HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : HLPG

Poveli basolovci Sloge Orešje

OPUZEN – Počela su nadmetanja najboljih hrvatskih basolovaca. Prva dva kola Hrvatske lige pastrvskog grgeča održana su na Neretvi u Opuzenu. Neretva se prošle godine predstavila kao nevjerojatna, vrhunska voda za spin ribolov bassa iz čamca i to po broju ulovljenih baseva i po njihovoj veličini. Zbog toga su se mnogi, iz 11 ekipa, koliko ih se ove godine natjeće u HLPG, pitali pred odlazak na jug Hrvatske, hoće li se i ove godine Neretva pokazati u tako sjajnom izdanju. Već u prvom kolu Hrvatske bass lige Neretva se potvrdila kao jedna od najboljih destinacija za ribolov bassa u Europi.

  • Ribe su porasle i puno su veći limiti završili na vagi – u subotu je Trakoščan postavio novi rekord lige od 8,925 kg, da bi u nedjelju Sloga Orešje vratila rekord sa monster limitom od 9,41 kg, kaže Daniel Dalien Vignjević, prva udica Lige i ekipe Sloga Orešje i dodaje da ako bassevi ovako nastave rasti i pogodi se dobar termin bit će pitanje vremena kada će u Lijepoj našoj biti vagnut 10+ kg bass limit (22-04 LBS).

Najveće ribe vikenda su 2,35 kg (Odra), 2,24 kg (HES), 2,15kg (Trakošćan), a Sloga Orešje je sama drugo kolo u trenutno najvećem limitu bass lige od 9,41 kg, imala tri dvokilaša, dok je prošle godine samo jedna riba (Odra V. Gorica) prešla magičnih 2,00 kg, naglašava Vignjević i dodaje:

  • Iako su ove ribetine i za naše uvjete nezamislivi limiti daju sliku da smo se prebili od ribolova, stvarno nije bio lagano i znali su sati prolaziti između dobrih grizeva. Da li je stvar bila u punom mjesecu, velikim vrućinama ili nečem trećem ne znamo, međutim mi smo bass ligaši i znamo se prilagoditi situaciji i naći načina kako uloviti bassa. Usput rečeno, kolege iz Srbije su isti vikend imali prva dva kola i slatko-kiselu mješavinu rekordnih limita i jako teškog ribolova. Možda i najveći doprinos Male Neretve za hrvatski bassolov je što napkon imamo vodu koja ima dovoljno prostora i velike ribe da deset i više ekipa može loviti različite tehnike i fantastična je “pattern” voda. U danu kada imaš deset-petnaest dobrih grizeva možeš izvući dobre zaključke i početi loviti pattern bilo da se radi o specifičnom mamcu, načinu prezentacije, odabiru zaklona, dubine strukture, protoka vode ili bilo čega što bassovski mozak uspije spojiti u slagalicu koja ima smisla.

Uglavnom u prvom kolu Hrvatske bass lige slavila je ekipa Trakošćan Bednja, ispred Sloge Orešje i Piškor Topfishing dok je u drugom kolu najbolja bila ekipa Sloga Orešje, ispred ekipa Piškor Topfishing i Trakošćan Bednja. Kako je krenulo, iako su pred ligašima još četiri kola, ove tri ekipe navješćuju da će voditi borbu za naslov prvaka Hrvatske. Poslije dva kola u vodstvu sa 3 boda je ekipa Sloga Orešje, ispred drugoplasirane ekipe Trakošćan Bednja, koja ima bod više (4) i Piškor Topfishing (5).

Prvo mjesto nakon prva dva kola s osvojenim drugim i prvim mjestom, dakle, drže basolovci ŠRD Sloga Orešje Savage Gear Croatia Team, Dalien Vignjević i Ivo Grgurić. Oni su nastavili gdje su stali lani i ljeto će provesti na čelu tablice. Njihova ekspertiza ribolova puchingom i žabom im je i ovaj vikend donijela fantastične nastupe.

  • U četiri dana ribolova na Maloj Neretvi (dva dana treninga + dva dana natjecanja) suzili smo opcije, odabrali tehnike, naučili koji su “matovi” trave produktivni u koje vrijeme, razradili šablonu unutar šablone do mjere da smo zadnji dan u pola sata imali dvije ribe od 1,80-2,02 kg praktički predviđajući gdje će se griz dogoditi, pojašnjava Vignjević, kako je ostvaren ovaj odličan rezultat.

Hrvatska liga pastrvskog grgeča, poslije ljetne pauze nastavlja se u rujnu. Treće i četvrto kolo na rasporedu je 10. i 11. rujna na rukavcu Crkveni bok kod Sunje, a peto i šesto kolo 24. i 25. rujna na Topoljskom dunavcu u Puškašu.

TABLICA HLPG POSLIJE DVA KOLA

  1. Sloga Orešje Savage Gear 3 (17,84 kg)
  2. Trakošćan Fishwalker 4 (15,905 kg)
  3. Piškor Topfišing 5 (14,92 kg)
  4. Korana Karlovac 9 (12,93 kg)
  5. Odra Velika Gorica 11 (11,925 kg)
  6. Šaran Zaprešić 12 (11,805 kg)
  7. Hess Sisak 15 (9,95 kg)
  8. Petnja Sibinj 15 (9,775 kg)
  9. Rak Rakitje 16 (9,26 kg)
  10. Jezera Bedekovčina 20 (6,975 kg)
  11. Križevci 22 (3,855 kg)
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana