe udicim na plovak bio sam član nacionalne selekcije na četiri SP i dva EP, a najbolji plasman mi je bio pojedinačno 29. mjesto na 40. svjetskom prvenstvu 1994. godine u Notthingamu u Engleskoj na veslačkoj stazi te pojedinačno 12. mjesto na Europskom prvenstvu 2000. godine u Notthingamu na rijeci Trent. Na Kupu HŠRS sam pojedinačno bio dva puta pobjednik i dva puta brončani. Pastrvaška svjetska prvenstva su poslije plovka najduže prisutna u okviru FIPSed i na njima su u početku nastupali plovkaroši koji nisu kroz majstorice bili plasirani u reprezentaciju pa sam tako i ja počeo loviti pastrve na brzim vodama kao član “B” reprezentacije. Na prvom nacionalnom prvenstvu u lovu pastrva na tekućim vodama 2001. godine postao sam prvi prvak, a što mi je do danas pošlo za rukom još pet puta. Više puta sam bio viceprvak ili trećeplasiran.
PR: Koliko ste puta nastupili za reprezentacije Hrvatske? Koji vam je bio prvi nastup na međunarodnoj sceni?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kao što sam već rekao za reprezentaciju Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak sam nastupio na četiri SP i dva puta na EP dok sam za reprezentaciju Hrvatske u lovu pastrva živim mamcem nastupio na 22 SP. Moj prvi nastup u reprezentaciji izborio sam kroz majstorice na popločanom jezeru u Kutini, sjećam se, ja kao prvak Druge lige zapad, Štajduhar kao prvak Druge lige istok, te prvoligaši Heski, Grejs i Hegeduš. Nastupili smo 1994. na 40. SP u Notthingemu u Engleskoj na njihovoj veslačkoj stazi poznatijoj kao prolazna baza za polarne guske u njihovoj migraciji. Rezultati? Prema našim shvaćanjima katastrofa. Na A1 Slovenac Novak prvi dan je bio bez ribe, a ja sam valjda imao malo više sreće i ulovio oba dana. Prvi dan jednu žućku, drugi dan tri ostriža, tako da sam od naših bio najbolje plasiran – sveukupno 29. od više od 200 sudionika natjecnja.
PR: Koji su vam rezultati tu najdraži, na nacionalnoj razini, a koji na međunarodnom planu?

Među rezultatima na nacionalnoj razini pamtim ekipno osvajanje drugog i trećeg mjesta u Prvoj ligi, više puta smo bili pobjednici u Drugoj ligi, a u Kupu HŠRS-a pamtim posebno osvajanje kupa, te dva osvojena druga mjesta na Kupu HŠRS. Pojedinačno sam desetak puta osvojio plasman u majstoricama, bio među najboljima u Prvoj i Drugoj ligi u lovu ribe udicom na plovak, te sam više puta bio pobjednik, drugoplasiran ili treće plasiran u ligama lova pastrva prirodnim mamcima na brzim vodama i na jezeru. Na međunarodnoj razini uz već navedeni plasman na 40. SP nacija, draga mi je i uspomena na SP u lovu pastrva na tekućoj vodi u Sabugalu u Portugalu gdje sam osvojio pojedinačno deveto sveukupno mjesto na svijetu. No, najviše sam ponosan na rezultat koji je postigla reprezentacija koju smo vodili dr. Hunjak i ja, na SP u Parizu 2001., gdje je naša seniorska reprezentacija osvojila ekipno peto mjesto, a što je najbolji plasman hrvatske seniorske reprezentacije na SP do danas.
PR: Možete li se sjetiit svjih najboljih ulova? Gdje ste ih ostvarili i koliko ste ribe ulovili?

Moji natjecateljski najulovi su sigurno oni koji su omogućili moj plasman na SP i EP pa tako pamtim jednog ostriža od 150 grama prvi dan, par žućkica i tri ostrižića drugi dan na EP 2000., a što je bilo dovoljno da pobjedim jednog profesionalca “diva” Alana Scothorna ili jedna pastrva prvi dan u Sabugalu, što nije pošlo za rukom ni svim nedodirljivim Francuzima. Među domaće najbolje ulove siguran sam spada moj rezultat na kolu lige u Sisku na Kupi -11.650 grama čistog kedera što je koliko znam rekordor Pogorelca. U kategoriji, kako ja to kažem “mesarskih rezultata”, pamtim šest amura na Jarunu teških više od 20 kg, te sedam amura i tri šarana u Poljanskom Lugu koji su težili više od 24 kg.
PR: Ima li koja disciplina da je više preferirate – volite i zašto?

Danas mi je vrlo teško reći ima li koja disciplina koju više preferiram. U početku je to bio plovkaroški ribolov naročito kederaj, a s vremenom su izrasle pastrvaške discipline. Natjecati se ne samo sa ostalim natjecateljima već i sa ribom to je poseban izazov, što mi i danas u ovim mojim godinama još uvijek čini veliko zadovoljstvo. To je razlog zašto volim natjecanja I sportski ribolov.
PR: Koju tehniku ribolova bi posebno izdvojili?

Danas je to lov sa polagaljkom narodski rečeno sa štekom. Lov sa polagaljkom je sigurno tehnika ribolova koja omogućava ribolovcu korištenje tanjih najlona i predveza, korištenje manjih udica, bolju prezentaciju mamca i više ulova, a dril s primjereno odabranim gumama i puno adrenalina.
PR: Kad su u pitanju vode, koja vam je staza najdraža i zašto?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Naravno regatna staza na Jarunu iako u zadnje vrijeme ta staza na žalost rezultatski plaća danak zbog neodgovornog ilegalnog unosa bassa.
PR: Možete se pohvaliti i uspješnom trenersko/kapetanskom karijerom. Pogotovo s mladim uzrasnim kategorijama. Bilo je tu i svjetskih medalja?

Jako sam ponosan na rezultate kadetske reprezentacije koju smo vodili kolega Minanov i ja, a koja je u periodu od 2008. do 2012. osvojila ekipno tri srebrne medalje i dva četvrta mjesta te pojedinačno dva naslova svjetskih prvaka i jednog vice prvaka. U tom periodu je kadetska reprezentacija Hrvatske bila najbolja na svjetu po ocijeni FIPSed. “Moji kadeti” danas postižu u seniorskoj konkurenciji vrhunske rezultate. Alan Perko je postao seniorski svjetski prvak, Hrenar, Međimurec i Funess su svijetski prvaci u kategoriji U25 te će sigurno vrlo brzo postati okosnica seniorske reprezentacije.
PR: Još uvijek se akativno natjećete i to veoma uspješno. Eto uskoro slijedi novi ciklus prvensva Hrvatske u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama, pa nastup u veteranskoj ligi u lovu ribe, nastupi na SP. Kakvi su ove godine planovi i želje?

Da, još uvijek se aktivno natjećem pa ću tako i ove godine loviti za SRK TPK u Drugoj ligi zapad, Veteranskoj ligi, pastrvaškim ligama u lovu pastrva na brzim vodama prirodnim mamcima i na jezeru. Želja mi je da “odradim” sva kola korektno i to će već biti puno, a donjeti će rezultat sa kojim ću biti zadovoljan. Ne zaboravljam, ja da sam debelo veteran no možda potaknem kojeg mlađeg natjecatelja da se više potrudi i da me pobjedi.
PR: Hvala na razgovoru. Želimo vam puno uspjeha u veteranskoj i pastrvaškoj reprezentaciji Hrvatske ove godine, kao i u ligama koje lovite na nacionalnoj razini. Nema sumnje da će ta silna energija, dosadašnja karijera i rad biti poticaj mnogim mladim ribolovcima da ustraju i da vas stignu, kao učitelja i ribolovca.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana